הקומבינה של שירותי הכבאות – מבט מבפנים
אסי לוי, האיש ש"מחזיק את הקופה" של הכבאים, פותח את הפה. בראיון למוספשבת של מעריב, מדבר לוי, בעצמו חבר בולט במרכז הליכוד, על מינויים פוליטיים, מבנה מעוות ומשכורות מנופחות: "רופא לא מרוויח ככה, כל הכסף הולך על שכר וכולם מעלימים עין". בנוגע לרפורמה הוא פסימי. אולי בגלל מה שקרה ליו"ר בבאר שבע
- האוצר: 80% מתקציב הכבאות השנתי מועבר לתשלום שכר
- דוח המבקר: האחראי העיקרי למחדלי הכיבוי – אלי ישי

לוי, חבר בולט במרכז הליכוד, מספר כי מערך הכבאות הפך למרכז של התפקדויות מפלגתיות ומינויים פוליטיים. הוא עצמו מתגאה במספר הגדול של אנשי ליכוד שהכניס לעבודה. "למה לא?" הוא אומר, "מאיפה באים השרים? מהאקדמיה? הם באים מהמפלגה. גם כבאים יכולים להתעסק בפוליטיקה. הם מתפקדים למפלגות ויש להם כוח. הם לוביסטים לעצמם כמו כל אחד אחר".
המבנה המקולקל של מערך הכיבוי מזמין לדבריו משטר של בזבוזים נוראיים. "קח את אלי לוי, שהיה יו"ר איגוד הכבאים בבאר שבע", מספר לוי, "הוא יצא באומץ נגד התופעות האלה ואמר שלא ייתכן שיש לכל כבאי מכונית צמודה. מאז הוא לא יכול להיכנס לתחנה. בסוף הוא התפטר. כבאי עובד 24 שעות, אם יש או אין שריפה. אחרי כן הוא 48 שעות בבית. אלה המשמרות. החל מהשעה העשירית הוא מקבל תוספת של 40 אחוזים בשכר. ביום כיפור הוא מקבל 600 אחוז תוספת שכר. רופא לא מרוויח ככה. כל הכסף שלנו הולך על השכר וכולם מעלימים עין".

לוי טוען, בעקבות דברי מבקר המדינה, כי נציב כבאות והצלה ארצי רב טפסר שמעון רומח הפך לבדיחה בעיניי הכבאים. "כולם חושבים שהוא רמטכ"ל שיכול להוריד פקודות לכבאים, או כמו מפכ"ל המשטרה", הוא אומר.
"בפועל הוא לא יכול להגיד לכבאי בשטח להזיז צינור חצי מטר שמאלה או ימינה. ראיתי כבאים שהוא ניסה לדבר איתם. הם הוציאו לו אצבע משולשת. עוד מעט היו משפריצים עליו מים". רומח מכחיש
לדברי לוי, מקור הבעיה הוא במבנה המעוות של מערך הכבאות, שמעניק לרומח תפקיד טכני בלבד. הכבאים מתייחסים בעצם רק לאנשים שמחלקים להם משכורת, והוא אחד מהם. "הבוס האמיתי שלהם הוא יו"ר השלטון המקומי, שלמה בוחבוט. אני הנציג שלו בשטח, כי אני כפוף לשלטון המקומי. הרכבים שלי. הציוד שלי. המשכורות ביד שלי. אם בוחבוט היה אומר לי 'אל תשלח כבאיות לשטח, לא הייתי שולח'.
הניסיונות לגייס מאות בחורי ישיבה, לדבריו, שיעבדו במסגרת שירות לאומי במערך הכבאות נדון לכשלון. "ניסיתי לגייס בחורי ישיבה בימים שבהם דנו בחוק טל. הוועד לא הסכים. אם תכניס מתנדבים לא יצטרכו עובדים. אם תכניס מטוסים, לא צריך מכוניות כיבוי וכבאים. זה פשוט. לא סתם צריך ועדת חקירה ממלכתית. למה לא היו חומרי כיבוי? הרי היה צריך לעשות כיבוי. זו תיבת פנדורה. אתה חושב שלא רציתי לעשות רפורמה, שאין ישיבות על רפורמה? מי ייתן להם לזוז"?
האם אחרי השריפה הגדולה ודוח המבקר הדברים ייראו אחרת? לוי פסימי. "אם חס וחלילה פורצת דליקה בעוד חצי שנה או שנה תראה שלא נתקדם במילימטר. צריך לעשות סדר סוף סוף, איפה לחסוך, מה לחסוך, מה לעשות. עם כל הכבוד למבקר, הוא רק נגע. ייקח לו שנה ללמוד את העסק, ייקח לו שנתיים לפתוח את זה".
כתבנו יובל גורן הוסיף: גורמים במרכז השלטון המקומי קראו אתמול (ד') לראשי איגודי הכבאות להתפטר מתפקידם. במהלך הוועידה השנתית של מרכז השלטון המקומי שהתקיימה אתמול במרכז הבינתחומי בהרצליה, אמר יו"ר מרכז המועצות האיזוריות, שמוליק ריפמן, כי "איגודי הכבאות מנוהלים על ידי נציגי הרשויות, רבים מהם ראשי ערים ומועצות שאין להם שום ניסיון בניהול שירותי כבאות. התפקיד הזה אולי נוח למישהו, אולי לממשלה ואולי לראשי האיגודים בעצמם, אבל למרביתם אין דבר וחצי דבר עם התחום הזה".
הראיון המלא עם אסי לוי יתפרסם מחר במוספשבת של מעריב
