בריטניה מקדמת חוק שיצמצם מעצר בכירים
משרד המשפטים גיבש הצעת חוק שתצריך אישור התובע הכללי להוצאת צווי מעצר נגד זרים, בהם ישראלים, שנטען שביצעו הפרות זכויות אדם

החוק הנוכחי מאפשר לאזרחים בריטים לדרוש מבתי המשפט בממלכה להורות על מעצרם של אזרחים זרים שמגיעים למדינה בטענה של הפרת זכויות אדם וביצוע פשעי מלחמה. הצעת החוק החדשה קובעת כי כל בקשה להוצאת צו מעצר תהיה חייבת לעבור את אישורו של התובע הכללי במדינה.
עוד לפני שעלו לשלטון, הבטיחו השמרנים כי יפעלו לשנות את החוק. החשש העיקרי במערכת הפוליטית הבריטית היה כי הקלות היחסית בה ניתן להוציא צווי מעצר תנוצל לרעה על ידי גורמים, אשר מעוניינים להביא למעצרים של חיילים בריטים המשרתים באפגניסטן.
"מחויבות הממשלה הבריטית להבטיח כי לא תהיה חסינות למי שמואשמים בפשעי מלחמה יציבה לחלוטין", אמר שר המשפטים, קנת קלארק, בהודעה שפרסם. "עם זאת, חשוב כי מקרי השיפוט האוניברסלי יטופלו רק על בסיס ראויות מוצקות שיובילו לתביעה מוצלחת, אחרת יש סיכון של פגיעה ביכולת שלנו לסייע בפתרון סכסוכים או בקידום של מדיניות חוץ עקבית".
החוק שימש פעילים פרו פלסטינים להוציא בשנה שעברה צו מעצר נגד יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, על רקע טענות לפשעי מלחמה שבוצעו לכאורה במהלך מבצע עופרת יצוקה. בסופו של דבר נמנעה לבני, שהייתה שרת החוץ במהלך הפעולה בעזה, מלהגיע ללונדון.
שגריר בריטניה בישראל, טום פיליפס, עדכן את לבני היום על הצעת החוק החדשה. "השלמת התיקון ישים קץ לעיוות הנוראי בו גורמים פוליטיים פרטיים מנצלים בציניות את שיטת המשפט במאבק העולמי המשותף נגד הטרור", אמרה לבני. על העולם החופשי לשמור על האבחנה המתבקשת בין פושעי לחימה אמיתיים, אותם יש להעמיד לדין, לבין אלה הנלחמים בטרור הפוגע באזרחים, ובראשם קציני וחיילי צה"ל. זהו צעד בכיוון הנכון".
גם נגד
שגריר ישראל בבריטניה, רון פרושאור, אמר בתגובה להודעת משרד המשפטים כי "מדובר בהחלט בצעד בכיוון הנכון, שימנע ניצול לרעה של מערכת המשפט הבריטית למטרות פוליטיות". "אנחנו משוכנעים שהשלמת המהלך תסייע לאפשרות שבריטניה תשחק תפקיד חשוב ומרכזי בתהליך השלום במזרח התיכון, דבר שנמנע ממנה כעת", ציין.
בהכנת הידיעה השתתף אריק בנדר