יפן התנצלה על הכיבוש של חצי האי הקוריאני
רה"מ קאן הביע את התנצלות ארצו על ההרס והסבל שגרם הכיבוש שהחל בדיוק לפני מאה שנה. משרד החוץ בסיאול בירך, הקורבנות לא

קאן מתנצל בפני הקוריאנים. צילום: רויטרס
במהלך הכיבוש שנמשך מ-1910 ועד 1945 אולצו קוריאנים רבים להילחם בקו הקדמי מטעם הצבא היפני, לעבוד בתנאי עבדות או לשרת בתור פרוצות בבתי בושת שהופעלו על ידי הצבא. על אף שעברו יותר מ-50 שנה מאז תום האימפריאליזם היפני, מדובר עדיין בסוגיה רגישה ביחסי שתי המדינות.
"אני רוצה להביע שוב את החרטה העמוקה שלנו ואת ההתנצלות הכנה על ההרס העצום ועל הסבל שנגרם מהקולוניאליזם הזה", אמר קאן בהודעה שאושרה על ידי שרי הממשלה.
קאן הוסיף כי הוא שוחח עם הנשיא הדרום קוריאני וסיכם עמו כי שתי המדינות ימשיכו לבנות את היחסים ולפעול למען יציבות אסיה. כמו כן הוא ציין כי ארצו תשיב בקרוב את חפצי האמנות הקוריאניים, כולל מסמכים היסטוריים שלקחה במהלך הכיבוש.
יפן התנצלה לא פעם על התוקפנות כלפי שכנותיה, כאשר ב-1995 – במלאות יובל לסיום מלחמת העולם השנייה – פורסמה הצהרה שמהווה את העמדה הרשמית של טוקיו עד היום. אולם בניגוד להכרזות קודמות שהתנצלו באופן כללי על הכיבוש באסיה, הפעם פנתה הממשלה היפנית ישירות לקוריאנים.
מחווה נוספת הגיעה מכיוון שר ההגנה היפני, שהכריז כי הוא לא יגיע למקדש יסוקוני שבטוקיו לציין את יום השנה ה-65 לכניעת יפן ביום ראשון הקרוב. ביקורים קודמים של פוליטיקאים הכעיסו את המדינות השנכות מאחר שבין הקבורים במקדש נמצאים גם פושעי מלחמה.

חיילים יפנים צועדים בסיאול.
צילום: אי-אף-פי
הקורבנות: אלה רק מילים
בסיאול מיהרו לקבל את ההתנצלות, אם כי דובר ארמון הנשיאות הבהיר כי הנשיא, לי מיונג-באק, לא מתכוון לפרסם תגובה רשמית. "אנחנו מקווים שבאמצעות הכרה ראויה ובחינה של ההיסטוריה המצערת, היחסים הקרובים יתפתחו לשותפות בעתיד", אמר דובר משרד החוץ.
עם זאת, חלק מקורבנות הכיבוש טענו כי ההתנצלות אינה מספיקה וכי יש להעניק פיצוי לנפגעים, להעמיד לדין את מי שפעלו בניגוד לחוק ולהכניס את הפרטים על העבדות המינית של חיילי הצבא לתוך ספרי הלימוד ביפן.
"קאן אמר שיפן מתנצלת ומתחרטת, אבל אלה רק מילים", אמרה קאנג ג'ו-היי מהמועצה למען
נשים שגויסו לעבדות מינית בצבא. "הוא לא הזכיר את הקורבנות פעם אחת או התחייב לנקוט בפעולה כלשהי כדי לרפא את הכאב".
למרות משקעי העבר, שתי המדינות קשורות זו לזו באופן צבאי וכלכלי. שתי המדינות מארחות עשרות אלפי חיילים אמריקאים, ולאחר התקרית שבה קוריאה הצפונית נחשדה בהטבעת ספינת המלחמה הדרום קוריאנית, מיהרה טוקיו להתייצב לצד סיאול.
"הכלכלה האסייתית מתרחבת במהירות. באמצעות שיתוף הפעולה בין יפן וקוריאה, יחד עם ארה"ב, ניתן להשיג יציבות גוברת באזור, וזה בעל משמעות רבה", אמר קאן לעיתונאים לאחר פרסום ההתנצלות.