העליון לשב"ס: לשקול חופשה לרוצח צבי גור

ביהמ"ש רמז בגלוי שהגיעה השעה לאפשר לרוצחו של הילד, אורון ירדן, לצאת לחופשה בתנאים מגבילים. ההחלטה בעוד עשרה ימים

שמואל מיטלמן | 11/7/2010 12:24 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בית המשפט העליון רמז הבוקר (א') בגלוי לשירות בתי הסוהר שהגיעה העת לאפשר לאסיר העולם צבי גור, רוצחו של הילד אורון ירדן, לצאת לחופשות בתנאים מגבילים. השופטים הנשיאה דורית ביניש, מרים נאור וסלים ג'ובראן דנו בבקשתו של גור, התלויה ועומדת כבר כשנתיים בבית המשפט, לתת לו לצאת לחופשות מכלאו.

 
רוצחו של אורון ירדן, צבי גור
רוצחו של אורון ירדן, צבי גור צילום ארכיון: יוסי אלוני
גור כבר כלוא 30 שנה בכלא בשל חטיפה ורצח שזעזעו את המדינה. הוא חטף את הילד אורון ירדן מסביון, בשנת 1980, דרש מהוריו כופר כסף, ולאחר ששולם לו כופר, בשטרות מסומנים של המשטרה, הוא נתפס. ואולם אז התגלה, למרבה הזוועה, שהוא רצח את הילד וקבר את גופתו. הוא נדון למאסר עולם ולעונש נוסף של 36 שנים על החטיפה, ואולם העונש נקצב אחר כך ל-45 שנות מאסר.

בשנת 1985 הוא ברח ממאסרו – ונתפס כעבור כמה ימים - לאחר שניצל לרעה את האמון שניתן בו כדי שיצייר על חומות הכלא מבחוץ. בשנים 2005-1995 הוא החל לצאת לחופשות מהכלא אך הן הופסקו לפני כחמש שנים בשל מידע מודיעיני שהצביע על מסוכנותו. זאת, על רקע סכסוך עם אסיר אחר, שסירב להחזיר לו הלוואה שנתן לו. לטענת שב"ס, באחת החופשות פנה גור לגורמים עבריינים כדי שיסייעו לו לגבות את חובו.

גור טען כי מדובר בסכסוך אזרחי והצביע על כך שהוא עצמו חשף אותו. פרקליטו הוסיף כי חלפו חמש שנים מאז אותו סכסוך והחשד נגד גור לא התממש. למרות שחוות דעת קבעו כי מדובר ב"סיכון נמוך לאלימות", מצד גור, לא המליצו וועדות שחרור אסירי עולם על מתן חופשות לאסיר. דרגים מקצועיים דווקא המליצו על מתן החופשות ואולם נציב שירות בתי הסוהר דבק בהתנגדותו.

כבר לפני שנה, בדיון קודם, ביקשו השופטים משירות בתי הסוהר לבחון את האפשרות  להוציא את גור לחופשות עם פיקוח וערבויות. ואולם שב"ס לא שינה מאז את עמדתו.
ביניש: בכל זאת, מדובר על רצח שאירע לפני 30 שנה

היום נדון התיק שוב והנשיאה, דורית ביניש, הקשתה על נציג הפרקליטות, עו"ד רועי אביחי-שויקה: "מדוע אי אפשר לתת לגור חופשות עם הגבלות? לא מתקבל על הדעת שעניינו כבר נדון בשתי ועדות, לא נתגלה שום דבר חדש לגביו ובכל זאת לא מסיימים את העניין הזה? מדוע?"
 

אורון ירדן. נחטף ונרצח
אורון ירדן. נחטף ונרצח צילום: ארכיון מעריב

עו"ד אביחי-שויקה השיב: "נכון שזה לא דבר של מה בכך, שנציב שירות בתי הסוהר מחליט בניגוד להמלצה של גורם מקצועי מוסמך, אבל הוא עשה זאת בצורה סבירה לאחר ששקל שיקולים ענייניים".

לדבריו,  "מדובר בהצטברות של דברים. זו תחושה של נציב שירות בתי הסוהר. זהו מקרה חריג. עוד לא היה מקרה כזה של חטיפת ילד. חוות הדעת הפסיכולוגית האחרונה בעניינו של גור מדברת על דברים שעדיין קיימים אצלו וקשה לנציב שירות בתי הסוהר לאשר לו חופשות. נכון שהדרג המקצועי המליץ פעמיים לאפשר לו  חופשות אבל זה לא מספיק כדי לבטל את החלטת הנציב. נכון גור כבר יצא לחופשות אבל לפני כן הוא ברח".

השופטת ביניש התייחסה לזמן הרצח ואמרה: "בכל זאת, מדובר על רצח שאירע לפני 30 שנה. מה עם הורדת שליש מהמאסר?"

ומנגד, עו"ד אביחי-שוויקה הוסיף: "גור רוצה לצאת לחופשות לפני שידונו בשחרור מוקדם שלו ( כדי להשפיע על החלטת וועדת השחרורים בעניינו-ש.מ) אבל המדיניות של הוצאה לחופשה של אסירים מסוכנים השתנתה אחרי רצח
השופט עדי אזר".

השופטת מרים נאור: "מקרים קשים יוצרים דין רע. נכון שברובם המכריע של המקרים בהם נציב שירות בתי הסוהר מקבל החלטה - אנו לא מתערבים. אבל לעתים כשהדברים מגיעים לפינה אז זה לא כלל קדוש שלא מתערבים בהחלטתו. אני מוכנה להבין את שיקול הדעת של הנציב אך אפשר לקבוע תנאים מגבילים לחופשות שיפחיתו את הסיכון".

נציג המדינה השיב: "חופשה תמיד מוגבלת בתנאים. במקרה הזה הנציב החליט שהתנאים לא מספיקים".

בא כוחו של גור, עו"ד אייל אלון, אמר לשופטים: "אפשר להגיע להסכמה כי בשלו התנאים ליציאתו לחופשות. שתי וועדות אסירי עולם וכל הגורמים המקצועיים ממליצים כי הוא תורם לחינוך בכלא, מקדיש את זמנו, ללא שכר, ללימוד אסירים ותומך בהם". הוא הוסיף כי לאחר שמרשו ברח מן הכלא אמנם הופסקו החופשות אך לאחר מכן הן חודשו והוא כבר הספיק לצאת לחופשות במשך 11 שנים, עד שהן הופסקו שוב.

השופטים ביקשו מנציג המדינה להתייעץ שוב עם הגורמים בשב"ס ולהודיע להם על ההחלטה תוך 10 ימים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים