חייל תרם מח עצם – והציל חיי ילד חולה

לאחר חיפושים רבים נמצאה עבור נמרוד בן ה-7 תרומת מח העצם שהצילה אותו מסרטן הדם בו חלה. התורם: צבי לקס, לוחם בחטיבת כפיר

דליה מזורי | 16/9/2010 8:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נמרוד בן השבע הביט נרגש בעיניו של החייל צבי לקס. למרות גילו הצעיר, הוא יודע להעריך מה לקס עשה למענו. "הוא הציל את החיים שלי", אמר הילד בביישנות, בפגישה הראשונה שלהם, אתמול. "אני מתרגש ורוצה להגיד לו ת דה". החייל שמע את המלים והתרגש לא פחות.

הרבה חרדות ולילות טרופים משינה עברו על ענבר ויפתח בראטספיז, הוריו של נמרוד, לפני שהגיעו לרגע הזה. "אין מלים בפי להודות לצבי", אומרת האם. "הוא הציל את הילד שלנו, שכבר הגיע למצב ירוד מאוד. בזכות תרומת מח העצם שהוא נתן לנמרוד קרה לנו נס".

בינואר 2008 אובחן נמרוד כחולה בסרטן הדם (לוקמיה). הוא עבר טיפולים כימותרפיים בבית החולים "שניידר" במשך חצי שנה, ובספטמבר התחיל ללכת לגן חובה. חודשיים לאחר מכן נודע המחלה חזרה, ושאין מנוס מהשתלת מח עצם. הבעיה, כמו תמיד, היא לאתר תורם מתאים.

"החיפושים לקחו חודשים", מספרת אמו. "מצבו הלך והידרדר, ורק בסוף ינואר התבשרנו כי נמצאה תרומה. מאותו רגע התחיל תהליך של הכנה להשתלה, ובפברואר אשתקד הוא עבר את ההשתלה". השלב הבא היה תהליך ממושך של התאוששות, עד שהגיעה הבשורה: הילד החלים.

היום מצבו של נמרוד מצויין. הוא משחק ורץ, ומשתתף בחוגים כמו טיפוס על קירות וקפוארה. "הוא עליז ומלא מרץ", אומרת האם. "אנחנו אסירי תודה על כל יום שקיבלנו איתו".
צילום: נאור רהב
צבי לקס והילד נמרוד, אתמול צילום: נאור רהב
התאמה מוחלטת

צבי לקס, בן 20 מירושלים, משרת בגדוד הנח"ל החרדי ("נצח יהודה"). קודם לכן התנדב במד"א במשך חמש שנים, ומדי שלושה-ארבעה חדשים תרם דם. "ידעתי את החשיבות של תרומת דם", הוא מספר.

באחת הפעמים, לאחר שתרם דם, ראה במד"א מודעה של ארגון "עזר מציון" שבה הציבור נקרא לתת דגימת דם עבור מח עצם לחולי סרטן. "אמרתי לעצמי שאם אני יכול לעזור במשהו, זה מאוד חשוב", ממשיך החייל. "מיד ניגשתי לתת את דגימת הדם שלי. אחרי כמה חודשים טלפנו מ'עזר מציון' ואמרו שאני מתאים לתרומה של מח עצם. חשתי צער על כך שיש מישהו שמאוד סובל וזקוק לתרומה, ומצד שני שמחתי על שנפלה בחלקי זכות גדולה לעזור לו. אמרו לי: 'חכה', יקראו לך'.

"אחר כך פתאום קיבלתי טלפון ונאמר לי שנמצאתי מתאים התאמה מלאה לחולה הלוקמיה. התאמה כזו זה כמו לזכות בלוטו, אבל מה שהרגשתי באותו יום זה הרבה יותר מכך. הייתי מאושר".

צבי זומן לבית החולים שיבא, שם חובר למכונה למשך כמה שעות. "עשו לי שתי דקירות קטנות", הוא משחזר. "הדם יצא מדקירה אחת, נכנס למכונה ושם נלקח ממנו מח העצם, ואז הדם הוחזר לגופי במקום של הדקירה השניה. לא הרגשתי כאב או חולשה. בסוף התהליך ראיתי שלוקחים שקית קטנה ובה נוזל צהוב. נדהמתי איך כמות מעטה של נוזל כזה יכולה להציל חיים".

צבי לא ידע למי הוא תורם. "אמרו

לי רק שעכשיו מחכים לראות אם מח העצם שלי יציל אותו או לא". אחרי שנה הוא קיבל שיחת טלפון ובה בשורה ושאלה: "הילד הבריא, אתה רוצה להיפגש איתו?"
צבי לקס חיכה לרגע הזה שנה שלמה. "כשנפגשתי עם נמרוד התרגשתי מאוד", הוא אומר. "פתאום ראיתי את התוצאות של התרומה שלי".

אתמול, בתוך המולת המפגש וההתרגשות, נמרוד קצת הלך לאיבוד בתחילה. צבי הביא לו כדורגל במתנה והוא התחיל לשחק ולכדרר, וכך נשבר הקרח. גם הילד הביא מתנה לחייל, ספר תהילים, והוריו נתנו לו אלבום ובו 25 תמונות המתעדות את התהליך שעבר נמרוד - לפני המחלה, במהלכה ואחריה.

"היום אני מרגיש קשר רגשי לילד הזה", אומר צבי. "זו הרגשה שקשה לתאר, שמישהו חי בזכותך. כמובן שאמשיך להיות בקשר עם הילד המקסים הזה ועם המשפחה שלו". לצבי יש גם מסר שהוא מבקש להעביר: רוצו ל"עזר מציון", תנו דגימת דם ותיכנסו למאגר תורמי מח עצם. "בפעולה פשוטה אפשר להציל חיים", הוא אומר. "אין דבר נעלה מזה".

"במאגר שלנו למח עצם רשומים 537 אלף תורמים פוטנציאליים", אומרת ד"ר ברכה זיסר, מנהלת המאגר. "הם נותנים מענה לכמחצית מהאוכלוסייה בישראל. כשנגיע למיליון דגימות במאגר, נוכל למצוא תורמים לכ-95 אחוז מהחולים הזקוקים לתרומת מח עצם ונגשים את החזון שלנו - שכמעט לכל חולה בישראל יימצא תורם מתאים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים