אושר בוועדה: חוק נגד הונאת הביטוח הלאומי
על פי הצעת החוק, מקבלי קצבאות יידרשו להצהיר על כל שינוי בסטטוס הכלכלי והאישי שלהם, ולא יעמדו בפני קנס כספי או מאסר

במהלך הדיון, התחייבו נציגי ביטוח הלאומי שלא לעשות שימוש בעונש המאסר, ולהסתפק בהטלת קנסות מנהליים. הצעת החוק, אשר חברי הוועדה התנגדו לאישורו למעלה משנה, עברה בעקבות הנחייה למשמעת קואליציונית.
כפי שפורסם בשבוע שעבר במעריב, הצעת החוק של הביטוח הלאומי עוררה ביקורת קשה עוד במושב הכנסת אשתקד.
במשרד הרווחה ובמוסד לביטוח לאומי ביקשו להעביר את החוק במסגרת חוק ההסדרים הקודם, אולם אז חברי ועדת העבודה והרווחה לא אפשרו זאת, בטענה שהוא פוגע באוכלוסיות מוחלשות, בהם קשישים, בעלי מוגבלויות ואחרים אשר ייתכן וכלל לא יהיו מודעים לו, וימצאו עצמם מול עונש קנס מנהלי או אף מאסר בפועל.
בתחילת השבוע הובא החוק לדיון בוועדה פעם נוספת, והיום החליטה הוועדה לאשר אותו, עם סייגים והחרגות מסוימים. לטענת האגודה לזכויות האזרח, על פי הצעת החוק שעברה היום לקריאה שנייה ושלישית, מקבלי קצבת ביטוח לאומי עשויים לעמוד לדין פלילי אם לא ידווחו בתוך 60 יום על זכויות בירושה גם אם לא ידעו על זכאותם, או קשיש אשר יקבל עזרה לחג בדמות 300 שקלים, יידרש לדווח על כך.
בוועדת העבודה והרווחה הסבירו את השינוי בעמדתם כלפי החוק בשינויים ובסייגים שהצליחו להכניס אליו, בהם הבטחת נציג משרד האוצר שלא לעשות שימוש בעונשי מאסר אלא להשתמש באפשרות לקנסות מנהליים בלבד, חובת עדכון הפרטים הורחבה ל-60 יום לעומת 30 בהצעה המקורית, ומקבלי הקצבאות יקבלו מכתב ובו אזהרה והודעה בארבע שפות – עברית, ערבית, אמהרית ורוסית. עם זאת, את הטפסים הם יידרשו למלא בעברית בלבד.
ח"כ הכנסת אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) יחד עם ח"כ אילן גילאון (מרצ) היו היחידים שהתנגדו לאר את הצעת החוק, והגישו מספר הסתייגויות במהלך הדיון. אולם, בעקבות משמעת קואליציונית עליה הוחלט
ח"כ נסים זאב מש"ס דווקא תמך בעמדתה של ח"כ לוי והתנגד לחוק, אולם בשלב מוקדם מאד הגיעו נציגי סיעתו והחליפו אותו בח"כ אחר מסיעתם, שתמך בהצעה. לאחר שהבינה כי החוק יעבור בסופו של דבר, נטשה בזעם ח"כ לוי-אבקסיס את הדיון תוך שהיא מטיחה בחברי הכנסת מהליכוד ומש"ס כי עליהם להתבייש.
"זהו יום שחור לוועדת העבודה והרווחה שחרטה על דיגלה לשמש פה ואוזן לחלשים שבתוכנו, להיות ענייניים ולקיים דיונים מעמיקים בחוקים שמובאים בפנינו גם אם הם קואליציוניים", אמרה ח"כ לוי-אבקסיס.
לדבריה, "החוק הזה לא בא באמת, לצערי הרב, לתפוס את העבריינים והמרמים אלא רק להתעמר באוכלוסיות החלשות ביותר של המדינה: בעניים, בקשישים, בסיעודיים, בנכים, בעולים החדשים ובאנאלפביתיים".
בתום הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, כי החוק לא יחול על קשישים ובעלי מוגבלויות שכליות ונפשיות, אלה הסובלים מדמנציה ואלה הזקוקים להשגחה. "הוועדה תמשיך לעקוב אחר יישום החוק מחשש לפגיעה באוכלוסיות החלשות".
באגודה לזכויות האזרח שנציגיה נכוח בדיון זעמו על הפגיעה בחלשים, כלשונם, לדברי עו"ד אשרת מימון מהאגודה, "מכבש הלחצים הדרקוני של הקואליציה לא אפשר לקיים דיון מעמיק וההסתייגויות שלנו מסעיפים דרקוניים בחוק נדחו באופן אוטומטי, והחוק שפוגע בזכויות היסוד של מקבלי הקצבאות, עבר".