
"סוריה תחילה" – המזה"ת על פי קטאר
ויקיליקס חושף את עמדותיו של אמיר קטאר על תהליך השלום. לדבריו, חמאס יסכים לגבולות 67', ואין להתפלא שישראל לא מאמינה לערבים
- חשיפת ויקיליקס: ערוץ מיוחד

אמיר קטאר. "הישראלים היו תחת איום זמן רב" AFP
לפי סיכום הפגישה ששלח השגריר האמריקאי, ג'וזף לברון, עולה כי א-תאני קרא לממשל לשים דגש על שלום בין ישראל לבין סוריה בתור צעד ראשון להשגת שלום כולל בין ישראל לפלסטינים. לדבריו, הנשיא הסורי בשאר אסד מעוניין בכך, אם כי הוא לא יוותר על השבת רמת הגולן.
בראייתו של א-תאני, השלטון הסורי יכול לגרום לקיצונים לקבל החלטות קשות. הוא אף ציין כי חמאס יסכים לקבל הסכם עם ישראל שיתבסס על גבולות 1967, אם כי התנועה לא תכריז על כך בפומבי כדי שלא לאבד את התמיכה הציבורית.
קשה להאשים את הישראלים
מהמזכר עולה תמונה מעניינת לגבי הערכותיו של השליט הקטארי. "האמיר ציין כי הסורים איבדו את האמון בארצות הברית וכי לישראל יש את היד העליונה באיזור כי יש להם את התמיכה האמריקאית", נכתב במסמך.
"המנהיגים הישראלים צריכים לייצג את תושבי ישראל, שבעצמם אינם בוטחים בערבים. האמיר אמר כי זה מובן וכי 'אנחנו לא יכולים להאשים אותם' כי הישראלים היו 'תחת
איום' במשך זמן רב", הוסיף א-תאני לפי התזכיר.
קרי הדגיש בשיחה את הקווים האדומים של הישראלים והפלסטינים. לדבריו, הפלסטינים לא יסכימו לוותר על שליטה במסגד אל-אקצה ועל הקמת בירה כלשהי במזרח ירושלים, בעוד הישראלים לא יוותר על אופייה היהודי של המדינה. עם זאת, הוא ציין כי המשא ומתן יוכל לפתור את הגבולות ואת האופי המפורז של המדינה הפלסטינית.
סוד ההצלחה של אחמדינג'אד - לא מושחת
כאשר עברו השניים לשוחח על איראן, הדגיש האמיר הקטארי כי ארצו "לא תעורר קרב עם איראן" בגלל שדה הגז הטבעי המשותף. הוא הוסיף כי "איראן לא הטרידה אותנו" לאורך ההיסטוריה.

אחמדינג'אד. "יאמרו לך מאה מילים, תאמין רק לאחת" צילום: רויטרס
א-תאני ציין כי הנשיא האיראני, מחמוד אחמדינג'אד, נחשב לאיש חזק מאחר שאינו מושחת, בניגוד לנשיא לשעבר האשמי רפסנג'אני. "זה סוד ההצלחה שלו", הדגיש האמיר.
השליט הקטארי קרא לאמריקאים להמשיך את המאמצים לקידום דיאלוג עם ההנהגה האיראנית, וציין כי על וושינגטון להתייחס לשליטים בטהרן בכבוד ולא בתור ערבים אלא כפרסים.
למרות זאת, א-תאני הודה כי יש בעיית אמון קשה בשיחות עם טהרן. לפני שנפרד מקרי, אמר לו המנהיג הקטארי כי מניסיונו עם האיראנים, שנמשך כבר שלושים שנה, "הם יאמרו לך מאה מילים, אבל תאמין רק לאחת מתוך מאה".