הצעה: מאסר למקבלי קצבאות שלא יודיעו על שינוי במצבם
ועדת הרווחה תדון בשבוע הבא בתיקון לחוק הביטוח הלאומי המעורר התנגדות עזה. על פי ההצעה, מקבלי קצבאות יידרשו להודיע על כל שינוי במצבם בתוך 30 ימים, אחרת הם עשויים להישלח למאסר. המטרה: למנוע קבלת כסף במרמה. המתנגדים: "זה עוול גדול לציבור ישר. יש למנוע רמאות, אך לא לפגוע בחלש"

הסעיף המדובר, שניסיון קודם לשלב אותו בחוק ההסדרים נכשל בגלל התנגדות חברי הוועדה, הוא חלק מהתיקון לחוק הביטוח הלאומי, "החוק להתייעלות כלכלית". לדיון הקודם בנושא, לפני שנה, הגיע שר הרווחה יצחק הרצוג, וביקש להדגיש את חשיבות התיקון בחוק, שאמור להרתיע ציבור רחב של אזרחים אשר לכאורה פועלים במרמה מול הביטוח הלאומי.
התיקון אמור למנוע מצבים של דיווחים כוזבים או אי דיווח במקרים שבהם הביטוח הלאומי אמור להפחית את תמיכתו בנתמך. כמו כן, התיקון יאפשר להשית על הנתמך קנסות מנהליים בלי הצורך להיגרר לבתי משפט.
מתנגדי התיקון טוענים כי אם התיקון יעבור ייעשה עוול לרוב הציבור, שאינו מרמה את הביטוח הלאומי, שיידרש לטרטור מיותר בדיווח על כל שינוי במצבו. על פי הערכות, משלם המוסד לביטוח לאומי מדי שנה כמיליארד ו-200 מיליון שקל על קצבאות לאנשים שקיבלו את הכספים בדרכי מרמה והונאה. לדברי מנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, "הנזקים הם עצומים ופוגעים לא רק בביטוח הלאומי, אלא גם בכספים שהיו יכולים להגיע לאזרחים מהשורה".
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, אמר אתמול כי "כמובן שהמגמה היא למנוע ולנסות לסכל כמה שיותר רמאויות, אבל הצורה שבה הביטוח הלאומי רוצה לפעול היא גורפת ועלולה לפגוע בקשישים, חולים, עולים חדשים ואפילו בנפגעי פעולות איבה. תאר לך שקשיש שישתנה מצבו באופן שישפיע על גובה הקצבה,
גם חבר הכנסת אילן גילאון (מרצ) לא מתכוון לאפשר להצעת החוק לעבור. לדבריו, "הביטוח הלאומי בעצמו לא מודיע לאזרח על צעדים נגדו 30 יום מראש, ואף אחד לא נוקט כלפיו צעדים מינהליים".
גילאון הוסיף: "ככל שזה נוגע לי, אתנגד לחוק הזה באופן נחרץ. אני מאד מעריך את ראשי הביטוח הלאומי, אבל אם הם רוצים לשנות יש לעשות זאת בצורת רפורמה כוללת ולא בפעולה נקודתית שעלולה לפגוע ברבים".
בישיבה ביום שני צפוי להשתתף גם יו"ר הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין, אשר יגיע לדיון במטרה לנסות ולמצוא פשרה בין הצדדים.