האמנה נגד פצצות המצרר נכנסה לתוקף
האמנה הבינלאומית האוסרת על שימוש בפצצות מצרר ואגירתן הפכה לחוק מחייב עבור המדינות החברות. ישראל וארה"ב לא הצטרפו

חבלן מנטרל פצצת מצרר. צילום: אי-אף-פי
האמנה, שהתקבלה ב-20 במאי 2008 בדבלין, אוסרת על שימוש, ייצור, אגירה והעברה של פצצות מצרר, וקוראת להרס המאגרים בתוך שמונה שנים, ניקיון של כל האזורים הנגועים בתוך עשור וסיוע לניצולים של פגיעות מפצצות מצרר. החל מהיום, כל סעיפי האמנה מחייבים חוקית את המדינות שהצטרפו אליהן.
עד כה חתמו 107 מדינות על האמנה, בהן בריטניה, אוסטרליה וגרמניה, ו-37 כבר אשררו אותה. בין המדינות שלא הצטרפו עד כה למדינה, ואשר התקנות החדשות אינן חלות עליהן, נמצאות ישראל, ארצות הברית, רוסיה וסין. ישראל ורוסיה עמדו בפני ביקורת בינלאומית אחרי שנטען כי הן השתמשו בפצצות מצרר במלחמות בלבנון ובגיאורגיה.
בשבועות האחרונים, לקראת כניסתה של האמנה לתוקף, כבר הרסו נורבגיה ומולדובה את מאגרי פצצות המצרר האחרונים שלהן, אחרי שספרד נקטה בצעד דומה בשנה שעברה. בדצמבר האחרון הפכה אלבניה למדינה הראשונה שהשלימה את ניקוי הזיהום שגרמו פצצות מצרר בשטחה.
האפיפיור בנדיקטוס ה-16 שיבח היום את האמנה החדשה. בדרשת יום ראשון הוא ציין כי מחשבותיו נמצאות עם הנפגעים, ואמר כי הוא מעודד מיכולת של הקהילה הבינלאומית להתקדם בתחום של פירוק החימוש ושל זכויות האדם.
פעילים
של קואליציה נגד פצצות מצרר יקיימו שורת אירועים בשילוב עם ממשלות, סוכנויות האו"ם וארגונים בינלאומיים כדי לציין את יציאתה לדרך של האמנה המשמעותית החשובה ביותר מזה יותר מעשור.
"הפעילים ברחבי העולם חוגגים את הניצחון של הערכים ההומניטריים על פני כלי נשק אכזרי ובלתי צודק", אמר תומס נאש, מתאם הפעולות של הקואליציה. "בתקופה שבה הדאגה מפני קורבנות אזרחיים נמצאת בכותרות, האמנה היא דוגמה מובהקת למה שעל הממשלה לעשות כדי להגן על אזרחים".