מטוס הכיבוי שיילחם בשרפות

באיחור לא אלגנטי ורק בעקבות הדלקות בגולן: בשירותי הכבאות שוקלים לייבא מטוס שיכול לשאת כמות גדולה של מים

עדי חשמונאי | 19/7/2010 11:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שרפות הענק האחרונות ברמת הגולן גרמו לנזקים עצומים והפכו עשרות אלפי דונמים לכתמים שחורים. ריבוי הדלקות הביא בימים האחרונים את שירותי כיבוי האש לבחון את עיבוי מערך הכבאות באזור, ובין היתר, שוקלים שם לרכוש מטוס כיבוי חדש שאין כמותו בארץ, כדוגמת בומבה ריידר 415.
  
נשרף הלב: למדינה לא בוער להצטייד במטוסי כיבוי
צילום: ןכבאות גולן
טרם נראה בארץ וחבל. מטוס בומבה ריידר צילום: ןכבאות גולן

עונת הקיץ נמצאת רק במחציתה, ועד כה היקף השטחים שנשרפו בגולן עומד על פי שלושה ביחס לשנים הקודמות. למעלה ממאה אלף דונם של יערות, חורש טבעי, צמחייה, שטחי שמורות טבע, שדות מרעה ושטחי אימונים עלו באש בשלושת החודשים האחרונים בלבד. יאיר אלקיים, מפקד תחנת כיבוי גולן, אומר כי המטוסי הנמצאים בידי שירותי הכיבוי אינם תמיד יעילים בכיבוי שרפות.

"אנחנו בודקים אפשרות לייבא לארץ מטוס כיבוי גדול", מספר אלקיים, "המטוסים הקטנים שמשמשים אותנו היום

יכולים לשאת עד קוב וחצי של חומר מעכב בעירה. המטוסים הגדולים יכולים לשאת חמישה קוב של החומרים הללו".

בתקופה האחרונה התחזק שיתוף הפעולה בין צה"ל לשירותי הכיבוי, ובמסגרת בחינת עיבוי מערך הכבאות בצפון נעשתה בימים האחרונים פנייה לאלוף פיקוד הצפון גדי אייזנקוט, המבקשת להחזיר את מסוקי חיל האוויר לסייע בכיבוי שרפות. בעבר נהגו המסוקים לאסוף מים מהכנרת במכלים של חמישה קוב ולעזור בכיבוי השרפות, אולם פעולה זו נפסקה לפני כמה שנים.

נשרף הלב

נזכיר כי רק לפני כחודש פרסמנו כאן כי במשך שנים מנסים אורי יפה ואהרון אשל לגייס מטוסי כיבוי למערך הכבאות בישראל. ערמות של תובנות מקצועיות, שאספו השניים לאורך שנים, לא סייעו ליפה ולאשל להבקיע דרך ללבם של מקבלי ההחלטות. הם משחזרים בתסכול קרוב לשני עשורים של פגישות, מכתבים, הפצרות וניסיונות לרתום כמעט כל בעל תפקיד רלוונטי במסדרונות השלטון, משרים דרך מנכ"לים ופקידים, פעילות ענפה שהסתכמה באפס תוצאות.

יפה: "היחס שקיבלנו נע בין התעלמות בנוסח 'עשו טובה, עזבו אותנו', ובין שאלות על גבול השחיתות כמו 'מה ייצא מזה לשר שלי?'. אחרי כל פגישה הבטיחו שיחזרו אלינו, אבל זה לא קרה. מעולם לא הוצגו בפנינו נימוקים מקצועיים. ההרגשה שלנו היא שמדינת ישראל פשוט לא מעוניינת לכבות שרפות".

את  יפה ההסתכלות הכלכלית הצרה מרתיחה. "אילו היו הולכים על זה לפני 20 שנה, עד היום העלות המצטברת הייתה בערך 40 מיליון דולר. השרפות שהתרחשו מאז במדינה גרמו נזק במאות מיליונים, במקרה הטוב. רק על השרפה בגמלא מדברים במונחים של עשרות מיליונים, שלא לדבר על מה שזה עושה לטבע ולארץ. מה שאנחנו לא רוצים להוציא כדי למנוע את השרפה, עולה לנו אחר כך ביוקר הרבה יותר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->