משפיעה לטובה: ענת ברקאי-נבו חברה של קבע

מקוסטה ריקה דרך סניף החברה להגנת הטבע בתל אביב, ענת ברקאי-נבו חולמת על פארק איילון ורכבת קלה. האנשים הירוקים

ערן דקל | 2/11/2010 13:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: חיים בירוק
"הרגע שבו עמדנו על הגג של מרכז עזריאלי וראינו איך האורות בכל העיר כבים בזה אחר זה, היה אחד הרגעים המרגשים ביותר שהיו לי מבחינה מקצועית". כך משחזרת ענת ברקאי-נבו את החוויה הבלתי-נשכחת שעברה כשותפה לצוות החברה להגנת הטבע שיזם והקים את אירוע "שעת כדור הארץ". ברקאי-נבו (39) מרעננה, נשואה ואמא לשתי בנות, פעילת סביבה משנת 2000. היא מנהלת פרויקטים סביבתיים בחברת ESD פיתוח סביבה וקיימות, ויועצת סביבתית של קרן אואזיס. 

ברקאי-נבו.
ברקאי-נבו. "אי אפשר לנתק בין הסביבה לאדם" צילום עצמי
היא למדה תכנון ערים ואזורים באוניברסיטה העברית בירושלים, וכבר אז, בתקופת לימודיה, החלה לעסוק בפעילות חברתית. בתחילה כסגנית מנהלת ביחידה להכוונה תעסוקתית בעיריית ירושלים ואחר כך כמנהלת מרכז זכויות של עמותת ידיד בתל אביב. לאחר נסיעה של מספר חודשים לקוסטה ריקה, שם התוודעה לראשונה לאורח החיים הירוק, ברקאי-נבו החליטה להתמקד בתחום הסביבתי. את פעילותה הסביבתית היא התחילה בעמותת "במקום" – מתכננים ואדריכלים למען חיזוק הקשר בין זכויות האדם ומערכות התכנון בישראל – שם היא ריכזה את תחום הקהילה. עבודתה התמקדה באזורים מוחלשים כגון כפרים בלתי מוכרים של בדואים בנגב ושכונות בדרום תל-אביב, בשדרות ובמצפה רמון.

"נקודת המפתח בעבודה באזורים מוחלשים", ברקאי-נבו מסבירה, "היא יצירת בריתות עם מנהיגות מקומית ועידוד של כוחות מקומיים להתאגד ולהשפיע על המרחב שבו הם חיים. מאוד חשוב לא לבוא מתוך מקום פטרוני של איש מקצוע 'יודע', המדבר בשפה בלתי מובנת ומעודד קונפליקטים מקומיים ואחר כך חוזר לביתו שבמרכז הארץ".
לעודד שתילת עצים

מאוחר יותר היא מונתה למנהלת הכשרוֹת מקומיות במרכז "השל" ומשם עברה לנהל את החברה להגנת הטבע באזור תל אביב והסביבה, תפקיד שמילאה עד לפני חצי שנה. במסגרת התפקיד היא ריכזה את הפורום הירוק לאיכות חיים וסביבה בתל אביב יפו ושימשה כנציגת ארגוני הסביבה במספר ועדות וגופים ממשלתיים, כגון הוועדה המחוזית תל אביב והחברה הממשלתית פארק אריאל שרון (איילון). בנוסף, היא שימשה כחברת ועד מנהל בארגון הגג של התנועה הסביבתית – "חיים וסביבה".

כמנהלת אזורית בחברה להגנת הטבע, היא גם לקחה חלק בפרויקט "עץ נולד", שנוסד בט"ו בשבט לפני שנתיים על ידי הפעיל הירוק יעקב גילת. מטרת הפרויקט לעודד נטיעה אינטנסיבית של עצים בערים מתוך ההכרה בהשפעה המיטיבה

של עצים על איכות החיים והסביבה בעיר, ובמסגרתו חולקו עשרות אלפי שתילים לנטיעה בתל אביב. "האירוע הזה היה דוגמה נפלאה לכוח שיש לשיתופי פעולה בין תושבים, רשויות וחברה אזרחית", היא מסכמת.

הפעילות הסביבתית המשמעותית הראשונה של ברקאי-נבו הייתה הקמה של קואליציה של תושבים למען איכות החיים והסביבה בשדרות, לקידום השקיפות ולשיתוף הציבור בניהול העיר. בתקופת פעילותה, שנמשכה כשנתיים, היא הכירה עיר עם פוטנציאל גדול ותושבים שלא מוכנים לוותר על עתידם. הקבוצה פעלה למעורבות בהכנת תוכנית האב לעיר, לחלוקה הוגנת של כספי הארנונה מאזור התעשייה של מועצה אזורית רמת הנגב הגובל בעירם ולהעברת תחנת הרכבת העתידית מאזור הקיבוצים לעיר שדרות.

מחכה לקהילה העסקית

בשנת 2009 ברקאי-נבו השתתפה בכנס רב משתתפים של IBM העולמית ועיריית ברלין שכותרתו הייתה: Smarter cities (ערים חכמות יותר), כנציגה במשלחת הישראלית. בכנס לקחו חלק נציגי מגזרים שונים מכל העולם ודיברו על הצורך בהתמודדות מחודשת וחכמה עם האתגר העירוני. "התרשמתי מהעובדה שהחברה העסקית העולמית מעורבת מאוד בעשייה הסביבתית. הייתי רוצה שגם הקהילה העסקית בארץ תרגיש מחויבות להשפיע על התחום הסביבתי והחברתי בישראל. הכנס חידד עבורי את הצורך בשיתופי פעולה כלל-מגזריים, כדי להפוך את הערים שבהן אנו חיים לערים בנות קיימא".

"בחודשים האחרונים אני זוכה לקבל זוויות חדשות ומרתקות על העשייה הסביבתית", היא מציינת בסיפוק. "הזווית של המגזר העסקי, אשר שואף לפתח טכנולוגיות ירוקות מתקדמות, והזווית של משרד התכנון הסביבתי, על לקוחותיו המגוונים ועל אתגריו הייחודיים".

בעקבות פעילותה הסביבתית, ברקאי-נבו נבחרה לאחת מחמשת האנשים המשפיעים ביותר לטובה על המשק הישראלי לשנת 2009 על ידי מגזין דה מרקר ולאחת מארבעת המשפיעים על העיר תל אביב לשנת 2009, לקראת חגיגות המאה לעיר.

מה הבחירה עשתה לך?
"כמובן שבאופן אישי שמחתי על הפרגון עבור עבודתי. אבל יותר מכך סברתי שההכרה היא עבור פעילותו של כלל הצוות שעמדתי בראשו, למען קידום מרחב מטרופוליני ירוק שטוב לחיות בו".

חולמת על הרכבת הקלה

מה הכי רצית לעשות ולא הצלחת?
"במסגרת עבודתי בחברה להגנת הטבע בתל אביב פעלנו רבות לקידום רשות מטרופולינית לתחבורה בתל אביב. זה בא מתוך הבנה שלמצב התחבורה במטרופולין יש השפעות סביבתיות קשות הבאות לידי ביטוי בזיהום אוויר, ברעש ובגזילת שטחים פתוחים. כיום הסמכויות התחבורתיות מבוזרות בין גופים שונים ובשל כך יש קושי להרים פרויקטים גדולים ומורכבים כדוגמת הרכבת הקלה. רשויות מטרופוליניות קיימות בעולם כעשר שנים ורובן הצליחו לקדם תחבורה בת-קיימא. אני עדיין תקווה שרשות כזאת תקום במטרופולין שלנו ותניע שיתופי פעולה גם בסוגיות סביבתיות נוספות".

הרגלים ירוקים שלך ביום-יום.
"אני מתגוררת בבניין מגורים בשכונת קריית שרת ברעננה, שכונה שמתאפיינת בקהילתיות רבה. הדבר בא לידי ביטוי בהכנת סוכה משותפת למספר בנינים, שווקי קח-תן ופרויקט מיוחד של ילדים הצועדים יחדיו ברגל לבית הספר. כל אלו הם הבסיס לאורח חיים ירוק. כמו כן, אנו כמשפחה משתדלים לטייל ולפגוש את הטבע, הן העירוני באזור מגורינו והן באזור הצפון והדרום. אי אפשר לנתק בין הסביבה לאדם ובין עשייה סביבתית לעשייה למען הקהילה. בעיניי, סביבתן אמיתי חייב להיות הומניסט. והומניסט אמיתי לא יכול להתעלם מנושאי הסביבה".

החלום הירוק שלך?
"החלומות שלי ארציים מאוד: הייתי מאוד רוצה לנסוע ברכבת הקלה של תל אביב; הייתי מאוד שמחה לצעוד בשביליו של פארק איילון, לכשתסתיים הקמתו; והייתי מאוד רוצה שייכון שלום בינינו לבין שכנינו. אין דבר ירוק יותר מזה".

להתנדבות לארגון הגג של ארגוני הסביבה היכנסו לאתר.

רוצים גם לספר לנו על אורח החיים הירוק שלכם ולהשתתף במדור? פנו אלינו - yarok@nrg.co.il

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

האנשים הירוקים

צילום: SXC

הם בחרו באורח חיים ידידותי לסביבה. הם מפגינים, יוצאים לפעולה ושומרים על כדור הארץ. קבלו הצצה לעולם הירוק שלהם

לכל הכתבות של האנשים הירוקים

עוד ב''האנשים הירוקים''

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->