"איראן הבריחה ציוד מתוחכם דרך דובאי"
דיווח: חברה איראנית רכשה רכיבים מתקדמים בגרמניה באמצעות חברה מדובאי, והבריחה אותם עבור מתקן העשרת האורניום בנתנז
לפי פרטי העסקה החשאית, חברת קלאיה אלקטריק, שנמצאת תחת סנקציות של האו"ם בשל מעורבותה בפיתוח מתקן העשרת האורניום בנתנז, רכשה ציוד מתוחכם שכלל מחשבים, רכיבי בקרה, כרטיסי תקשורת וכבלים.
מהדיווח עולה כי העסקה, שנעשתה ללא ידיעה החברה היצרנית בגרמניה, בוצעה באמצעות חברת סחר מובילה בדובאי באמצעות תעודות מזויפות של חברות מאסיה. לאחר מכן, על אף הסנקציות הבינלאומיות, העבירה החברה מדובאי את הציוד בדרך הים לאיראן.

בטהרן הכחישו בתוקף את הטענות כי הם הבריחו ציוד, ושבו על עמדתם כי תוכנית הגרעין נועדה לצרכי שלום. השגריר בלונדון, רסול מובהדיאן, הוסיף כי לרפובליקה האיסלאמית אין כל צורך בייבוא או בהברחה של רכיבים טכניים.
בחודש שעבר פתחו בכירים באו"ם ובארצות הברית בחקירה לגבי הרכישה האיראנית של שסתומים גרעיניים וציוד אסור נוסף מחברות מערביות בניגוד להחלטות מועצת הביטחון. העיתון הבריטי ציין כי החקירה הורחבה כעת לדובאי.
הרשויות בנסיכות המפרץ הקטנה נמצאות תחת לחץ גובר מצד הממשל האמריקאי לעצור את העברת הטכנולוגיה לאיראן. בשנה שעברה מנעו הרשויות בדובאי מחברה מקומית למכור ציוד מתוצרת סימנס הגרמנית, שמאז התחייבה למנוע מכירת ציוד לטהרן.
"האיראנים עדיין מצליחים להבריח טכנולוגיה מתוחכמת דרך דובאי עבור תוכנית הגרעין באמצעות רישיונות מזויפים ומתווכים חסרי מצפון", אמר גורם בכיר באו"ם. "אנחנו צריכים את הרשויות בדובאי כדי להיות קפדניים יותר במניעת העברת הציוד הזה לאיראן".
הפרסום החדש מגיע על רקע ההערכות כי מתקרבת ההצבעה על החלטה חדשה של סנקציות במועצת הביטחון. שלשום אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, כי ההצבעה צפויה לעלות להצבעה בשבוע הקרוב, וגם דיפלומטים מערביים הצטרפו להערכות.
אם תאומץ ההחלטה, יהיה זה סבב הסנקציות הרביעי נגד טהרן. בחודש שעבר הושגה הסכמה בין ארצות הברית, בריטניה, צרפת, גרמניה, סין ורוסיה על טיוטת הסקנציות. הצעת ההחלטה כוללת צעדים נגד בנקים באיראן, וגם את הקמתו של גוף שיפקח על המשלוחים לשם, ויברר האם הם נושאים טילים או ציוד אחר שעלול לשמש את תכנית הגרעין.
דוח חדש של הסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א), שפורסם בשבוע שעבר, קבע כי איראן המשיכה לצבור כמויות גדולות של אורניום מועשר ברמה נמוכה. היא עוסקת בהצלחה בהעשרה נוספת
לפי ממצאי הדוח, איראן מייצרת עתה כ3- ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 20 אחוז מדי חודש. עוד נאמר בדוח, כי כושר הייצור הנוכחי מעיד על כך שלאיראן אין בעיות טכניות מיוחדות בהפעלת הצנטריפוגות שבהן משתמשים בתהליך ההעשרה.
בסבא"א מעריכים כי בידי איראן מאגרים של אורניום מועשר ברמה נמוכה שמספיקים - אם יועשרו לרמה של 90 אחוז - לייצר שתי פצצות גרעיניות. עוד נאמר בדוח, כי ציוד להעשרת אורניום שתועד בדוחות קודמים נעלם. הדבר, לדברי הדוח, עשוי להעיד על כך שהציוד הועבר למתקנים חשאיים אשר נועדו לייצור נשק גרעיני.