מנהיג הסטודנטים מסיים כהונתו ומסכם
הרפורמה נכשלה, הדרישות שהציג הפכו להיסטוריה, אבל יו"ר התאחדות הסטודנטים בועז טופורבסקי לא מתרגש. המטרה עכשיו: לעשות כסף
יש מי שתומך, זוקף לזכות הסטודנטים את נוכחותם במרחב הציבורי והפוליטי, אחרים מתרשמים פחות. "העסקנים האלה", הם מכנים את האנשים שבעמדות ההנהגה הסטודנטיאליות, וטופורובסקי כמובן בראשם.
כשהתחיל טופורובסקי, בן 30, את לימודיו האקדמיים, בשנת 2002, הוא מיהר לסמן את האגודה המקומית כיעד. בדרך השלים תואר שני במשפטים, הפך לסגן יו"ר ואז ליו"ר האגודה בתל אביב והוביל את מאבק הסטודנטים נגד ועדת שוחט בסוף שנת 2006. הוא עזב לתקופה קצרה כדי לכהן כעוזר של שר הרווחה הרצוג, אך חזר לפני שנתיים וחצי כשנבחר לראשות התאחדות הסטודנטים הארצית.
לפני כחודש כמעט חתם על רפורמה היסטורית שהייתה אמורה להזרים מיליארדים למערכת ההשכלה הגבוהה הגוועת, ולשנות באופן דרמטי את כל מערך שכר הלימוד ואת התנהלות המערכת כולה. הרפורמה כשלה. עכשיו טופורובסקי עוזב. הכיוון: עסקים, ואז שוב פוליטיקה. באותה מידה שהראיון הזה הוא ראיון פרישה מעולם הסטודנטים וסיכום תקופה, כך הוא ראיון הנחת יסודות לעתיד.
מעל השיחה מרחפת הרפורמה שכמעט הייתה. סיפורה מתחיל לפני שנתיים, ערב פתיחת שנת הלימודים 2009. הסטודנטים חברו לראשי האוניברסיטאות והחלו בניהול מאבק להצלת האקדמיה הקורסת. הפרופסורים היו אחראים להשמעת נבואות זעם בתקשורת, הסטודנטים על הבלגן.

המאבק הסתיים מוקדם מהצפוי, כשראש הממשלה דאז אולמרט שלף את פנקס הצ'קים של האוצר והעניק לאוניברסיטאות את התקציב שדרשו, אל מול עיניהם הנדהמות של פקידי האוצר. שנה חלפה, ראשי מערכת ההשכלה הגבוהה התחלפו, למעט הנהגת הסטודנטים. הרוחות השתנו להסכמה כללית בצורך ברפורמה. החלו דיונים מרתוניים כשהצדדים הביעו נכונות לפשרה. החלק של הסטודנטים היה אמור להתבטא בהעלאת שכר הלימוד, העומד כיום על כ-9,000 שקל לתואר ראשון.
אלא שבסופו של דבר הסטודנטים נשארו בחוץ. משרד האוצר והמועצה להשכלה גבוהה חתמו על הסכם בינם ובין עצמם. שכר הלימוד אמנם לא עולה, אבל רשימת הדרישות שהציגו הסטודנטים הפכה
אבל התחלפה המנהיגות, גם באוצר, גם במשרד החינוך, גם בוות"ת (הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, אז"ב). התחילו לדבר איתנו ונוצר אמון. התחלנו את השיחות בינואר ובמרץ כבר היה הסכם עקרונות. ניסינו להספיק את שנת הלימודים, אבל בסוף זה נפל על 200 מיליון שקל מתוך עשרה מיליארד", לדברי טופורובסקי.
בשורה התחתונה הרפורמה כשלה. גורמים בכירים שהיו שותפים במשא ומתן אמרו שברגע האמת השתפנת. ידעת שאתה עוזב את התפקיד ולא רצית שהדבר האחרון שיזכרו לך זה שהעלית את שכר הלימוד.
"אין מישהו במדינת ישראל שלא רצה הסכם יותר ממני. הסכם שאהיה חתום עליו, שישנה את כל מערכת ההשכלה הגבוהה. שכר הלימוד רק ירד בשנים האחרונות ותראי מה קרה בינתיים למערכת ההשכלה הגבוהה - היא קרסה. אילו היה הסכם, בעוד עשר שנים היו אומרים שעשיתי היסטוריה".
בסופו של דבר נחתם הסכם בלעדיכם. התוכנית היא להזרים בכל שנה מאות מיליונים למערכת.
"חארטה. זה אוסף סיסמאות. הם היו צריכים להראות שהם עשו משהו, אבל תכל'ס זה לא כסף, וחלק כבר מראש היה אמור להתווסף. אין רפורמה. החזרת מוחות זה סיסמה, אצלנו היו תוכניות מפורטות.
צריך להבין שההשכלה הגבוהה עדיין מידרדרת, גם אם בשנתיים האחרונות ההידרדרות התמתנה מעט. חייבת להיות מהפכה: מודל תקצוב שונה, תנאי סטודנטים, תגמול סגל, שיפוץ מבנים. נראה לי שהם בונים על זה שבשנה הבאה תהיה רפורמה. לטוב ולרע, בינינו לא תהיה רפורמה בהשכלה הגבוהה".

באוקטובר יתקיימו הבחירות להנהגת הסטודנטים. את טופורובסקי יירש סגנו איציק שמולי או רועי בן שלוש, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה. אחרי שנתיים וחצי בתפקיד, שבהן הצליח לאזן את תקציב ההתאחדות ולקבוע נהלי עבודה מסודרים, נסע לכל רחבי העולם כדי להפריע לאחמדינג'אד בהרצאות והצטרף למאבק על העלאת התמלוגים על הגז הטבעי, יש לו עכשיו מטרות חדשות.

"אני רוצה לנסות לעשות כסף", הוא מישיר מבט אל העתיד. "אני רוצה לעשות לכיסי. יש לי רעיונות שאני עומד להגשים. יש רעיונות בכיוון אינטרנט, נדל"ן, תקשורת סלולרית. הכל קשור לעולם הצעירים. אני הולך על דברים עד הסוף".
סוף לפוליטיקה?
"אני לא לגמרי עוזב את הפוליטיקה, כי זה חיידק שקיים בי ואני לא מתכחש לו. יש אנשים בפוליטיקה שמערכת היחסים שלי איתם לא תיגמר כל כך מהר, כמו למשל בוז'י, ברוורמן, יחימוביץ'".
שר החינוך סער?
"אנחנו ביחסים טובים, אני לא יודע אם הם יימשכו. הייתה לנו מערכת יחסים טובה. הוא הציע לי לעבור לליכוד, אבל אני לא רוצה. הציעו לי מכל המפלגות ולכולם נתתי אותה התשובה: לא, תודה".
עם יאיר לפיד נפגשת?
"הייתה לי פגישה איתו לפני שנה ואנחנו מדברים, אבל זה יותר על עניינים ברומו של עולם ולא על פוליטיקה".
גם עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני יצרת קשר הדוק בשנה האחרונה.
"אנחנו ביחסים טובים. אני מאוד מעריך אותו. הוא אומר שהוא לא מתעניין בכניסה לכנסת, אבל אני חושב שהוא צריך להיות בהנהגה פוליטית".
היית פעיל קולני במרכז מפלגת העבודה. למפלגה הזאת לא תחזור?
"הסיכוי שאחזור למפלגה כזאת הוא נמוך. עזבתי כי ראיתי מה קורה שם ובכלל במפלגות. גם קדימה, שהיא מפלגה חדשה יחסית, מורכבת מאנשים ישנים. אנשים לא מאמינים לפוליטיקאים. עובדתית רוב הדור הצעיר בורח מהפוליטיקה. אם ייכנסו אנשים חדשים וצעירים, יאמינו בהם, הם יגרמו לציבור לרצות להיות מעורב, ואם לא יהיה מה שימשוך את הציבור אנחנו בבעיה. זה בהחלט עצוב".
הפוליטיקה היא סוגיה רגישה בעולם הסטודנטים. ארגוני הסטודנטים נתפסים לא פעם כעסקנים, ובעוד שבעולם הסטודנטים מעורבים במהפכות חברתיות, ציבור הסטודנטים הישראלי לא נתפס כשחקן במגרש הזה. נדמה שהדבר היחיד שיגרום לסטודנטים לצאת לרחובות הוא העלאה של שכר הלימוד.

"באגודות הסטודנטים ישנם שלושה סוגי אנשים: אלה שמעניינת אותם עשייה ציבורית, חנונים משועממים שרואים באגודה עוד פעילות חברתית, ועסקנים שרוצים לעשות כסף, או דרך האגודה להתחזק במרכז מפלגה זו או אחרת", מנתח טופורובסקי ומבהיר שהוא משתייך לסוג הראשון.
מנגד, הוא חושף התנהלות בעייתית בהתנהלות חלק מאגודות הסטודנטים. "רוב הציבור לא מבין מה זה להיות יו"ר, להיות אחראי למיליונים. חברה כלכלית רוצה להיכנס לקמפוס, נניח להקים במה ביום הסטודנט. זה עולה מאה אלף שקל, והיא מציעה שתיתן לה את זה ב-80 אלף ותיקח 20 אלף לכיס. יש מי ששומע את זה ומתבלבל. זה קשה".
זה פלילי.
"אילו היו לי הוכחות חותכות הייתי הולך למשטרה, אבל אלה הדברים שרצים. אליי באו אנשים שהציעו הצעות והעפתי אותם. יכול להיות שהייתי צריך ללכת למשטרה".
בנושא המאבקים שבהם הוביל את ציבור הסטודנטים לפעולה, מודה היום טופורובסקי שחלקם היו פופוליסטיים. "המאבק למען גלעד שליט, למשל. כשנכנסתי לתפקיד אמרתי שצריך לשחרר הכל בשביל להחזיר את גלעד שליט. באיזה שלב תפסתי את עצמי, התעמקתי בעניין והבנתי שזה כנראה לא נכון בשביל המדינה. זה לא היה פופוליסטי כמו שלא חשבתי על זה מספיק, ולכן שיניתי את זה, עם כל האי נעימות שכרוכה בכך".
למעשה, נראה שמי שמוביל את השיח הסטודנטיאלי בחודשים האחרונים זאת לא התאחדות הסטודנטים, אלא תנועת 'אם תרצו'. מה אתה חושב על המאבק שלהם?
"למרצה אסור להסית ולקרוא לסירוב פקודה, אבל'אם תרצו' הם האם-אמא של הפופוליסטים. הם פוגעים במדינה. להגיד לתורמים לא לתת כסף לאוניברסיטאות? שאוניברסיטה שהיא מופת כמו בן גוריון תיפגע? האמירה שלהם היא לא פטריוטית היא פופוליסטית. מרצה יכול להביע דעות אנטי-ציוניות. זאת המהות של האקדמיה, שמרצה אומר משהו ואז פותחים על זה דיון".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המשא ומתן נפסק בשל מכלול דרישות בלתי סבירות של טופורובסקי. דוגמאות לכך הן דרישה למתן סובסידיה לסטודנטים במכללות הפרטיות וכן העברת כספי ציבור ישירות להתאחדות הסטודנטים הארצית. ברפורמה שסוכמה בין ות"ת לבין אג"ת ישנם מרכיבים מהותיים הצפויים לעשות שינוי אמיתי במערכת".
מ"אם תרצו" נמסר בתגובה: "אם תרצו מעולם לא קראה להפסקת התרומות לבן-גוריון, אלא להפך, פעלה להבטיח שהתרומות ימלאו את ייעודן המקורי ולא ישמשו ליצירת מוקד תעמולה אנטי-ישראלי".