ברזיל: רוסף תצטרך לחכות לסיבוב שני
דילמה רוסף תדע רק ב-31 באוקטובר אם היא תהיה הנשיאה הראשונה בתולדות ברזיל, אחרי שלא השיגה רוב של 50 אחוז בסיבוב הראשון

מספירת הקולות בבחירות שנערכו אתמול עולה כי רוסף, לשעבר לוחמת גרילה מרקסיסטית שזוכה לתמיכת הנשיא היוצא לואיס אינסיו לולה דה סילבה, קיבלה 46.9 אחוז מהקולות, פחות מהרף הדרוש של 50 אחוז. על כן היא תתמודד בסיבוב השני ב-31 באוקטובר מול מושל סאו פאולו לשעבר, ז'וז'ה סרה, שהגיע שני עם 32.6 אחוז.
רוסף לא השיגה את הרוב הדרוש לאחר שהמועמדת השלישית, נציגת הירוקים מרינה סילבה, הצליחה להשיג קולות רבים על חשבונה של המועמדת הפייבוריטית וקיבלה 19.3 אחוזי תמיכה. כעת צפויים תומכיה של סילבה להכריע אם אכן רוסף תעשה את ההיסטוריה.
ההערכה היא שרוסף נפגעה מטענות על תרמית שבה היה מעורב אחד מעוזריה הבכירים לשעבר, כמו גם משאלות שעלו בקרב הנוצרים האוונגליסטים לגבי עמדותיה של המועמדת בסוגיות חברתיות שונות כמו שאלת ההפלות.
בנאום שנשאה הלילה נראתה רוסף מאוכזבת, אולם ניסתה לעודד את תומכיה לקראת הסיבוב השני. "אנחנו מנצחים ואנחנו מוכנים לקראת האתגרים", קראה בפני ההמונים שהתקבצו בברזיליה. "אנחנו נהיה בסדר גמור בסיבוב השני".
רוסף בת ה-62, סבתא לנכדים אשר מחלימה מסרטן, נראתה כבחירה הטבעית עבור רבים מאזרחי ברזיל, בייחוד אם מביאים בחשבון ש-80 אחוז מהם תומכים עדיין בנשיא היוצא דה סילבה, חרף כל מיני חשדות לשחיתויות במעגלים הקרובים אליו.
הנשיא לולה צבר פופולריות רבה בברזיל, אחרי שבשמונה השנים האחרונות הצליח להעלות יותר מ-20 אחוז מהברזילאים אל מעבר לקו העוני והפך את ברזיל למעצמה בינלאומית שיש להתחשב בה.
לפי החוק, הוא לא יכול להתמודד לכהונה שלישית, ואחרי שבחר ברוסף כיורשתו, היא לא הייתה צריכה לעשות הרבה כדי לזכות. ואכן
אחת מהן היא פאולה כריסטיאנו, עוזרת בית דלת אמצעים ממרכז סאו פאולו, שטיילה אתמול בשדרות פאוליסטה בעיר. "עם לולה חיי השתנו", היא מספרת. "היום אני לא חושבת שנית למי להצביע. אין לי ספק שרוסף תנצח".
רוסף הקפידה להדגיש שלולה יישאר קרוב אליה גם אחרי שילך הביתה בתום שתי כהונות, ואתמול הביעה ביטחון בניצחונה. אפילו החבר הקרוב מונצואלה השכנה, הרודן הוגו צ'אבז, כתב בטוויטר שלו שהיא היחידה שיכולה לנצח.
באשר לישראל והמזרח התיכון, נראה שרוסף תמשיך בקו של קודמה, ואולי אף תתקרב לעולם הערבי. רוסף, שאביה מהגר מבולגריה, הייתה ב-28 במרץ אורחת האיגוד הערבי-ברזילאי, ובקהילה היהודית בברזיל מעריכים שלא תהיה ידידותית במיוחד לישראל. רבים מחברי הקהילה העדיפו להצביע לאחד מיריביה בשל עברה בשמאל הרדיקלי ובשל קשריו של פטרונה, לולה, עם נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד.

הרתיעה מרוסף באה לידי ביטוי גם בקרב המצביעים הברזילאים בישראל וברשות הפלסטינית, שבהן הצביעו 1,068 איש . בתל אביב זכה סרה עם 59 אחוז; דה סילבה מהירוקים זכה ב-20 אחוז , ואילו רוסף הגיעה רק למקום השלישי והמאכזב עם 18 אחוז בלבד. ברמאללה, לעומת זאת, היא זכתה ב-75 אחוז מהקולות.
לפי החוק, 135 מיליון בעלי זכות ההצבעה בברזיל - בין גיל 18 ל-70 חייבים להגיע לקלפי, אחרת הם עלולים לקבל קנס ולאבד את הזכות לקבל דרכון או משרות במגזר הציבורי.