בין הכרמל לקנקון: כל העולם שריפה

הדאגה העולמית משריפות נמצאת במרכז הבמה גם בוועידת האקלים. משלחת קק"ל מגלה טכנולוגיות חדשות להתמודד עם שריפות

אור קרסין, קנקון | 10/12/2010 10:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: ועידת קנקון
הידיעה הנוראית על שריפות הענק המשתוללות בארץ הגיעה לאוזני המשלחות בוועידת האקלים בזמן שהשתתפו בדיונים ובסדנאות שעסקו בהתמודדות עם התגברות תופעת שריפות היער ברחבי העולם. בשורות איוב על השרפה המגיעות מישראל מצטרפות לנתונים העולמיים הקשים על התפשטות השריפות הטבעיות ועוצמתן.

אור קרסין בדיוני ועידת האקלים בקנקון
אור קרסין בדיוני ועידת האקלים בקנקון צילום באדיבות קק''ל
ז'יאנג זאו מארגון הממשלתי "הסקר הגיאולוגי" בארה"ב סיפר בוועידה כי מאז שנת 2001 ועד 2010 ישנה מגמת עליה כללית והכפלה בהיקף שטחי השריפות ביחס לשנים 1990-2000. בעשור הנוכחי בכל שנה בממוצע נשרפים כמעט 40 מיליארד דונם של שטחים פתוחים, נתון כמעט בלתי נתפס.

ברוסיה לבדה נשרפו בקיץ האחרון 60 מליון דונם ב-2,500 שריפות טבעיות. במקביל לשריפות הייתה עליה של 18% בתחלואה ברחבי המדינה עקב החום וזיהום האוויר החמור שנוצר בשריפות. נתונים אלו מצטרפים לנתונים חמורים יותר, אף שזכו להתעניינות תקשורתית קלושה, מדרום אמריקה. בשנת 2010 נשרפו ביבשת זו לבדה 15 מיליארד דונם.
השריפות אינן גזירה משמיים

אחת הסיבות העיקריות לעלייה בהיקף השריפות בעולם, היא תופעת התחממות הגלובאלית אשר מביאה לשילוב של תנאי חום קיצוניים עם יובש קיצוני. לשינויי האקלים מצטרפות הערים הגדלות המתקרבות לאזורי טבע- מה שמגביר את הסכנה לחיי אדם בזמן השרפות. דוגמה בולטת היא השריפה שנחתה על תושבי אתונה לפני שלוש שנים בה נחשולי אש עצומים הגיעו עד לפאתי העיר. הנדידה אל הערים מתלווה בהרבה מדינות, כפי שקרה ברוסיה, בנטישה של אדמה חקלאית והצטברות של ביומסה (חומר בעירה) באזורים שהיו בעבר מעובדים, מה שמגביר מאוד את פוטנציאל השריפה והתפשטותה באותם אזורים.

השריפות לא רק שהן מושפעות מתופעת ההתחממות אלא הן תורמות לה באמצעות פליטה לאוויר של מזהמים ביניהם גז מתאן, פחמן חד חמצני ודו תחמוצת הפחמן. מדעני שירות

הייעור האמריקאי מבקשים להשתמש בנתוני לוויינים כדי להעריך את תרומת פליטת שריפות היער לתופעת ההתחממות ולהשוות את ההיקף ונזקי הפליטות משריפות לאלו מן התעשייה. ההשערה שלהם היא שעקב השריפה החלקית המתרחשת בשריפת ייער (לעומת שריפה מלאה במנוע תעשייתי) תרומת השריפות אינה פחותה מזו של התעשייה להתחממות הגלובאלית.

השריפות אינן גזירה משמיים וניתן באמצעים נכונים של מניעה ועצירת התפשטות השריפה למנוע חלק גדול מנזקי השריפה. אולם, התמודדות מצריכה משאבים עצומים. בארה"ב מחצית מתקציב שירות הייעור האמריקאי מופנה למניעה ולחימה נגד שריפות, כך אמר ואי מין האו משירות הייעור האמריקאי. מדינות אחרות מעמידות ציי מסוקים בכוננות נגד שריפות ומשקיעות משאבים כספיים רבים במניעה וניטור.

יש לנו מה ללמוד

מדובר בהתמודדות מסוג חדש באיום ישן אך מתגבר. בעולם מתפתחת גישה מתוחכמת יותר להתמודדות מול שריפות העושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. מדובר למשל בשימוש בלוויינים לצורך איתור שריפות עם היווצרותן וניטור שריפות קיימות. כמו כן, הלוויינים מסייעים ביצירת תחזיות על התפשטות שריפות. תחזיות מדויקות מאפשרות מתן התראה מוקדמת פינוי יישובים והצלת חיי אדם.

בארה"ב פעילותו של לוויין החלל "מודוס" של סוכנות החלל האמריקאית מוקדש לאיתור של שריפות תוך כדי התרחשותן, חישוב ומיפוי גודל של שטחים שנשרפו והערכת זיהום האוויר הנגרם כתוצאה מפליטות השריפה. מאמץ זה נועד כדי להעריך את הסכנה לחיי האדם, הצורך בפינוי כדי למנוע שאיפה של עשן מזיק וניטור תרומת השריפות לפליטת גזי חממה. "מודלים שפותחו על בסיס נתוני הלוויין מאפשרים להעריך את כיווני וקצב התפשטות השריפה באופן מדויק יחסית", ציין ז'יאנג זאו.

"מידע על ההתפתחויות בתחום המניעה והלחימה בשריפות חיוני לישראל בתקופה זו של שינויי אקלים", מסביר גם דוד ברנד, מנהל אגף ייער בקק"ל. "ההתחממות הגלובאלית שמגבירה את תקופות היובש על רקע העדר משקעים ופגיעות העצים והיער עקב מחלות, כל אלו מחייבים חשיבה והערכות מחודשת לקראת עתיד. יש לנו מה ללמוד מהניסיון העולמי ונפעל לבחון מחדש את האמצעים העומדים לרשותנו ולאמץ אמצעים מתאימים מרחבי העולם".

הכותבת, ד"ר אור קרסין, היא ראש משלחת הקק"ל לועידת האקלים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->