קדאפי השונה: מיהו סייף אל-איסלאם?

הוא שכנע את אביו לוותר על הגרעין ודוגל בהתקרבות למערב. סייף אל-איסלאם קדאפי הוא הפוליטיקאי האהוד על צעירי לוב

סודרסן רגאבאן, לוב | 31/5/2010 17:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
סייף אל-איסלאם קדאפי יושב בסוויטה רחבת ידיים במלון חדש ונוצץ. רק שעתיים לפני כן, בניסיון להשיג פיוס לאומי, הוא התעלם מדרישות השמרנים בלוב והכריז על שחרורם של 214 קיצונים איסלאמים.

לקדאפי, בן37, אין שום תפקיד רשמי בממשלה. כל כוחו מגיע ממקור אחד: אביו, מנהיג לוב מועמר קדאפי. כמו הרבה מהיוזמות הקודמות של קדאפי הצעיר, גם זו מעלה שוב את השאלה: כמה שינויים יוכלו לסבול אביו והקליקה המשפיעה סביבו?
 
סייף אל-איסלאם קדאפי.
סייף אל-איסלאם קדאפי. צילום: אי-פי-אי
 
אחרי הכל - אם להתייחס למשל ליוזמה לשחרור אסירים - הרי שבין המשוחררים גם מנהיגי קבוצה אשר ניסתה, בשלוש הזדמנויות שונות, להתנקש בחייו של המנהיג הלובי.

רבים רואים בסייף אל-איסלאם, בנו השני של השליט, יורש אפשרי לאביו בן ה-68, ששולט בלוב כבר במשך 40 שנה. אמנם סייף מתחרה על ההנהגה עם שני אחיו, אבל לובים רבים רואים בו את בעל הסיכויים הטובים ביותר, גם בגלל מחויבותו לחופש פוליטי ולרפורמות ברוח השוק החופשי.

ועדיין, יש לסייף אל-איסלאם מתנגדים רבים בקרב הדור המבוגר של השמרנים, בהם בני משפחה. רבים מרעיונותיו, כמו יצירת חוקה והתקרבות למערב, מציבים אתגר בפני מדיניות אביו. אפילו תומכיו אומרים שיהיה לו קשה מאוד למצוא את האיזון העדין בין הובלת לוב לעבר מודרניזציה ובין שמירה על מורשת אביו.
"לעשות שינוי"

בטוח בעצמו, כריזמטי, אומר את אשר על לבו - במילים האלה משתמשים כאן תושבים כשהם מתבקשים לתאר את סייף אל-איסלאם. אחרים אומרים שהוא דון קישוט, אפילו תמים. מבקריו, לעומת זאת, תוהים אם יש לו הכוח והרצון להתעמת עם אביו.

סייף אל-איסלאם עצמו אומר שהוא בסך הכל משמש כשליח, נושא את התקוות של הלובים הממוצעים. "זה לא הפרויקט שלי, אלה אינם רעיונות שלי. לא מדובר בסייף", הוא אומר תוך לגימה מקוקטייל הפירות. "זה הרצון והתקווה של הלובים לנוע קדימה".

עם זאת, מומחים ומקורבים סבורים שהשקפותיו של סייף אל-איסלאם עוצבו על ידי הקשיים שהיו מנת חלקם של הלובים תחת הסנקציות שנכפו על המדינה בשנות השמונים והתשעים,

בעיקר על ידי ארצות הברית, בשל היותה מדינת טרור. בנוסף, יש לשער שקדאפי הושפע מהמעמד של לוב כמדינה מנודה לאחר מעורבותה בפיגוע בטיסת 103 של פאן-אם מעל לוקרבי בסקוטלנד בשנת 1988, בו נהרגו 270 איש.

אבל עיצוב דעותיו של קדאפי הצעיר לא מסתיים בזה. באירופה, שם למד לתארי האם-בי-איי והדוקטור שלו, גברה התמיכה שלו בעקרונות דמוקרטיים. במקביל הוא נעשה מוטרד מאוד לנוכח הבעיות החברתיות של לוב, כמו צריכת סמים והעוני הרב במדינה, למרות היותה עשירה בנפט.

"המדינה הזאת חייבת לעשות שינוי. אם לא מתוך הכרה בכך שזו הדרך הנכונה, אז מחוסר ברירה", אמר יוסף סוואני, ראש מוסד קדאפי, גוף חוץ ממשלתי רב השפעה.

רוצה קשר עם אמריקה

לטענת רבים, ייתכן שהשינוי הזה יגיע מכיוונו של סייף אל-איסלאם. מומחים ומקורבים מספרים שהוא מילא תפקיד חשוב בשנת 2003, כששכנע את אביו לוותר על הנשק הגרעיני, הכימי והביולוגי של לוב, מהלך ששם קץ לבידוד הדיפלומטי שלה.

בעקבות המהלך הזה הסירה ארצות הברית את לוב מרשימת המדינות הנותנות חסות לטרור, ובסוף שנת 2008 אף שלחה לטריפולי את השגריר הראשון שלה זה 37 שנה. חברות נפט אמריקאיות הציפו את המדינה בעקבות סיום החרם, מלונות פאר נבנים בקצב מואץ ומחירי הנפט הגבוהים הביאו למדינה עושר חדש.

מציג גם עמדות שנויות במחלוקת. קדאפי.
מציג גם עמדות שנויות במחלוקת. קדאפי. צילום: רויטרס

"לפי כל הסימנים, סייף אל-איסלאם רואה ביחסים טובים עם אמריקה והמערב אינטרס לובי", אומר ג'ין קרץ, שגריר ארצות הברית בלוב. "אני רק לא יודע באיזו מידה הוא יצליח להשפיע על המעגל המצומצם של מקבלי ההחלטות".

אך סייף אל-איסלאם, ייאמר מיד, רחוק מלהיות פרו-מערבי. בשנה שעברה הוא ניהל את המשא ומתן לשחרורו של מחבל לוקרבי עבד אל-בסט עלי אל-מגרהי, והחזיר אותו מסקוטלנד ללוב, שם נהנה מקבלת פנים של גיבור. כשהכריז סייף אל-איסלאם שמגרהי חף מפשע, הצליח לעורר זעם בוושינגטון ובלונדון.
 
עם זאת, הוא גם הגדיל את הפופולריות שלו בלוב. "במזרח התיכון, להיות פרו מערבי זו חרב מתהפכת", אומר סוואני. "הוא מעדיף שיקשרו את שמו לרעיונות מערביים מאשר לעיצובים מערביים או לפוליטיקה מערבית".

איפה הכסף

סייף אל-איסלאם הציע להנהיג חוקי עונשין חדשים, מערכת משפטית עצמאית ואזורי סחר חופשי. אולם התוכניות שלו להנהגת חוקה נתקעו בבירוקרטיה הפוליטית בלוב: אביו ביטל את החוקה משנת 1951, ובמקביל הצרה הממשלה את צעדיהם של שני עיתונים הנתמכים על ידי קדאפי הצעיר.

"יש אופוזיציה גדולה לתוכניות של סייף אל-איסלאם. יש אוסף של אנשים בעלי אינטרסים במערכת", אומר מוסטפה פטורי, פרשן פוליטי לובי. "הם כולם רוצים לראות שינוי, אבל רק בדרך שלהם".

ואכן , כשאביו הציע לו את התפקיד השני בחשיבותו בממשלה, דחה סייף אל-איסלאם את ההצעה. "אנו רוצים לראות חוקה שתיצור משחק פוליטי יותר דמוקרטי ושקוף בלוב", אמר אז. "עד שזה יקרה, אני לא מעוניין להיות חלק מהממשלה".

בינתיים היריבים הגדולים של קדאפי הבן הם שני אחיו: מותסים, היועץ לביטחון לאומי, וחמיס, קצין בכיר בצבא. שלא כמו לסייף אל-איסלאם, לשניהם בסיסי כוח חזקים בתוך הצבא. לדברי מומחים, תמיכה של הצבא חיונית כדי להחזיק בשלטון. בנוסף, נדמה שמותסים מקורב לשמרנים המתנגדים לרפורמות של סייף אל-איסלאם.

עם זאת, סייף אל-איסלאם מחזיק בידיו נשק פוטנציאלי משמעותי: הצעירים. באומה שבה לפי ההערכות 70 אחוז מהתושבים הם מתחת לגיל 30, הוא רואה עצמו כמנהיג הדור ששואף לשינוי. "אני נותן ביטוי לחלומות של הצעירים", הוא אומר.

הוא יודע על מה הוא מדבר. הפופולריות של סייף אל-איסלאם ניכרת מאוד ברחובותיה של טריפולי. צעירים היושבים בבתי קפה מביעים את תמיכתם בו ללא חשש ומעניקים לו קרדיט על כך שנתן להם חופש הבעת דעה. עם זאת, רבים מהם חשים תסכול על כך שעדיין לא הרוויחו מכספי הנפט של לוב.

"הלובי מהשורה רוצה הצעות עבודה. לפני שסוללים לו כביש, הוא צריך מכונית", אומר איברהים עלי מוגבאווי, איש עסקים בן 36. " עד עכשיו, הרפורמות של ד"ר סייף אל-איסלאם נותרו רק באמצעי התקשורת. עדיין לא ראינו שום דבר מוחשי".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים