בקיץ הבא תיאסר הנהיגה בחופים?

קרוב ל-3 שנים מתגלגל החוק למניעת נהיגה בחופים במסדרונות הכנסת. ועדת הסביבה צפויה לאשר את ההצעה לקראת קריאה שנייה ושלישית. אולי בקיץ 2011 נוכל לנופש בשלווה בחופים

nrg מעריב | 2/11/2010 10:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אנחת רווחה נשמעה בקרב הרשויות המקומיות עת הסתיימה עונת הרחצה השנה ללא מקרי דריסה בחופים. לפני שנתיים גבתה הנסיעה בחופים קורבנות קשים. רוכב טרקטורון מנתניה פגע בפעוט בן שנתיים בחוף הים בנתניה ונהג גי'פ שנסע על חוף הים בחיפה פגע בתיירת ופצע אותה.

מאז, עברו כבר שלוש עונות רחצה, אבל אישור החוק למניעת נסיעת כלי רכב בחוף הים ממשיך להתעכב. היום (ג') אולי תצא בשורה מוועדת הפנים והסביבה של הכנסת, שאמורה לאשר את החוק לקריאה שנייה ושלישית. נקווה שבקיץ 2011 הנופשים והמתרחצים יהיו מוגנים יותר.
צילום: אלכס רוזוקובסקי
ג'יפ בחוף הים. סכנה לאדם ולסביבה צילום: אלכס רוזוקובסקי

הצעת החוק, אותה יזמה החברה להגנת הטבע ושהוגשה על ידי חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) וחבר הכנסת לשעבר מיכאל מלכיאור, היא למעשה שורת תיקונים לחוק, שנחקק כבר ב-1997, אך אינו נאכף. הצעת החוק נועדה להגן על הרוחצים בחוף הים, כמו גם על ערכי נוף וטבע ובעלי החיים האופייניים בחופי הים.

הצעת החוק כוללת שורה של תיקונים בחוק איסור הנהיגה בחופים, שאמורים לייעל את האכיפה וההרתעה של החוק, שכולל את החמרת הענישה, הגדרה ברורה של התחומים האסורים בנהיגה, הטלת חובת סימון התחום המוגן, קביעת אפשרות להטיל קנס על בעל הרכב לפי מספר הרישוי של הרכב ועוד.
   
החוק, אומנם, אושר בקריאה ראשונה בסוף קיץ 2008, אבל רגע לפני פיזור הכנסת הקודמת במשרד לביטחון פנים ובמשרד להגנת הסביבה התנגדו לתיקון החוק וההצבעה נדחתה. המחלוקת העיקרית המונעת את אישור החוק נובעת מאי הסכמה לגבי סמכות האכיפה. לתיקון בחוק היבטים סביבתיים רבים ולכן דרש המשרד להגנת הסביבה לקבל לידיו את הסמכות. זאת למרות שבחוק המקורי סמכות האכיפה נתונה בידי משרד התחבורה. 

כפי שפורסם באפריל האחרון ב-nrg מעריב המחלוקת הזו נפתרה כבר לפני שנה, אז גיבשו הצדדים מנגנון משפטי אשר יאפשר את העברת האחריות למשרד להגנת הסביבה. נקווה שעד הקיץ הקרוב הליך החקיקה יושלם והמתרחצים יוכלו לנפוש ללא דאגה.

עדכון עם סיום הדיון בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת: הצדדים השונים עדיין לא הגיעו להסכמה ויידרש דיון נוסף בטרם תאושר הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית.

בדיון אמר יוזם החוק ח"כ חנין כי "עבירות סביבתיות חייבות להיות עבירות של אחריות קפידה ולכן חלק ניכר מהעבירות המנויות בחוק יוגדרו כעבירות של אחריות קפידה". במשפט הפלילי, עבירה של אחריות קפידה היא עבירה שבה די להוכיח כי התקיים היסוד העובדתי, ואין צורך להוכיח יסוד נפשי של מחשבה פלילית

או רשלנות. כלומר, משעה שהוכח כי אדם ביצע את המעשה המהווה עבירה, חזקה עליו שעבר עבירה פלילית, והתביעה אינה צריכה להוכיח כי היה מודע לקיום נסיבות העבירה או כי התרשל במעשיו.

הגדרת העבריינות הסביבתית כעבירות של "אחריות קפידה" תואמת את המדיניות הבינלאומית בתחום המשפט הסביבתי ומשקפת את הערך החברתי של דרישת החברה מכל אדם להיות מודע ואחראי לסביבתו הפיסית ולאנשים החיים בה.

עדכון אחרון : 2/11/2010 16:54
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->