בחזרה לרחוב: מחאת הנכים מתחדשת
המאבק להעלאה של קצבאות הנכות יוצא לדרך והבוקר יעלו עשרות מפגינים עם כיסאות גלגלים לקריית הממשלה. "לא נתקפל, צפויות הפתעות"

לאחר תקופה ארוכה במהלכה כל אחד מארגוני הנכים ניסה לסייע לחבריו בכוחות עצמו, התגבשה בקרבם ההבנה כי רק בכוחות משותפים יצליחו ליצור הד ציבורי לדרישה להעלות את קצבאות הנכות ולהשוות אותן לשכר המינימום במשק.
"המחירים עולים ועולים ואותנו שכחו מאחור", אמרו במטה המאבק, והסבירו כי למרות העליות במחירי הלחם, הירקות, החשמל והמים בשנים האחרונות, לא חל כל שינוי בגובה קצבאות הנכות, ורבים מהנכים או הורים לילדים הסובלים מנכות אינם מסוגלים לתפקד במצב הנוכחי ומתקשים לגמור את החודש.
לדברי ראשי המאבק, אף שנכים רבים מקבלים את כל שלוש הקצבאות - כללית, ניידות ושירותים מיוחדים (ראו תרשים) - הם נדרשים להוציא מדי חודש סכומים גבוהים עבור אחזקת הרכב או עובד סיעודי - ונותרים עם הקצבה המקסימלית (2,400 שקלים ) לכל הוצאות המחיה הבסיסיות, כגון שכר דירה, חשמל, מים ומזון.
כמה מאות כיסאות גלגלים יציפו מהבוקר את משרד הרווחה בבירה ויקימו מולו אוהל מחאה ענקי, בתקווה שהמראות יזכירו את ההתגייסות הגדולה של חורף -2001 אז הפגינו הנכים במשך 77 יום בקור הירושלמי, מאבק שבעקבותיו הוקמה ועדת לרון לבחינת שילובם של בעלי מוגבלויות בשוק העבודה. לאור המלצות הוועדה נכנס לתוקף תיקון חוק הביטוח הלאומי, ששיפר מאוד את התנאים של מקבלי קצבת נכות שיוצאים לעבוד ובמקביל אינו פוגע בזכויותיו של מי שאינו יכול לעשות כן.
אבל הבדל אחד נרשם עוד לפני שהנכים
במטה המאבק לא מתכוונים לשבת ולהמתין לנציגי הממשלה, ובהתאם להתפתחויות מאיימים בשורת פעולות נוספות בתקופה הקרובה, ובהן חסימות צמתים סמוך לכנסת ואף חסימות הדרכים המובילות לירושלים. "אנחנו לא מתכוונים לשבת ולשיר שירי ארץ ישראל", הודה יו"ר מטה המאבק, "צפויות בהחלט הפתעות".
למטה המאבק הגיעו בימים האחרונים פניות רבות מנכים מכל רחבי הארץ שביקשו לקחת חלק בפעולות המחאה - אולם אין באפשרותם לממן נסיעה לירושלים.
"אני לא יודעת איך אני אעשה את זה, אבל אני חייבת להגיע לשם, זה המאבק של כולנו", סיפרה אמש ש', נכה המתגוררת בשפלה. "רק ביום שישי האחרון מישהו קנה לי לחם וחלב לשבת כי כבר נגמר לי הכסף החודש, וזאת הרגשה נוראה שאני לא מאחלת לאף אחד". בימים הקרובים, בהתאם לביקוש, יארגנו במטה הסעות מאורגנות.
מי שכבר נמצא בירושלים ויצטרף למחאה הוא ח"כ אילן גילאון, יו"ר סיעת מרצ, הסובל מנכות בעקבות מחלת פוליו שתקפה אותו בילדותו.
"אין עוררין על כך שמדינת ישראל פיתחה לאורך השנים האחרונות מערכת חוקים רחבה השמה לה לדגש את זכויותיהם וצרכיהם המיוחדים של אנשים בעלי מוגבלות", הוא הסביר אתמול, "עם זאת, רבים מהנכים מוצאים עצמם במאבק יום-יומי לקיום זכויותיהם הטבעיות.
לא ייתכן כי סדר העדיפויות של ממשלת ישראל ייאנס על ידי המגזר החרדי ומנהיגיו, שידרשו דריסתה של פסיקת בג"ץ והקצאת מאות מיליוני שקלים לאברכים היושבים בבית", סיכם גילאון, "בשעה שבעלי המוגבלויות יוצאים לעבוד לפרנסתם, משרתים בצה"ל ורואים עצמם חלק מהחברה הישראלית - אך דרישתם לשיפור הקצבה לא מקבלת עדיפות ".