תעודת עניות
מהלכים עלינו אימים בנוגע להעלאת שכר המינימום. גם המענק לעניים יעלה לממשלה כסף אבל היא תוכל להפסיק אותו בכל עת
היום אנחנו יודעים שלא בריא להיות רזה מדי, אבל אנחנו גם יודעים שאליבא דממשלת ישראל, אין דבר כזה להיות עשיר מדי. זה ההסבר היחיד לכך שבחודש שעבר הממשלה החליטה שלא תטיל מגבלות על שכרם של המנהלים במאה החברות המובילות במשק. אתמול, לעומת זאת, היא החליטה להגביל את שכרם של מיליון עובדים במשק.
עלות שכרו הממוצעת של מנהל באחת ממאה החברות הגדולות שנסחרות בבורסה היא כעשרה מיליון שקל בשנה. עלות שכרו של אחד ממיליון העובדים בשכר מינימום היא 55 אלף שקל בשנה. כאשר מדברים על פערים, כשאומרים שישראל מובילה בעולם המתועש באי שוויון כלכלי מדברים בדיוק על זה, על ההבדל בין הכנסתו של קופאי בתחנת דלק ובין הכנסתו של מנהל חברת הדלק. המנהל מקבל אותו שכר ומענקים בין אם החברה מרוויחה ובין אם היא מפסידה. לעומת זאת, אם מתגלה חוסר בקופה בתחנת הדלק, הסכום מנוכה משכרו של הקופאי.
בואו נראה מה היה קורה אילו הממשלה הייתה מאשרת להעלות את שכר המינימום. ניקח, למשל, את חברת פרטנר (אורנג'). בשנה שעברה היה הרווח הנקי שלה 1.1 מיליארד שקל. עכשיו בואו נחשב כמה היה עולה לחברה אם שכר המינימום היה עולה בהדרגתיות ב-750 שקל לחודש, בהתאם להצעת החוק של עמיר פרץ. אם בפרטנר עובדים אלף איש בשכר מינימום, למשל, תוספת השכר וההטבות שלהם הייתה מגיעה ל-10 מיליון שקלים בשנה. עם רווח נקי של 1.1 מיליארד שקלים, מישהו בכלל היה מרגיש בחסרונם?
יתרונות שכר המינימום גוברים בנוק-אאוט
עכשיו בואו נבדוק את שכרו של מנכ"ל פרטנר, דוד אבנר. בשנה שעברה הגיעה עלות שכרו ל-5.6 מיליון שקל - פי 35 משכר המינימום של עובדיו. אילו היו מעלים את שכר המינימום ל-4,600 שקל , הייתה עלות שכרו של אבנר גדולה פי 30 מזו של עובדיו הזוטרים. לא מספיק מכובד?
ראש הממשלה ושר האוצר מהלכים עלינו אימים עם טענות שהעלאת השכר פירושה עלויות עתק לממשלה ולמשק, פיטורים המוניים, קריסת רשויות מקומיות, ועוד. הפתרון העדיף עליהם הוא מענק לעובדים עניים, שנקרא מס הכנסה שלילי. מדובר בתוספת ממוצעת של 500 שקל בחודש לעובד. מה, היא לא תעלה לממשלה הרבה כסף? בוודאי שכן, אבל יהיה אפשר להפסיק אותה בכל עת, לא כמו העלאת שכר באמצעות חוק.
באשר לפיטורים - זה
לא קרה בעבר כשהעלו את שכר המינימום. להפך. לעובדים נכנס יותר כסף לכיס, הם קנו יותר, שילמו יותר מע"מ ותרמו לקופת המדינה ולצמיחה. העיקרון דומה ברשויות המקומיות החלשות. כאשר הכנסת התושבים גדלה, הם יכולים לשלם ארנונה. עם ניהול יעיל אין סיבה שרשויות יקרסו.
במאזן היתרונות והחסרונות, אין ספק שהיתרונות גוברים, בנוק-אאוט. ההשפעה המבורכת ביותר של העלאת שכר המינימום היא הורדת שיעור העוני. כיום, גם כאשר במשפחה של חמש נפשות יש שני מפרנסים שעובדים במשרה מלאה, המשפחה בקושי עולה מעל קו העוני. תוספת של 750 שקל בחודש לכל אחד מהמפרנסים היה מוציא מאות אלפי ישראלים ממעגל העוני. אבל כנראה שהממשלה שלנו חושבת שאין דבר כזה להיות עני מדי.