סופית: חוק תרומת הביציות עבר בכנסת

המליאה אישרה בקריאה שנייה ושלישית את החוק המאפשר לנשים המתקשות להתעבר לקבל ביציות שאותן תרמו נשים ישראליות

אריק בנדר | 7/6/2010 20:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היסטוריה בכנסת: בתום עשור של דיונים ועיכובים אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק תרומת הביציות, המאפשר לנשים להתעבר מביציות שהתקבלו כתרומה מנשים ישראליות וקובע מסגרת משפטית להליכי הפריה ממין זה.

אולם המליאה. ההצעה אושרה לאחר כעשר שנות דיונים.
אולם המליאה. ההצעה אושרה לאחר כעשר שנות דיונים. צילום ארכיון: פלאש 90
הצעת החוק עברה בקריאה הראשונה בכנסת ה-17 והוכנה לקריאה שנייה ושלישית ערב יציאת הכנסת לפגרת הבחירות על ידי ועדת משנה בראשותו של ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי), בהתבסס על המלצותיה של "ועדת שטיינברג" בראשות פרופ' הרב אברהם שטיינברג, שאותה מינה משרד הבריאות. ועדת שטיינברג דנה בסוגיות מורכבות בתחומי הרפואה, האתיקה והדת בטרם גובשה הצעת החוק הממשלתית.

מטרת החוק היא להסדיר לראשונה בישראל תרומת ביציות למטרות הפריה תוך שמירה מרבית על כבודן, על זכויותיהן ועל בריאותן של התורמת והנתרמת, וכן להסדיר שימוש בביציות לצורכי מחקר, תוך שמירה על מעמד האשה. לאחר שעברה ההצעה בקריאה ראשונה החליטה הוועדה להעלות את גילן של הנשים הזכאיות לתרומת ביציות מ-51 ל-54, לאור העלייה העקבית בתוחלת החיים בעולם המערבי.
מערכת הבריאות תתייג את הביציות על פי דתן של התורמות

החוק קובע כי ביציות שנתרמו בישראל לא יועברו אל מחוץ לתחומיה. "לא יוציא אדם מישראל ביציות שנשאבו בישראל, בין אם הן מופרות ובין אם לאו, לשם השתלתן מחוץ לישראל, אלא אם אישרה זאת ועדת החריגים לגבי ביציות שנשאבו מגופה של מטופלת עבור השתלתן בגופה", קובע החוק.

כמו כן אוסר החוק על מכירת ביציות – על התורמות נאסר לקבל תמורה כלשהן תמורת ביציותיהן. "לא ייתן אדם ולא יקבל, במישרין או בעקיפין, תמורה עבור ביציות שנשאבו מגופה של אשה או המיועדות לשאיבה כאמור

או עבור הקצאת ביציות למטרת השתלה או למטרת מחקר", לשון החוק.

סעיף מרכזי בחוק קובע כי רופא יוכל ליידע מטופלת כי יש באפשרותה להגיש בקשה לתרומת ביציות בתנאי שמלאו לה 18 שנים וטרם מלאו לה 54 והיא אינה מסוגלת להתעבר מביציות שבגופה בשל סיבה רפואית כלשהי.

כמו כן קובע החוק כי אם הביציות המיועדות להשתלה התקבלו מתורמת נשואה או מכזו שאינה בת דתה של הנתרמת – הרופא האחראי יידע את הנתרמת ואת בן זוגה בפרטים ויקבל את הסכמת השניים בכתב לקבלת הביציות.

"עשר שנות דיונים הותירו משפחות בתסכול וחוסר אונים"

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ חיים כץ (ליכוד), טוען כי אישורו של החוק הוא אחד המהלכים החשובים ביותר שבהם לקחה חלק הוועדה שבראשותו. "החוק הוא עוד אחת מהצעות החוק שוועדת העבודה, הרווחה והבריאות הזאת מביאה לסיומה לאחר למעלה מעשר שנים של דיונים מייגעים שהותירו משפחות רבות בתסכול וחוסר אונים", אמר ח"כ כץ.

ח
ח"כ כץ. "בשורה גדולה". צילום ארכיון: ראובן קסטרו
"הצעת החוק מסדירה לראשונה בחוק את תרומת הביציות למטרת הולדה וכן את הסדרת השימוש בביציות לצורכי מחקר", הוסיף ח"כ כץ.

"חוק זה הינו בשורה גדולה לנשים רבות ולמשפחות רבות, כיוון שהוא ייתר ביצוע הליכים רפואיים מחוץ לישראל ויאפשר פיקוח רפואי ומשפטי נאותים על אותם הליכים רפואיים. אין לי ספק שחקיקה זו היא מהחשובות ביותר בתחום הבריאות שוועדת העבודה הרווחה והבריאות דנה בהן בכנסת הזו, וברצוני להודות לסגן השר ליצמן שבזכות גישתו הפרגמטית הגענו לקו הסיום של החקיקה", אמר.

ח"כ אלדד, שעמד בראש ועדת המשנה שדנה בחוק, בירך גם הוא על אישורו. "החוק מהווה בשורה לאלפי נשים הכמהות לפרי בטן וזקוקות לתרומת ביציות מאשה אחרת כדי להרות", אמר. "אני מקווה שהחוק ישים קץ לתופעות פסולות של סחר בביציות, לקיחת חלק בפעולות בלתי חוקיות בחו"ל ומצב שבו הנשים הללו מוחזקות כבנות ערובה בידי מתווכים למיניהם, סרסורים ומכרים שהפכו גם אותן לעברייניות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים