קמבודיה: זעם על עונשו של בכיר הקמר רוז'

דויק, שהיה המוציא להורג הראשי של המשטר הרצחני, נידון ל-35 שנות מאסר, מהן ירצה רק 19 שנה. קרוביהם של הקורבנות: אין פה צדק

סוכנויות הידיעות | 26/7/2010 11:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יום היסטורי בקמבודיה: בית דין מיוחד גזר היום (ב') 35 שנות מאסר על מי שהיה הסוהר הראשי והאחראי על ההוצאות להורג של משטר הקמר רוז'. גזר הדין גרם לתדהמה בקרב בני משפחות של אלפי הקורבנות שהביעו חשש כי הוא ייצא יום אחד לחופשי.
 
צילום: רויטרס. עריכת וידיאו: לימור זיו
צילום: רויטרס. עריכת וידיאו: לימור זיו
צילום: רויטרס. עריכת וידיאו: לימור זיו


כאשר אלפי תושבים עוקבים אחרי השידור הישיר, הכריזו שופטי בית הדין כי קיינג גואק איב, הידוע בכינוי דויק, אשם ברצח, בעינויים, באונס, בפעולות בלתי אנושיות, בפשעים נגד האנושות ובעבירות קשות נוספות שבוצעו בתקופה שבה עמד בראש הכלא המרכזי S-21.

מיד לאחר מכן הכריזו השופטים כי דויק בן ה-67 נידון ל-35 שנות מאסר. עם זאת, בית הדין החליט כי מהעונש יקוזזו 16 השנים שריצה הסוהר לשעבר במעצר, ועל כן הוא יישאר בכלא רק 16 שנה - תקופה קצרה בהרבה מ-40 שנות המאסר שרצתה התביעה או מאסר עולם שדרשו רבים מהאזרחים.

בהודעת בית הדין נאמר כי הוחלט שלא לגזור מאסר עולם בשל הבעת החרטה של דויק, שיתוף הפעולה שלו, "הפוטנציאל לשיקום" ואווירת הדיכוי של המשטר. "בית המשפט קבע שיש גורמים מקלים שמביאים למאסר עם מועד מדויק מאשר מאסר עולם", מסר נשיא בית הדין.

כאשר התברר מהו העונש, פרצו רבים מהקורבנות ובני משפחותיהם בדמעות ובצעקות שבר. "אני בהלם כמו כולם", אמרה טירי סנג, עורכת דין לזכויות אדם שאיבדה את הוריה ועבדה למען קורבנות אחרים. "זה בלתי מתקבל על הדעת שאדם שהרג אלפים ירצה רק 19 שנה".

חאן מוני, שדודתה הוצאה להורג אחרי שהובאה לכלא של דיוק, אמרה כי היא בהלם. "גזר הדין לא הוגן. זה היה צריך להביא למאסר עולם. דויק הרג רבים. אם בית הדין הזה היה הוגן, אנשים היו רגועים והיו מקבלים את זה", אמרה.
צילום: אי-פי-אי
תושבים צופים בשידור גזר הדין של דויק. צילום: אי-פי-אי
חתם באופן אישי על כל הוצאה להורג

1.7 מיליון בני אדם נרצחו במהלך ארבע שנות משטר הקמר רוז' בהנהגת פול פוט, אשר הסתיימו כאשר כוחות צבא וייטנאם פלשו למדינה ב-1979. דויק, שלא הראה כל רגש במהלך ההקראה של הכרעת הדין, הוא הבכיר הראשון במשטר ששומע את פסק הדין נגדו. עוד ארבעה בכירים ממתינים למשפטם.
  
במהלך 77 ימי הדיונים הודה דויק כי עמד בראש טול סלנג, מתקן מעצר סודי ביותר עבור "האויבים החמורים ביותר" של המשטר. יותר מ-14 אלף בני אדם עברו בשערי הכלא לפני שהוצאו להורג, כאשר רבים מהם גם עברו עינויים קשים שכללו עקירת ציפורניים, מכות חשמל והדמיה של הטבעה במים.

דויק נכח ברבות מהחקירות ואף חתם באופן אישי על פקודות ההוצאה להורג. באחד המזכרים, שומר שאל אותו מה לעשות עם שישה ילדים ושלוש בנות שהואשמו בבגידה. "תהרוג כל אחד מהם", כתב דיוק בראש המסמך.

אחת העדויות הדרמטיות הייתה של ניצול ממחנה העינויים. ואן נאת', בן 63, הצליח לחמוק מעונש המוות, מאחר שהיה אמן וקיבל עבודה בציור דיוקנו של מנהיג המשטר האכזרי, פול פוט. הוא בין קרוב לעשרה בני אדם שהצליחו לצאת בחיים ממחנה המעצר.

"התנאים היו בלתי אנושיים והיה מעט אוכל", סיפר ואן נאת' לשופטים כשדמעות שוטפות את פניו. "אפילו חשבתי שאכילת בשר אדם תהיה ארוחה טובה". לדבריו, הוא אכל פעמיים ביום, כאשר כל ארוחה כללה שלוש כפיות של דייסת אורז.

"היינו כל

כך רעבים, אכלנו חרקים שנפלו מהתקרה", סיפר. "היינו אוספים אותם ואוכלים אותם מהר, כדי שהשומרים לא יראו אותנו. אכלנו את הארוחות שלנו ליד גופות מתים, ואפילו לא היה אכפת לנו כי היינו כמו חיות".

אחרי שהמשטר הרצחני הופל, נעלם דויק במשך קרוב לשני עשורים והתגורר בזהות בדויה בצפון מזרח קמבודיה. הוא התגלה במקרה על ידי עיתונאי בריטי, ובעקבות זאת נעצר במאי 1999 והמתין לתחילת משפטו שנפתח בפברואר אשתקד.

בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים