הדגים בכנרת מתים מחום
כמויות גדולות של דגי האגם הלאומי מתו במהלך חודשי הקיץ. הסיבה: הטמפרטורות הגבוהות גרמו לירידה של ריכוז החמצן במים. עדיין לא ברורות ההשלכות האקולוגיות של התופעה
מלבד ההפרעה לנופשים, ישנו חשש אמיתי למצב הדגה בכנרת. בדיקות מעבדה העלו כי לא מדובר בהרעלה שיטתית. "יש תמותות דגים טבעיות בכנרת בכל קיץ", מנסה להרגיע ד"ר דורון מרקל, ראש תחום כנרת ברשות המים, "אכן, הפעם מדובר בתמותה חריגה ביחס לתמותות הקיציות. אם בכל שנה אנו עדים לאירוע אחד או שניים שנמשך יום או יומיים, אז הפעם היה אירוע אחד מתמשך, באופן רציף, במשך שבועיים, ואולי עוד כמה אירועים נקודתיים. אנחנו עדיין לומדים את התופעה, ובקרוב מאוד נקיים דיון מקצועי בניסיון להגיע להסברים".

הקיץ ניצח אותם. דגים מתים בכנרת
צילום: יגאל לוי
ד"ר מרקל מעריך כי לחום החריג במיוחד ששרר בעיקר בחודש אוגוסט הייתה השפעה קריטית על התופעה. "סביר להניח שהחום החריג ותנודות בין שכבות המים באגם גרמו לתופעה", מסכם ד"ר מרקל, "טמפרטורת המים שנמדדה הקיץ בכנרת הגיעה לשיא של 31 מעלות במרכז הכנרת ובשוליים אף גבוה מכך בכמה מעלות".
לדבריו,
ככל שהטמפרטורה עולה, ריכוז החמצן במים יורד, ועל אף שנמדדו ריכוזי חמצן סבירים בימים הללו, ייתכן שהיו כמה מקומות נקודתיים שבהם ירידת החמצן גרמה לתמותה. "מוקדם מדי לדעת מה ההשלכות של התופעה, אבל ברור שהמערכת האקולוגית של הכנרת נמצאת גם כך במצב עדין".