שבת בשמורה השרופה: המטיילים הגיעו לגמלא
מאות מבקרים התייצבו בסוף השבוע בשמורה בגולן להביע הזדהות וצער על השריפה שהותירה חורבן. רבים מהם אף הציעו עזרה בשיקום

גם עשרות אלפי הדונמים של שטחי המרעה לבקר שעלו באש בשריפת הענק האחרונה ובשריפות הרבות הנוספות שהיו בחודש האחרון הביאו רבים מהבוקרים להתחיל לאסוף חומר להכנת תיקי תביעה נגד משרד הביטחון וצה"ל, האחראים למרבית השריפות.
"בנינו על האוכל הזה לפרות שלנו עד לתחילת הסתיו", הסביר עומר ויינר, בוקר מרמת הגולן. "עכשיו הלך לנו אוכל של חצי שנה לבקר, ואנחנו נאלצים להתחיל לקנות מזון בהגשה". חיים דיין, יו"ר התאחדות הבוקרים, מעריך את הנזק הכספי למגדלי הבקר בלמעלה מ-30 מיליון שקלים.
במקום אחר בשמורת גמלא, אליו הופנתה עיקר תשומת הלב הציבורית, התייצבו אנשי רשות הטבע והגנים. הם אמדו את הנזקים והתחילו בעבודות הכשרה בטיחותית של המקום לקליטת מאות המטיילים שהוזמנו כבר למחרת לבקר במקום בחינם, כדי לראות מקרוב את החורבן שהשריפה הותירה אחריה. הם ורשות הטבע והגנים הודיעו כי הכניסה לשמורה תהיה חופשית עד 11 ביוני, ובאותה תקופה יינתנו הדרכות על נזקי השריפה, מושבת הנשרים ועתיקות גמלא.

"זה היה מרגש מאוד לראות איך עם ישראל הגיע מכל קצוות הארץ כדי להזדהות ולהשתתף בצער הגדול על מה שקרה", אמר אתמול אלי אמיתי, מנכ"ל הרשות, שנכח במקום. "העליתי לגמלא הרבה מדריכים שהסבירו למטיילים על מה שאירע בשריפה ועל פעולות השיקום הצפויות. המון אנשים הביעו רצון להירתם ולעזור בעבודות השיקום. הציבור גילה אמפתיה, התעניין במה שאירע לחי ולצומח, ורצה לדעת מה קרה לעיר העתיקה ולמורשתה".
במהלך סוף השבוע הגיעו למקום גם מומחי רשות הטבע והגנים כדי לאמוד את מידת השיקום שהשמורה תזדקק לו. "באופן מפתיע ולשמחתי, הנזק לעיר העתיקה לא גדול כפי שחששנו", אמר בסיום הסיור זאב מרגלית, אדריכל הרשות. "בית הכנסת לא נפגע בכלל, והודות לעבודות ניכוש העשבייה היבשה שנעשו כאן באופן שוטף - העיר העתיקה לא ניזוקה הרבה והיא סובלת בעיקר מכתמי פיח. הנזק הגדול יותר נגרם משריפת הצמחייה שעד כה ייצבה את הקרקע, ובעקבות זאת יש תופעה של דרדור אבנים מהמצוק לעבר הדרך המובילה את כלי הרכב לעיר העתיקה.
יעל חורש, האקולוגית של השמורה, עקבה מקרוב אחר מצב גוזלי הנשרים שפונו מספר פעמים מכלובי האקלום. "נורא חששנו שהטראומה הזאת תשפיע עליהם, אבל בינתיים הם בסדר", קובעת חורש באופטימיות זהירה. "ממה שהצלחנו להתרשם, גוזל הרחם שהיה בקן לפני השריפה הצליח לשמחתנו לשרוד אותה". בימים הקרובים יגלשו אנשי הרשות על המצוקים בגמלא, כדי לבדוק את מצב קני הדורסים הנוספים בשמורה.
במקביל לדאגה לעופות הדורסים, הנמצאים בסכנת הכחדה, אנשי הטבע מוטרדים מכך שהשריפה הכחידה מינים רבים מאוד של בעלי חיים וצמחים, והרסה מארג חיים שלם. "עד השריפה חי בגמלא הזוג היחיד בצפון של העיט הנצי", הסביר ד"ר דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. "זאת ציפור מאוד נדירה הנמצאת בסכנת הכחדה. בניגוד ליתר הדורסים הניזונים מפגרים, העיט ניזון מבעלי חיים שחיו באזור השריפה כדוגמת שפני סלע וחוגלות, אשר רובם נכחדו בלהבות".
