פסק הלכה: מותר לגבר ללחוץ יד לאשה; חוטובלי מתנגדת
הרב יובל שרלו קובע כי כבוד הבריות ואיסור הלבנת פנים חשובים יותר מהאיסור ללחוץ יד. ח"כ ציפי חוטובולי מצדה תמשיך לשמור נגיעה

הרב יובל שרלו צילום: אריק סולטן
הרב יובל שרלו מארגון "צהר", ומבכירי רבני הציונות הדתית קובע בפסק הלכה חדש, ארוך ומנומק כי כאשר אשה מושיטה יד לגבר לצורך לחיצת יד, מותר לו ללחוץ את ידה. לדברי הרב שרלו, ההלכה תקפה גם כאשר גבר מציע לחיצת יד לאשה דתיה והסיבה לכך היא שהאיסור המקורי ללחוץ יד נדחה מפני כבוד הבריות ומחשש להלבנת פנים.
האיסור על קשר גופני בין גברים לנשים שאינם נשואים זה לזה, מקורו בפרק י"ח בספר ויקרא, שבו נאמרו שני פסוקים "וְאֶל אִשָּׁה בְּנִדַּת טֻמְאָתָהּ לֹא תִקְרַב לְגַלּוֹת עֶרְוָתָהּ", ו"אִישׁ אִישׁ אֶל כָּל שְׁאֵר בְּשָׂרוֹ לֹא תִקְרְבוּ לְגַלּוֹת עֶרְוָה אֲנִי ה'" (פסוקים י"ט ו-ו', בהתאמה).
הפסוקים מתייחסים לאיסור של קיום יחסי אישות עם אשה בתקופת המחזור, אולם לאורך כל הדורות גדולי החכמים התווכחו האם נשיקה, חיבוק או אפילו לחיצת יד הם אסורים באותה רמת חומרה.
מחווה נימוסית
"השולחן ערוך", ספר ההלכה הקנוני מהמאה ה-16 קובע כי הבעת חיבה בצורה של חיבוק או נשיקה הם אסורים, אולם ברמת חומרה נמוכה יותר מאשר "איסור מדאוריתא" (איסור מפורש שנקבע בתורה, י"ט). אשר ללחיצת יד – בעולם המערבי פעולה זו מהווה מחווה נימוסית-בסיסית ולא ככלי להבעת חיבה.
אי לכך קובע
הרב שרלו כי אם כבר מושיטים לך יד ללחיצה מותר ללחוץ בחזרה, אך מדייק ומדגיש כי "מובן שעל לחיצת היד להיות רשמית בלבד, ואין לגלות בה גילויי חיבה יתרים". באותה נשימה הרב שרלו גם ממליץ להימנע מראש ממבוכה ובמקרים מסוימים פשוט להתוודות מראש כי אתם נמנעים מלחיצת יד עם בני המין השני.
"להקפיד על רגישות אנושית"

חברת הכנסת ציפי חוטובלי צילום: פלאש 90
ראוי להדגיש כי למרות פסק ההלכה המנומק של הרב שרלו, ח"כ ציפי חוטובלי מהליכוד, המכהנת כיו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה, מתכוונת להמשיך "לשמור נגיעה" ולא ללחוץ יד לגברים.
לדבריה: "ההלכה היהודית הכירה מאז ומתמיד בחשיבות כבוד הבריות ולא להלבין פנים של גבר המושיט יד לאשה ולהיפך. לכן חשוב להקפיד על רגישות אנושית אך יחד עם זאת חשוב לכבד את מי שמקפיד שלא ללחוץ יד".