
קוברים את החקירה: "כל הממשלות אחראיות לכשל"
אלי ישי ויובל שטייניץ הופיעו לדיון על היוזמה להקמת ועדת חקירה ממלכתית בעקבות שריפת הענק בכרמל, והציגו חזית אחידה. "דרושה בדיקה היסטורית", אמר ישי, ושטייניץ הוסיף: "כבר 30 שנה המדינה לא מטפלת במחדל". המבקר לינדשטראוס, שהגיע גם הוא לדיון, התריע: מתעלמים מהדוחות, נחוצות סנקציות
- המשפחות השכולות ליועמ"ש: לפתוח בחקירה נגד נתניהו

שר הפנים ישי אמר בדיון כי הוא תומך בהקמת ועדת חקירה לאירועי השריפה בכרמל, אולם הממשלה החליטה להסתפק בבדיקת המבקר, ולפיכך הורה לנציגו בוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס), להצביע נגד היוזמה.
"אני בעד שההתנהלות תיבדק היסטורית", אמר ישי. "כל ממשלות ישראל אשמות, ללא יוצא מן הכלל. אני התרעתי מרגע שנכנסתי לתפקיד. זה היה הנושא החשוב ביותר שקידמתי כשר הפנים. זה היה בעדיפות הגבוהה ביותר אצלי. פעלתי הרבה יותר משרי קודמים, אבל כוחי מוגבל. השגתי פריצת דרך ראשונה, אבל זה לא מספיק".
לדברי ישי, שרי ש"ס היו היחידים שהצביעו בממשלה נגד ביטול הכיבוי האווירי. "מעניין שכאשר שר הביטחון לא משיג תקציב, לא אומרים לו תתפטר. זו חבילת שאלות ששמורה רק לשרי ש"ס".
המבקר לינדנשטראוס חזר על המסקנות הקשות שאותן פירט בדוח שפרסם בשבוע שעבר, ומתח ביקורת חריפה על אופן הטיפול בשריפה. "היה כאן כשל שמשמעותו הפקרת האוכלוסייה האזרחית בשעת חירום. לא יכול להיות
לינדנשטראוס ניצל את ההזדמנות כדי לשוב ולקרוא להעניק לו סמכויות להטיל סנקציות על בעלי תפקידים שאינם מקיימים את המלצות דוחותיו. "הנשק של אמון הציבור אינו מספיק. המבקר צריך כלים לוודא שהדוחות מתבצעים", אמר.

שר האוצר שטייניץ טען כי האחריות שמייחס לו המבקר בדוח נובעת ממדיניות של משרד האוצר שבתוקף מזה 15 שנה, ולפיה תוספת תקציב משמעותיות לגופים שונים מותנות ברפורמה מבנית. לדבריו, ראוי שמבקר המדינה יהיה הגורם שיופקד על בדיקת הטיפול בשריפה.
"אני מקבל את ההערה של המבקר, שיש להבחין בין תוספת תקציב לנושאים מיידיים לבין הגדלת התקציב עבור הצרכים הכוללים. לכן שיניתי את עמדת האוצר המסורתית והסכמנו להקצאת ה-100 מיליון שקל. אם הממשלה תחליט בקרוב על תוספת מיידית נוספת – נסכים לה".
כמו ישי, גם שטייניץ טען כי הכשלים שהוצגו בדוח המבקר אינם מאפיינים רק את הממשלה הנוכחית. "דוח המבקר מדבר על מחדל מתמשך, שכבר שלושים שנה המדינה אינה מטפלת בו כיאות, למרות שהייתה מודעות ברורה לצורך בשינוי, שדרוג ורפורמה מקיפה במערך הכבאות", אמר.
חסון, המודע לכך שבין חברי הוועדה שבראשה הוא עומד שיש רוב למתנגדים להקמתה של ועדת חקירה – שמונה מול שלושה – פתח את הדיון בפנייה למצפונם: "יש רגעים שבהם צריך להתעלות מעל עניינים של קואליציה ואופוזיציה ומעל שיקולים פוליטיים צרים ולנהוג לפי האינטרס הציבורי והממלכתיות".

"שר צריך להבין שיש משמעות למושג אחריות מיניסטריאלית. שר זה לא רק כיסא ומכונית וולבו", אמר. "יש אנשים שלא ראו את נושא הכבאות והצלה כצורך לאומי חיוני להצלת אנשים, אלא רק כעוד סעיף תקציבי. זו תרבות שלא ניתן לקבלה", הוסיף.
זמן קצר לאחר מכן החריף חסון את דברי הביקורת שהטיח במשתתפי הדיון המייצגים את הקואליציה: "אתם פוחדים מהדיון הזה, אנשים פה לחוצים. אבל הציבור צריך לדעת את האמת", אמר. חברי כנסת מהקואליציה, בתגובה, האשימו אותו בהתנהלות ביריונית וטענו כי לא איפשר לחברי הוועדה להציג שאלות לדוברים, אך הרשה לעצמו לקטוע את השר ישי כמה פעמים כדי להציב לו שאלות בנוגע לתפקודו.
