לא יישפטו מפקדי "המ"כים המטרטרים"

בג"ץ דחה את עתירת הוריו של אהוד שניאור, חייל דובדבן שמת מטרטורים, וקבע כי לא יתערב בהחלטת הצבא שלא להעמיד לדין את המ"פ והמ"מ

שמואל מיטלמן | 29/8/2010 15:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בג"ץ דחה היום (א') את עתירתם של ההורים השכולים יעקב ושולה שניאור, אשר ביקשו להורות על העמדתם לדין פלילי בעבירת הריגה של שני קצינים, מ"מ ומ"פ, שהיו מעורבים במחדלים שגרמו למות בנם, אהוד ז"ל, במהלך אימון ריצה ביחידת דובדבן, לפני שמונה שנים. השופטים אדמונד לוי, עדנה ארבל ויורם דנציגר קבעו כי אין הצדקה להתערב בהחלטת רשויות התביעה, שהסתפקו בנקיטת צעדים פיקודיים משמעתיים בלבד נגד הקצינים. זאת, לאחר ששני המ"כים בפלוגה הועמדו לדין פלילי, הורשעו ונשלחו למאסר.

אהוד שניאור
אהוד שניאור מתוך האתר לזכרו
ב-9 באוגוסט 2002 התמוטט טוראי אהוד שניאור ז"ל, חניך בפלוגה ח', באימון מתקדם של יחידת דובדבן, במהלך ריצה עם אפוד, שהתקיימה בבסיס האימונים החטיבתי אדם.

הוא קיבל טיפול ראשוני במקום מחובשים, ולאחר מכן עבר לטיפול רפואי בית חולים, שם נאלצו הרופאים לקבוע מותו.

הוריו עתרו לבג"ץ נגד החלטת היועץ המשפטי לממשלה שלא להתערב בהחלטת גורמי התביעה הצבאית, אשר נמנעו מלהעמיד לדין את המ"מ סג"מ איתי יגל ואת המ"פ, סרן משה וקנין בגין האחריות למותו של בנם. הם ביקשו להורות על הגשת כתב אישום נגד שני הקצינים בעבירה של הריגה.

השופט דנציגר פסק היום כי ההחלטה של התביעה שלא להעמיד את הקצינים לדין פלילי התקבלה לאחר בחינה ושקילה של הראיות הרלוונטיות, וכי לא ניתן לומר שמדובר בהחלטה בלתי סבירה בעליל או קיצונית, בה לא ניתן משקל לשיקולים רלוונטיים.
"מדוע עומס החום לא נבדק על ידי המ"פ?"

עם זאת, השופט דנציגר מתח ביקורת חריפה על התנהלותם של שני הקצינים, וקרא למפקדי צה"ל להפיק לקחים מהפרשה. "אנו עוסקים בפרשה טרגית מאין כמוה, בה הלך לעולמו בחור צעיר בן 19 שנים, חייל, בעל מוטיבציה גבוהה, שרצה לתרום למען המדינה ולשרתה, ומצא את מותו בנסיבות המעוררות תהיות רבות על התנהלות מפקדיו", אמר.

דנציגר הוסיף: "נסיבות מותו של המנוח מחייבות כי כל מפקד בצבא ההגנה לישראל, מזוטר ועד בכיר, יכיר את סיפורו של המנוח וידע כיצד עליו לנהוג, או יותר נכון כיצד עליו לא לנהוג כמפקד, כמי שאחראי על חייליו ומהווה להם דוגמא המשקפת את ערכי צה"ל תוך שמירה על חיי אדם ושמירה על כבודו של אדם כאדם".

לדברי דנציגר, אין ולא יכולה להיות מחלוקת כי התנהגותם של שני הקצינים ראויה לכל גינוי. "היא  בניגוד למצופה ממפקדים,

עליהם מוטלת החובה לדאוג לשלומם הפיזי והנפשי של חייליהם", אמר. "לא ניתן להשלים עם מציאות בה מפקד המחלקה ומפקד הפלוגה אינם מודעים להתנהלות של מפקדי הכיתות. יש לתהות האם הסימנים בשטח לא חייבו ערנות ובדיקה מעמיקה יותר על ידם.

"בנוסף, יש לתהות מדוע המנוח חזר לפעילות מלאה, בטרם הזמן שנקבע לו בתכנית האימונים, וכיצד אותה תכנית אימונים לא נמצאה ולא נמצא לה תיעוד. יש גם לתהות מדוע עומס החום לא נבדק על ידי המ"פ, כאשר עניין זה היה באחריותו".

עם זאת, ציין דנציגר, התביעה הצבאית, כמו גם היועץ המשפטי לממשלה, קבעו כי הטיפול בכשלים חמורים אלו צריך שיעשה במישור הפיקודי והמשמעתי, כפי שאף נעשה, ולא במישור הפלילי. "לא מצאתי כי החלטה זו הינה בלתי סבירה בצורה קיצונית, המחייבת את התערבותנו", קבע.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/army_security/ -->