חדש: בתי כנסת שבהם חילוניים מרגישים בבית

היוזמה החדשה תחל לפעול בעשרות יישובים בארץ. ח"כ אורי אורבך: חילונים צריכים להרגיש בבית - בבית הכנסת ולא כאנשים זרים"

יצחק טסלר | 6/9/2010 8:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
אורי אורבך
אורי אורבך צילום: פלאש 90
"מפעלות הציונות הדתית" יזמו פרויקט חדש שנועד לקרב את החילונים אל בתי הכנסת. לדברי ח"כ אורי אורבך המלווה ומייעץ למיזם "תרגישו בבית": "הפרויקט הוא תמצית התפקיד שלנו כאנשים דתיים. אנחנו חייבים להציע שותפות בעולם התורה והתפילה לשכנים שלנו.

"הגיע הזמן שנתרגם את המעורבות של הציונות הדתית בשלל תחומים גם לתחום השכנות הטובה. והבסיס היהודי המשותף – כל מי שחוגג בר מצווה חתונה או גיוס לצבא, יבוא לבית הכנסת. שלקהילה תהיה סוכה מכניסת אורחים. שחילונים ירגישו בבית בבית הכנסת ולא כאנשים זרים".

אתמול בערב נערך בכפר המכבייה כנס מיוחד שבו נפגשו 30 הרבנים הראשונים שישתתפו בפרויקט. הרבנים שהגיעו מקהילות ברעננה, מודיעין, קריית גת, ירוחם, גני תקווה, הרצליה, אילת, תל אביב, פתח תקווה וגדרה חתמו על מסמך הקורא למהלך חברתי נרחב בתחום.
סידור אחיד

אחד המשתתפים באירוע היה הרב אריאל קונסטנטין, רב בית הכנסת "בית אל - קהילת תל אביב", השוכן בפינת הרחובות פרישמן ובר יהודה. לדברי הרב קונסטנטין שעלה לארץ מארה"ב, הוא הראשון להבין את מצוקתו של החילוני המגיע לבית הכנסת מאחר ואביו היה חילוני שרק לאחר השואה התקרב ליהדות. "יש לי גם קרובי משפחה חילונים", מספר הרב קונסטנטין שחלקם לא רוצים קשר עם היהדות ואני מחבק אותם ואומר שכל אחד שכל אחד ילך בדרכו".

כדי לקרב את החילונים  לבית הכנסת ממליץ הרב קונסטנטין לרבנים לאמץ את השיטות אותן הוא הנהיג בבית הכנסת שלו – כל חילוני מקבל באופן מיידי ועם חיוך, מקום

ישיבה, כיפה וסידור ואם הוא רוצה בכך, גם "חונך" שמדריך אותו. כל הסידורים בבית הכנסת הם מאותה הוצאה, ולכן ניתן להכריז על מספר העמוד "דבר שמרגיז לא מעט מהוותיקים בבית הכנסת שלי", אומר הרב קונסטנטין בחיוך.

ביום כיפור למשל יהיו הסברים על התפילות ולא רק התפילות עצמן ובמוצאי הצום תיערך סעודה שבה ישתתפו כל המתפללים וילדיהם. בשמחת יהיו ריקודים עם ספרי תורה בהם ישתתפו גם חילוניים ולא רק המתפללים הקבועים ואירועים סנופים מתוכננים להמשך השנה ועם התרחבות הפרויקט.


הרב אריאל קונסטנטין בפעילות עם בני הקהילה בפורים
הרב אריאל קונסטנטין בפעילות עם בני הקהילה בפורים צילום: שריל קונסטנטין
איך הצלחת לתת לחילונים ההרגשה של נוחות בבית הכנסת?
"בעזרת אווירה של אי-שיפוטיות", משיב הרב קונסטנטין ומוסיף "כמו שאני לא רוצה שישפטו אותי, כך אני לא מרשה לחברי הקהילה לשפוט אחרים. לכולנו יש מעלות וחסרונות, זכויות ועבירות - עלינו לעבוד ולשפר את עצמינו ולמצוא הטוב בכל אחד.

"בית הכנסת שייך לכולם - לא רק  לדתיים ומתחת לגג אחד אפשר לשבת כולנו ביחד בכבוד הדדי - אשכנזים וספרדים, חילונים ודתיים, ישראלים ותיקים ועולים חדשים, צעירים ומבוגרים ומזה ליצור קהילה. בית כנסת בארץ הוא לצערי בית תפילה בלבד. אבל בית הכנסת שלנו הוא מיוחד והמקום חוזר למשמעותו המקורית - מקום שמתכנסים בו - גם לתפילה, גם לעניינים חברתיים, תרבותיים וכדו'.

"אשה אחת התקשרה ושאלה אותי 'האם אני יכולה לבוא לבית הכנסת אם אני לובשת מכנסים?', עניתי לה 'מה השאלה – בוודאי, תבואי איך שאת מרגישה בנוח'. היא המשיכה לשאול 'ומה אם אני לא שומרת כשרות?', עניתי לה 'אני לא מבין את השאלה' מה? יש שומר בדלת שבודק כל אחד מבחינת שמירת מצוות? את יהודיה - יש לך אותה זכות ליהנות מבית כנסת כמוני'. היא בסוף הגיעה ואמרה לי בהתרגשות 'זאת הפעם הראשונה שהרגשתי בנוח להיכנס לבית כנסת מאז שעליתי לארץ לפני שש שנים".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/judaism/ -->