היקום הצעיר היה עשוי "מרק פלזמה דחוס"
ממצאי ניסוי "המפץ הגדול" במאיץ החלקיקים הפתיעו כאשר התברר כי היקום היה מורכב מפלזמה בטמפרטורה אדירה ולא מגזים כפי שסברו
בשבוע שעבר פורסם כי המדענים במאיץ הצליחו לייצר מפץ גדול קטן באמצעות ריסוק של אטומים במהירויות שיא. כתוצאה מכך נוצרו טמפרטורות שגבוהות פי מיליון ממרכז השמש, ואשר לא הושגו מאז מיליארדי השנייה הראשונה של המפץ הגדול.
מהמסקנות הראשונות שפורסמו מתברר כי מיד לאחר לידתו של היקום נוצר "מרק" בטמפרטורה של יותר מ-10 טריליון מעלות. מדובר בפלזמה אשר מורכבת מתתי אטומים (קוורק) ומהחומר שמחבר אותם (גלואון), והיא סיפקה את הסביבה המושלמת ליצירת החלקיקים והאטומים הראשוניים שבהמשך היוו את הבסיס לכוכבים ולגלקסיות.
לפי הדיווח, הפיזיקאים הופתעו לגלות כי הממצאים מנוגדים לתיאוריות הרווחות לגבי האירועים שהתרחשו מיד לאחר המפץ הגדול המקורי. "ברגעים הראשוניים ביותר של היקום, הוא למעשה התנהג כמו נוזל דחוס ביותר", הסביר ד"ר דיוויד אוונס, החוקר הבריטי הראשי בניסוי.

הדמיית ניסוי המפץ הגדול.
צילום: אי-פי
"התוצאות האלה מספרות לנו על ההתפתחות של היקום המוקדם, שבאופן בלתי נמנע הייתה לה השפעה לגבי איך שהיקום נראה כיום", הוסיף אוונס, פיזיקאי מאוניברסיטת ברמינגהם. "אנחנו צריכים לעשות עוד ניתוח רב ולחשוב רבות כדי להבין את זה, אבל זו תוצאה מדהימה".
עד כה הייתה סברה כי הטמפרטורות הגבוהות החריגות גרמו להפרדת הקוורקים והגלואונים ועל כן התנהגה הפלזמה כמו גז. אולם הניסוי הנוכחי שינה את דרך החשיבה וכעת ינסו המדענים להבין מדוע החומר לא התנהג
כפי שציפו ממנו.
"התיאוריות העריכו כי הכוחות שמחזיקים את הקוורקים יחד החלו להיחלש בטמפרטורות שראינו מיד אחרי המפץ הגדול וכי הקוורקים הסתובבו חופשיים כמו גז", הסביר אוונס. "מצאנו שהכוח החזק שמחזיק אותם יחד עדיין חזק מאד, אפילו בטמפרטורות גבוהות כאלה. הקוורקים עדיין משפיעים זה על זה יותר מכפי שציפינו".
לדברי המדען הבכיר, התוצאות האלה "יסייעו לנו להבין יותר לגבי התקופה המסתורית לפני שהפרוטונים והניטרונים נוצרו ביקום המוקדם".