הצעת חוק: מה אוכלות החיות?

משרד החקלאות מבקש להסדיר את הפיקוח על האוכל המיועד לבעלי החיים. המטרה: להבטיח את שלומן של חיות המחמד ואת בריאותן של חיות המשק - שהמזון שהן אוכלות מגיע בסופו של דבר לצלחת שלנו

דליה מזורי | 6/8/2010 10:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כולנו מקפידים הקפדה יתרה על טיב וטריות המזון שאנו אוכלים, והאוכל הנמכר במרכולים ובמסעדות עומד בתקנים מחמירים ביותר. אך מה לגבי המזון שאוכלות החיות? הצעת חוק חדשה תבטיח את טיב המזון המוגש לבעלי החיים - הן לחיות המחמד והן לחיות המשק, שהאוכל שהן אוכלות עולה בסופו של דבר על השולחן שלנו.

 
"תחלואיה של חיית המחמד עקב תזונה לקויה הם כאבה של המשפחה כולה" צילום: רויטרס
הצעת חוק של משרד החקלאות, אשר תוגש בקרוב לאישור הממשלה, תסדיר את הפיקוח על המזון שאוכלים בעלי החיים. החוק נועד למנוע מצבים בהם נמכר מזון לא ראוי, העלול לגרום מחלות - הן בקרב החיות והן בקרב בני האדם האוכלים אותן. הדוגמה המוכרת ביותר היא מחלת "הפרה המשוגעת": אוכל נגוע שניתן לבקר גרם ליותר ממאה מקרים של התפרצות המחלה בבני אדם באירופה, והביא להשמדה של מאות אלפי ראשי בקר.

שר החקלאות שלום שמחון, שיזם את החוק החדש, הסביר כי מדובר בחוק מהפכני שכן בטיחות המזון המוגש לבעלי החיים ואיכותו הם מרכיבים חשובים מאד לרווחת בעלי החיים ולבריאות הציבור. שמחון ציין כי בכל הנוגע לחיות מחמד, הנתפסות כבני משפחה, ההשלכות על בטיחות המזון ברורות: תחלואיה של חיית המחמד עקב תזונה לקויה הם כאבה של המשפחה כולה.

באשר לממשק החקלאי, למזון המוגש לבעלי החיים יש השפעה ישירה על רווחתם ועל בריאותם, וכן על בריאות בני האדם שאוכלים את בשר העופות והבקר.
הפיקוח על ייצור וסחר במספוא (מזון לבעלי חיים) מוסדר כיום בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים משנת 1971, שאינו עוסק בהיבטים נרחבים הנוגעים למספוא. כך למשל הוא אינו כולל הטלת אחריות על מי שמזין את בעלי החיים שברשותו במספוא פגום אשר עלול לפגוע בבריאות הציבור. הסדרת הפיקוח על מזון לבעלי חיים מהווה חוליה מרכזית בהבטחת שרשרת הבטיחות של ייצור מזון מן החי, על פי התפיסה המקובלת במדינות המערב של פיקוח "מהחווה לצלחת".

הסכנות הטמונות במספוא נובעות בעיקר ממגוון המוצרים המשמשים לייצורו. המספוא מיוצר פעמים רבות מעודפים או מפסולת חקלאית, כאשר לעתים נעשה שימוש בפסולת מזון ממקורות שונים עם פוטנציאל זיהומי גדול. כל אלה משפיעים ישירות על בריאות בעלי החיים הניזונים מהם ועל צרכני הבשר.

החוק החדש יחייב ייצור ושיווק מוצרים בטיחותיים, כשהאחריות המלאה על כך תחול על היצרנים. על פי החוק, תחול שקיפות מלאה של תהליך הייצור והשיווק ותחול חובת דיווח על כל תקלה במהלכו. החוק מטיל על היצרנים את האחריות לפנות מהשוק מוצרים פגומים, והם גם יחויבו בהליך של זיהוי כשלים אפשריים בהליך הייצור, העלולים לגרום למפגעים בטיחותיים במספוא.  החוק קובע כי גם חקלאים שייצרו מספוא לצרכים "פנימיים" במשקם יהיו נתונים לפיקוח וכפופים לסטנדרטים של בטיחות.
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->