זינוק במספר המורים שפוטרו על רקע מקצועי
רפורמת "אופק חדש" מקצרת הליך הפיטורים של מורים לא מתאימים. התוצאה: מספר המפוטרים על רקע חוסר התאמה זינק מ-10 ל-140

שיעור בכיתה, למצולמים אין קשר לכתבה צילום ארכיון: אלי דסה
אלא שבעוד שבמקומות עבודה רבים מנהלים נאלצים לפטר עובדים על רקע אי התאמה למקצוע, הסכמי העבודה במערכת החינוך אפשרו את פיטוריהם של מורים בודדים מדי שנה. נתון זה עורר ביקורת רבה בתוך המערכת ומחוצה לה, שכן משרד החינוך הודה בעבר כי יש יותר מורים שאינם מתאימים למקצוע, אך במציאות הקיימת קשה לפטר אותם ולהכניס מורים רעננים ומתאימים יותר במקומם.
אלא שכעת מסתמן שינוי חד במגמה. על פי נתונים שהגיעו לידי מעריב, בשנת הלימודים האחרונה פוטרו 140 מורים על רקע "אי התאמה פדגוגית". מדובר בזינוק חסר תקדים בהשוואה לשנת הלימודים הקודמת.
כוח למנהלים
הסיבה לשינוי היא כניסתו לתוקף של סעיף ברפורמת "אופק חדש", המקצר את הליך פיטורי מורה משנתיים לשנה, ומעניק למנהלי בתי הספר השפעה ומעורבות גבוהה בתהליך.
"התהליך שונה באופן דרמטי", הסביר ציון שבת, מנהל אגף בכיר לכוח אדם בהוראה במשרד החינוך. "היום המנהלים מעורבים באופן פעיל בתהליך, שהתקצר במקביל משנתיים לשנה אחת. העובדה שמנהלים נכנסו לתוך התהליך, יחד עם קיצורו, נתנה תמריץ לטפל בנושא".
מרבית המורים שפוטרו הם מורים ותיקים יחסית שנמצאים כבר בעשור השני של ההוראה. "אפשר כבר לומר שהשחיקה או
תחילתה ניכרת בהם", אומר גורם במשרד. "פיטורים על רקע אי התאמה כמעט לא קורים אצל מורים מתחילים".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בשנת הלימודים תש"ע הונהג במערכת החינוך הנוהל החדש (גמישות בהעסקה), וזאת על פי הסכם שנחתם עם הסתדרות המורים כחלק מתוכנית "אופק חדש". הליך זה מאפשר למנהלים ולמפקחים לפעול בהליך יסודי ומקוצר. יצוין כי פיטורים על רקע פדגוגי מתבצעים כאשר העובד לוקה בתפקודו המקצועי ואינו יכול להמשיך ולפעול במערכת על רקע אי התאמה מקצועית המוביל לירידה ביכולת התפקוד בתחום ההוראה".