יוזמה: לצמצם הפגיעה מקרינה אלקטרו-מגנטית
המשרד להגנת הסביבה החליט לקבוע קריטריונים למרחקים בין בתי מגורים לתחנות כוח וקווי חשמל. הרקע: הכרזת ארגון הבריאות העולמי כי הקרינה הנפלטת ממתקני חשמל היא "מסרטן אפשרי"
◄זהירות, קרינה אלקטרומגנטית
◄הטלפון האלחוטי? משדר עוצמה כמו מכשיר סלולרי

תיקון קו מתח. יוזז מבתי המגורים? צילום: ברקאי וולפסון
ועדת המומחים, בראשה עומד ד"ר אלי שטרן, מונתה כבר בנובמבר 2007 על ידי השרים לתשתיות לאומיות ולהגנת הסביבה. מטרתה הייתה לעקוב אחרי הידע שהצטבר בעולם בנושא וכן להמליץ על הצעדים הנדרשים להפחתת שדות מגנטים במתקנים קיימים, וכיצד לתכנן מתקנים חדשים, כך שלא יחרגו מרמות הקרינה המומלצות.
במשרד להגנת הסביבה אומרים כי קיימות שתי דרכים מרכזיות לצמצום הקרינה: האחת, באמצעות הרחקה פיסית של מתקני החשמל, והשנייה - בעזרת אמצעים טכנולוגיים שכבר החלו להיות מיושמים בארץ. מדובר באמצעים הפועלים להקטנת השדות המגנטים הבוקעים
משנאים חשמליים. עם זאת, בעוד שמתקנים ואנטנות של החברות הסלולריות נדרשים כיום להיתרי בנייה למרות שלחשיפה ממתקנים אלו טרם נמצא קשר מוכח למחלת הסרטן, מרחקי חשיפה ממתקני חשמל לא הוסדרו עד כה בתקנות.
יש לציין כי הקרינה הנפלטת ממתקני חשמל הוכרזה כבר על ידי ארגון הבריאות העולמי כ"מסרטן אפשרי", על סמך מספר מחקרים שהראו בין היתר כי היקף תחלואת סרטן הדם בקרב ילדים שנחשפו לקרינת יתר היה כפול מאשר בקרב ילדים שהיו חשופים לקרינה הפחותה בכמחצית.
"אי אפשר להשאיר את ההחלטה היכן למקם מתקני חשמל לשיקול דעתה הבלעדי של חברת חשמל", אמר השר ארדן "בריאות הציבור מחייבת לקיים הליך ציבורי לפני הקמת מתקני חשמל. לא ייתכן שמתקנים, שחשיפה לקרינתם נקבעה על ידי ארגון הבריאות העולמי כ'מסרטן אפשרי', יוקמו ללא כל פיקוח ציבורי או אישור הרשות המקומית".