בית ירוק? כמו דג במים

דגים בים הפתוח יהיו גדולים ובעלי מבנה מתאים לשחייה בזרמים חזקים. בתים הלא מותאמים לסביבתם יכלו את כל המשאבים. הירוק מתחיל בבית

ברק גוזנר | 26/10/2010 13:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: בנייה ירוקה
לפני כחודש ביקרנו אחייניתי ואני במצפה התת ימי באילת. כשעמדנו ליד אקווריום מלא בדגים ואלמוגים צבעוניים, הצביעה אלונה על שני דגים אפורים גדולים ששחו במהירות סביב השונית ושאלה "תגיד, למה שמו גם אותם כאן?". עניתי לה תשובה סתמית, משהו כמו: "יש כל מיני דגים בים".

דג. לחיות בשונית אלמוגים
דג. לחיות בשונית אלמוגים צילום: SXC
למחרת נזכרתי בזה ושאלתי אותה למה התכוונה. היא ענתה שהם נראו שונים מהדגים האחרים שהיו קטנים וצבעוניים יותר, ושחו לאט. והיא אכן צדקה. שני הדגים האלה שונים מהאחרים כיוון שהם חיים בים הפתוח ולא בשונית האלמוגים, ובמקרה שמו אותם באקווריום משותף.

מה שהיה אינטואיטיבי לילדה תמימה בת עשר זהו בעצם עיקרון אבולוציוני בסיסי -  על מנת לשרוד בטבע חיות וצמחים צריכים להיות מותאמים לסביבה בה הם חיים. דגים המותאמים לחיים בשונית האלמוגים יהיו בדרך כלל קטנים בכדי שיוכלו להימלט לבין ענפי האלמוגים במנוסתם מטורפים גדולים, ואילו דגים החיים בים הפתוח יהיו גדולים ובעלי מבנה הידרודינמי המאפשר להם לשחות גם בזרמים חזקים. העיקרון בטבע הוא שמי שלא מותאם לא שורד.

עבור מינים חסרי יכולת תנועה כמו אלמוגים וצמחים נדרשת התאמה אפילו יותר קיצונית לסביבתם. לדוגמה שועל או שפן סלע החיים במדבר יכולים להמנע מאיבוד נוזלים על ידי מציאת מחסה תחת עץ בשעות הצהריים של יום קיץ לוהט, בעוד שעץ לא יכול למצוא מחסה ולכן הוא חייב לפתח מנגנונים יעילים לשימור הנוזלים בתנאי חום ויובש קיצוני ולא ימות.
לא בהכרח יקר

בתים דומים לעצים בכך שגם הם קבועים ולא זזים, ואלמלא יותאמו לסביבה בה הם יבנו, הם יהיו בזבזנים במשאבים של מים ואנרגיה וידרשו תחזוקה גבוהה. בית המותאם לסביבה חמה ויבשה יהיה חסכוני במים, ויהיה קריר ונעים אפילו בימות הקיץ הלוהטים, ללא או במינימום צורך במיזוג. לעומתו, בית המותאם לסביבה קרה ורטובה ינקז בקלות את מי השיטפונות, ויהיה חמים ונעים ללא או במינימום צורך בחימום, גם בשיאו של החורף.

בתים שונים מעצים בכך שם הם לא מתים. אילו בתים היו מתים אורך החיים של אלה הבנויים על פי

עקרונות הבנייה הירוקה היה הארוך ביותר. העיקרון הראשון והבסיסי ביותר של בנייה ירוקה הוא שהבית יתוכנן ויבנה כך שהוא מותאם לסביבה שבה הוא נבנה. והרבה מהעבודה היא בסך הכל תיכנון נכון של מפנים, גודל מיקום ומספר החלונות, סוג הבידוד, איוורור והצללות.

זה לא בהכרח יקר יותר, אלא בעיקר דורש שהאדריכל יבין את תנאי הסביבה המקומיים וידע לתכנן בהתאם. בית ירוק הוא בעל ביצועים גבוהים ביחס לבתים אחרים בסביבתו, והדגשים בבית ירוק באיזור קר ורטוב לא יהיו זהים לבית ירוק באיזור חם ויבש.

שומרים על טמפרטורה

בדרכנו חזרה מאילת ביקרנו בשדה בוקר אצל חברי חנן ומשפחתו. החום בחוץ היה בלתי נסבל, אבל בתוך הבית היה נעים ומאורר למרות שהמזגן לא פעל. חנן התגאה בכך שהמזגן שהתקין קטן ועלה לו כרבע ממה שבדרך כלל מתקינים בבית בגודל כזה, שהוא הפעיל אותו שלוש פעמים בלבד מאז נכנסו לגור בביתם לפני כשנה, ושחשבון החשמל שלהם לא עובר את ה-150 שקל לחודשיים גם בקיץ.

"אנחנו גם כמעט לא נדרשים להדליק אורות ביום", הסביר חנן. "החלונות מוקמו בעיקר בחזית הדרומית על מנת לאפשר חימום פסיבי בחורף והם גדולים ומהוים כ-20% משטח הבית. בחורף נשמרת טמפרטורה גבוהה וקבועה ללא כל אמצעי חימום. בקיץ הבית מאוורר ומקורר על ידי פתיחת החלונות בלילה, ובמהלך היום אנחנו סוגרים את החלונות והם מוצללים, ובכך שומרים על טמפרטורה כמעט קבועה ללא כל אמצעי קירור נוספים". בנינו בית מותאם לסביבה סיכם חנן. "כמו הדגים בשונית", נזכרה אלונה בחיוך.

הכותב, האקולוג ברק גוזנר, הוא מנהל האסטרטגיה והפיתוח בקבוצת התשתיות הירוקות השביל הירוק – שטאנג, וחבר בוועד המייסד של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

הירוק מתחיל בבית

צילום באדיבות המועצה המועצה הישראלית לבנייה ירוקה

מומחי המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, הפועלת למען יצירתה של סביבה בנויה בת קיימא בישראל, מציגים איך להפוך את המרחב שלנו לירוק יותר

לכל הכתבות של הירוק מתחיל בבית

עוד ב''הירוק מתחיל בבית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->