הרב יהודה עמיטל: הרב שידע להכיל
511 מילים על הרב עמיטל, מבכירי רבני הציונות הדתית, שנהג לומר באומץ את דעותיו, אך גם לכבד דעות אחרות ולהכיל מחלוקות

הרב יהודה עמיטל צילום ארכיון: פלאש 90
אם אותו תלמיד היה מרשה לעצמו לפתוח את הספר הוא היה מגלה שהרב צבי טאו למשל, אחד מרבניו, רכש הערכה עצומה לרב עמיטל שהיה מחנכו ורבו בישיבת הדרום בשנות החמישים. "להכרות משמעותית עם כתבי הרב קוק זכיתי רק אצל הרב עמיטל", סיפר לי הרב טאו כשהתקשרתי אליו לראיין אותו לצורך הספר. "השיעורים שלו בתורת הרב היו נפלאים. במיוחד אני זוכר את השיעורים באורות התשובה. הוא שלח אותי לישיבת מרכז הרב, לרב צבי יהודה ולרב אברהם חן מחוג מעגלי הראי"ה. בזכותו באתי עם המון ידיעות ויכולתי להבין את מה שהרב צבי יהודה דיבר. הכול למדתי אצלו".
לימים הפכו הרב עמיטל זצ"ל והרב טאו יבל"א לבני-פלוגתא בשורה ארוכה של סוגיות הקשורות בלימוד תורה ובשאלות מדיניות וחברתיות. למרות המחלוקות ביניהם, נזהר הרב טאו בכבוד רבו לשעבר ונמנע מלתקוף אותו.
גם עם הרב אברהם שפירא זצ"ל, ראש ישיבת מרכז הרב, הייתה לרב עמיטל מערכת יחסים ייחודית. בתקופת המאבק נגד הסכמי אוסלו יצא הרב שפירא בקריאה לחיילי צה"ל לסרב לפקודת פינוי של בסיסי צה"ל ביו"ש. למרות שהרב עמיטל יצא נגד הפסק הרב שפירא מעולם לא תקף אותו באופן ישיר.
בפגישה אקראית ביניהם באותה תקופה, אף שאל אותו הרב שפירא מדוע לא שומעים אותו לאחרונה. "אני לא מסכים אתך", אמר אז הרב שפירא לרב עמיטל, "אבל למה אתה לא משמיע את קולך?".
כבר בשנות השמונים, כשהחל הרב
עמיטל לדבר בעד ויתורים טריטוריאליים תמורת שלום, התרחש אירוע שמלמד על יחסו המיוחד של הרב שפירא לרב עמיטל. הרב שפירא נבחר אז לרב הראשי לישראל ובלשכתו כונסו כל ראשי ישיבות ההסדר.
בהתייחסו לאירועי השעה יצא הרב שפירא נגד רבנים התומכים בויתורים על חלקים מארץ ישראל, ואמר שיש להם 'חולשה באמונה'. הרב עמיטל ביקש לדבר אחריו ואמר: "כתוב במקורותינו ש'אורח טוב אומר כל מה שטרח בעל הבית, לא טרח אלא בשבילי'. אני מתאר לעצמי שכל הכינוס נועד כדי להניא אותי מלומר את דעותיי ולקבל את מרותכם, אבל כבוד הרב יודע שאני לא חייב לשמוע בקולו. הוסמכתי להוראה על ידי רבותיי, ומותר לי לחוות דעה". הרב עמיטל מספר שלמרות הדברים הקשים שאמר, הרב שפירא דווקא ברך אותו על כך שדיבר. "אמרו אז שדיברתי בחוצפה, אבל הוא דווקא אמר לי לאחר הכינוס: 'טוב שדיברת'. הוא כיבד אותי".
הרבנים הותיקים ידעו לחלוק כבוד זה לזה, אבל תלמידיהם מתקשים בכך מאוד. רק לאחרונה התבשרנו שבעקבות לחץ של מדרשת הרובע, בוטלה השתתפותו של הרב שרלו באירוע של מכללת אפרתה.
הרב עמיטל שהלך לעולמו ביום שישי נהג לומר באומץ את דעותיו, אך גם לכבד דעות אחרות ולהכיל מחלוקות. בתקופת מלחמת לבנון הראשונה, כנשא דברים בפני תלמידיו בישיבה והסביר להם את עמדותיו המדיניות המתונות, ביקש ממנו חנן פורת שנכח במקום, להגיב. הרב עמיטל הזמין את פורת בתנועת יד רחבה לעלות לדוכן ולשאת דברים מהמקום שבו נשא הוא את דבריו. קשה למצוא כיום ראש ישיבה שיאפשר לאדם מחוץ לישיבתו לצאת חוצץ נגד דבריו בנאום מול כל התלמידים בבית המדרש. כבר כיום חסרה הציונות הדתית את יכולת ההכלה שאפיינה את הרב עמיטל.