שופטי בג"ץ: פסק הדין על כביש 443 – מאוזן

בדיון בעתירה נגד פתיחת כביש 443 לפלסטינים אמרו שופטי בג"ץ כי החלטתם מאזנת בין המצב הביטחוני לזכויות הפלסטינים באיזור

שמואל מיטלמן | 2/6/2010 17:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שופטי בג"ץ נוטים לדחות את העתירה שהגישו מאות תושבים, המתגוררים ביישובים באיזור כביש 443, נגד פתיחת הכביש לתנועת פלסטינים, מחשש שהדבר יסכן את ביטחונם של הנוסעים הישראלים. למרות שהשופטים דחו את למועד אחר, נראה כי הם צפויים לפסוק כי הפלסטינים ימשיכו לנסוע בכביש, המהווה ציר התחבורה העיקרי מרמאללה ליישובים הפלסטיניים באיזור.

השופטים, הנשיאה דורית ביניש, מרים נאור ועוזי פוגלמן, הבהירו לפרקליטת העותרים, עו"ד ניצנה דרשן לייטנר מעמותת שורת הדין, כי פסק הדין של בג"ץ, מלפני כחצי שנה, אשר הורה על פתיחת הכביש לתנועת פלסטינים, לא ניתן לערעור וכי הוא נעשה על סמך איזונים שהמפקד הצבאי באיזור לקח אותם בחשבון כשהחליט על ההסדר הביטחוני הנוכחי לפתיחת הכביש.

הנשיאה ביניש הסכימה עם עו"ד לייטנר כי ההסדר לא מונע לחלוטין סיכונים ביטחוניים, אולם היא הדגישה, כי לא ניתן למנוע סיכונים כאלה גם בתל אביב ובירושלים. "אנו חיים בחברה שלוקחת סיכונים", אמרה.

במהלך הדיון התפלמס עם השופטים גם אלוף פיקוד המרכז לשעבר, עוזי דיין, אשר בא לדיון כמומחה מטעם העותרים. האלופים במיל' גיורא איילנד, יאיר רווה ויפתח רון טל הצטרפו לעתירה, והציגו שורה של השגות על ההסדר הביטחוני המוצע בכביש.

אולם השופטים הבהירו להם כי לאחר שכבר פסקו את פסיקתם, לפני כחצי שנה, ולאחר שאיזנו בין האינטרסים והערכים השונים, מי שנושא עתה באחריות ביטחונית לכביש הוא המפקד הצבאי, ואליו יש לפנות בהצעות והשגות.
"אי אפשר לסגור שטח כזה בפני פלסטינים"

"אנו לא מתערבים בשיקולים הצבאיים שלו אם מחסום צריך להיות פה או בנקודה אחרת", אמר השופט פוגלמן. דיין אמר בתגובה: "בית המשפט צריך להיות קשוב לחוות דעת ולאזהרה של ארבעה אלופים, מומחי ביטחון". השופטים חזרו והפנו אותו למפקד הצבאי.

הנשיאה ביניש הדגישה בפני דיין כי מדובר בשטח שלא סופח למדינת ישראל, שהוקם בחלקו על אדמות

שהופקעו מפלסטינים. "אי אפשר לסגור שטח כזה בפני פלסטינים, בייחוד כאלה שהפקענו להם את הקרקע", היא הטעימה.

כבר בתחילת הדיון, כשעו"ד לייטנר טענה כי ההסדר המוצע מסוכן לחיי אדם וש"אפילו צה"ל הודה שאין בו ביטחון מוחלט", הגיב השופט פוגלמן: "ביטחון מוחלט גם אין בתל אביב ובירושלים. תגובתו הגלויה של הצבא ראויה לשבח".

"ביטחון מוחלט אין בשום מקום"

נציגת הפרקליטות, עו"ד דינה זילבר, ביקשה לדחות את העתירה. "ביטחון מוחלט אין בשום מקום במדינה, וגם לא היה קודם בכביש 443", אמרה.

נציגת המדינה הסכימה למעשה בתשובתה כי כל נקודת התורפה שהעלתה חוות דעת המומחה של האלוף במיל' עוזי דיין אכן נכונות. עו"ד ניצנה דרשן לייטנר מארגון שורת הדין שהגיש את העתירה אמרה: "חיפשנו בתשובת המדינה משפט שיאמר שיש פתרון לביטחונם של הנוסעים בכביש אך לצערי לא מצאנו".

לדבריה, "השופטת ביניש הסכימה עם העותרים כי סגירת הכביש מטעמי ביטחון באופן זמני הייתה סבירה אך השופטים ביקשו להימנע ממצב קבוע. ציינה כי לדעתה מצב זה לא הסתיים. לקראת סוף הדיון אמרה השופטת ביניש כי היא מכירה בלגיטימיות דאגתה ומקווה שהמצב לא יחמיר".

בהכנת הידיעה השתתף עמיחי אתאלי

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים