מרימים לחיים: החצר המוזנחת הפכה לפאב אקולוגי

הוא השתמש במי מזגנים להשקות צמחים טרופיים שהביא למקום, ומגיש ללקוחותיו בירה אורגנית. נא להכיר את אילן זגדון מבאר שבע, שלקח מקום מוזנח והפך אותו ל"סבא ג'פטו", פאב אקולוגי ששומר על הסביבה וגם מעניק אפשרות בילוי בריאה יותר

אורי בינדר | 23/8/2010 11:27 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מי שמגיע בשעות הערב לגן העדן של "סבא ג'פטו" בבאר שבע, מרגיש שנקלע לאחד מגני הבירות העתיקים של אירופה. אורות עמומים של מאות נרות, ונורות "לד" הצורכות מעט חשמל ואינן מחממות את הצמחייה הטרופית העשירה והסבוכה, כל אלה מתמזגים בתפאורה המקורית של הפאב האקולוגי יוצא הדופן.

גן העדן הלא מוכר מוסתר, והכניסה אליו סודית. הרעיון שמאחורי הכניסה הלא מטופחת הוא להראות, כיצד נראה המקום לפני העבודות של המשוגע לדבר. לפאב האקולוגי היחיד בישראל (לדברי בעליו) מגיעים דרך המסעדה "סבא ג'פטו", שבפסאז' רסקו בבאר שבע, הממוקמת לא הרחק מבניין בית המשפט.

בשעות הערב נכנסים ל"סבא ג'פטו" ומבקשים להגיע לפאב האקולוגי, ורק אז מגיע מלצר ומוביל את האורחים דרך מסדרון צר ולא מחמיא, היישר לתוך גן העדן. המבט הראשון הוא הפתעה גדולה. מי היה מאמין כי בדרך המכוערת הזו מגיעים לגן עדן שכזה. על שטח פטיו מוזנח, שנראה כמו מזבלה, החליט אילן זגדון, הבעלים של "סבא ג'פטו", להגשים חלום אקולוגי מקורי, שעליו נלחם במשך כחמש שנים. החצר האחורית של המשרדים בבניינים המקיפים את הפטיו הייתה סמל להזנחה, עד אשר החליט זגדון להפוך חלום למציאות.
צילום: יהודה לחיאני
אילן זגדון. ''תזונה בריאה של הגוף והנפש מעלה את איכות החיים'' צילום: יהודה לחיאני
בירה בניחוח פפאיה

"הציבור לא ראה את המקום המוזנח, כי אין דרך גישה אליו", אומר זגדון. "מי המזגנים יצרו טחב וריחות לא נעימים, מזיקים רבים חגגו שם, והלכלוך היה מגעיל. הבנתי שאם לא אפעל יחל המטרד להפריע לכל האזור. במבצע חשאי התחלתי בלילות להזיז את המזגנים של משרדי הקומות העליונות ולחברם לצינורות השקיה מיוחדים. המיזם שלי היה פאב אקולוגי בתוך צמחייה המושקית במי מזגנים. כמאה מזגנים מותקנים מסביב לפטיו, ולכל אחד מהם מצאתי יעדי השקיה בדמות צמחים טרופיים, שחלקם מדיף בלילה ריח ניחוח. לחלק מהצמחים חיברתי בקבוקי זכוכית גדולים המצוידים בברזים עתיקים. בשעות היום נאגרים בהם המים, ובלילה הם משקים בטפטוף מגוון של צמחי פסיפלורה, קיסוסים, יסמינים, למוניים, פפאיה, גומא הביצות ועוד".

זגדון, יליד באר שבע, אוהב להיות בלתי שגרתי. הרעיונות היצירתיים שלו הדביקו

את חבריו, שרבים מהם נטלו חלק במבצע החשאי להרמת המזגנים בלילות, להבאת הצמחים הנדירים, למציאת הבירות המיוחדות במנזרים ברחבי העולם, ובהדבקת העובדים בחיידק האקולוגי.

אלא שלא כל הגורמים בסביבה אהבו את המיזם של זגדון. בהתחלה היו התנגדויות, ולמקום הוזמן אלי יקיר, מנהל החברה להשתתפויות בנכסים, שמשרדים בניהול החברה שלו מצוידים במזגנים, אשר הפכו לאתרי ההשקיה של הפאב הביולוגי. "כאשר הוא הגיע, חשבתי שהאיש מוציא לי צו פינוי", נזכר אילן. "הצגתי לו את המיזם שלי, הסברתי לו שהפכתי מזבלה למקום מרהיב במו ידיי, ואז המנכ"ל חיבק אותי ואמר 'תתקדם'. הרגשתי , שקיבלתי תוספת של כמה טונות מוטיבציה. זה היה מפגש מדהים. כמעט הכנתי קסדה כדי להגן על הראש, אבל אז הגיע אדם מבין עניין, שראה כיצד אני מצליח להפוך את המקום המוזנח לפינת חמד".

כשהפסיפלורה תצמח

המבצע לא היה פשוט. בלילות ובימי שישי, כאשר המשרדים שמעל הפטיו סגורים, טיפל אילן בעוד מזגן ובצנרת מקורית לשתילים שהביא מרחבי העולם. אילן לא הסתפק רק בהגבהת המזגנים כדי ליצור זרימה להשקיה ובחיבור המזגנים למערכת ההשקיה שלו, אלא גם הקים מערכת לאגירת מי המזגנים לצורך שימוש בניקיון הפטיו והמסעדה. במערכת הזו המים נאגרים לתוך דליים, ובהם עושים עובדי המסעדה והפאב האקולוגי שימוש בניקיון. "כולם מדברים במדינה על חיסכון במים, ואני מחנך את העובדים שלי לבצע את המדיניות של חיסכון במים. נדבקתי בחיידק של ניצול מי המזגנים, והחלום שלי הוא שהיושבים בלילה בפאב האקולוגי יקנו את הרעיון, וגם בבתים שלהם ישמשו מי המזגנים להשקיית צמחייה מיוחדת".

בפטיו, המכונה "בר בסבא", ממוקם עץ פיקוס ענק בן עשרות שנים, שמסביבו מוקמו מושבים רגילים לשתיית בירה וגם כורסאות פינוק. החיים בבר מתחילים רק עם רדת החשכה. סטודנטים, חובבי אקולוגיה ובירות מכל הגילאים, מגיעים כדי ליהנות מאווירה מיוחדת. "בפטיו מגישים בירות מכל העולם, אשר נבחרו בקפידה", מדגיש זגדון. "יש בירות אורגניות ויש בירות מנזרים. אלה בירות נדירות המיוצרות במנזרים, כאשר בתהליך ייצורן השתמשו רק במי בור, המים הנקיים של המנזר. אנחנו מוכרים משקאות טבעיים המספקים אנרגיה טבעית לגוף. זה נובע מאמונה אישית שלי, כי תזונה בריאה של הגוף והנפש מעלה את איכות החיים ומוסיפה שנים לחיינו".

מהחומר שריכז בנושא הבירות למד אילן כי שתיית בקבוק בירה ביום מוסיפה לבריאות, ובכל אופן אסור, מבחינתו, לערבב סוגי אלכוהול שונים. אילן משוכנע שאחרי כיסוי הקירות במטפסים, בעיקר בפסיפלורה שהובאה לפאב שלו ממקומות שונים בעולם, ייראה גן העדן מרשים עוד יותר וישמש מוקד משיכה לאוהבי בירה ואקולוגיה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->