התעשיינים: "חוק האריזות יעלה 700 מיליון שקל"

מודל שהוכן עבור התאחדות התעשיינים קובע כי חוק האריזות יעלה פי 4 מההערכות הקודמות. לפי החוק, האחריות על מיחזור האריזות תהיה על החברות המשווקות, אך נראה כי בסופו של דבר העלויות יגולגלו על הצרכן. המשרד להגנת הסביבה: "עלות הטיפול בפסולת תוזל"

רונית מורגנשטרן | 16/11/2010 8:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
חוק האריזות יעלה לנו הרבה יותר ממה שחשבנו, כך טוענים התעשיינים: עלות החוק, שאמור להיכנס לתוקף בסוף 2011, תסתכם בכ-700 מיליון שקל, וזאת בניגוד לעלות של כ-167 מיליון שקל כפי שהעריך מחקר של מוסד שמואל נאמן לחקר מדע וטכנולוגיה. כך עולה ממודל כלכלי ראשוני, שהכין לבקשת התאחדות התעשיינים רו"ח מנחם פרלמן מפרלמן ושות', לשעבר הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים העסקיים.

פחים להפרדת פסולת בהולנד. כמה זה באמת יעלה לנו?
פחים להפרדת פסולת בהולנד. כמה זה באמת יעלה לנו? צילום: שי גרצמן
על-פי המודל, המתבסס על מודלים במדינות באירופה, ועל-פי הנחת היסוד בחוק האריזות, מי שאמור לטפל באיסוף האריזות, מיונן ומיחזורן, הם המזהמים - כלומר, התעשיינים והיבואנים המוכרים את מוצריהם באריזות פלסטיק, קרטון, זכוכית וכו'.

הצעת החוק של המשרד להגנת הסביבה מבקשת לקבוע יעד של 60% מיחזור תוך 4 שנים, ולכל חומר מוצע יעד מיחזור מינימלי משלו: קרטון ונייר- 60%; זכוכית- 50%; פלסטיק- 22.5% ועץ 12%.
המודל המסתמן מציע כי יוקם תאגיד למיחזור אריזות, בנפרד מתאגיד המיחזור הקיים אל"ה, הממחזר רק מכלי שתייה של עד 1 ליטר וממומן על-ידי דמי פיקדון (30 אגורות למכל) ומכירת החומרים לתעשיות ממחזרות. בתאגיד יהיו חברים כל התעשיינים והיבואנים, שישלמו דמי טיפול לתאגיד, שיקבל גם הכנסות ממכירות של חומרים למיחזור בהיקף של כ-65 מיליון שקל.

העלות תופחת

במודל הכלכלי שיציגו התעשיינים בפני ועדת הכלכלה מוצעות שתי אפשרויות; או שהמשרד להגנת הסביבה ישפה את התאגיד תמורת העלויות - לפחות על המכלים, שיפוץ חדרי אשפה וכדומה, או שכל המימון יגולגל על משקי הבית.

ההערכה היא שהעלויות יפלו על היצרנים והיבואנים כאחראים לאריזות, שהדרך שלהם להחזיר לעצמם את העלויות תהיה על-ידי גלגולם על הצרכן באמצעות ייקור המוצרים. על-פי ההערכה, מדובר בייקור של כמה אגורות למוצר, לא באמצעות פיקדון, שהצרכן יוכל לקבל חזרה; על אף שמדובר בכמה אגורות למוצר בלבד, מכיוון שמדובר במוצרים בסיסיים לרוב כמו מוצרי חלב, שמנים, פסטות ועוד, הרי שהצרכן יספוג עלויות של כמה שקלים בשבוע ומאות שקלים בשנה כדי לממן את חוק האריזות.

מאידך, המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי מהפכת המיחזור שהוא מוביל, הכוללת את חוק האריזות והפרדת פסולת במקור (בין פסולת רטובה ליבשה בחדר האשפה עצמו), תוזיל משמעותית את עלות הטיפול בפסולת, כך שלמרות ייקור היטל ההטמנה לרשויות, העלות הסופית לטיפול בפסולת תוזל עבור הרשויות ואף תפחית את העלות הסופית.

"החוק מטיל על יצרני ויבואני האריזות אחריות למימון, איסוף ומיחזור פסולת האריזות המיוצרת ומשווקת על-ידם", אומרים במשרד להגנת הסביבה, "כיום עלויות הטיפול בפסולת זו מוטלות על הרשויות המקומיות ומהלך

זה צפוי להוזיל לרשויות את עלויות הטיפול בפסולת בכ-20%". במשרד מדגישים כי "יש לזכור כי רשות מקומית לא חייבת להטמין פסולת ולשלם בעבור ההטמנה - ניתן למחז".

בתגובה לדברים טוענים באדם טבע ודין ש"שיעור המיחזור בישראל נמוך מאד (כ-13% בלבד בהשוואה למדינות אירופה שבחלקן מגיע שיעור המיחזור לכדי למעלה מ-50%". לדבריהם, חוק האריזות יביא תנופה ממשית למשק המיחזור ויגדיל את היקף המיחזור ואת מגוון החומרים הממוחזרים. "הצעת החוק הולכת בעקבות המודל האירופי לפיו היצרנים והיבואנים הם האחראים לאריזות של מוצריהם. הניסיון האירופי מוצלח ביותר הן בתוצאות המיחזור והן בהשתתפות התושבים".

בעמותה קוראים להתאחדות התעשיינים להתמיד בדרך להשלמת תהליך החקיקה במהרה. "אנו קוראים להתאחדות שלא להלך אימים וליצר מצגי שווא של הציבור ישלם. אל לתעשיינים לסור לנסות לחבל בהצעת החוק שהם היו שותפים בהליך חקיקתה".

המודל הוצג אתמול בדיון פנימי בהתאחדות התעשיינים ויוצג בימים הקרובים בפני משרדי האוצר והגנת הסביבה. איגוד לשכות המסחר המייצג את היבואנים והתאחדות התעשיינים המייצגת את היצרנים, מתכוונים לשתף פעולה ולהקים תאגיד למיחזור ללא כוונת רווח, אשר היצרנים והיבואנים חברי הארגונים יהוו 80% ממנו והשאר יהיו מצטרפים נוספים דוגמת היצרנים הקטנים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->