קרטל הלחם: השכבות החלשות שוב ישלמו
יממה לאחר חשיפת הפרשה ומעצרם של בעלי המאפיות, מדווחים בעמותת לתת על מחסור בלחם אחיד שפוגע בעיקר בעשירונים התחתונים

לחם אחיד צילום ארכיון: אריק סולטן
לדבריו, "בישראל יש כיום למעלה מ-200 אלף משפחות הסובלות מחוסר ביטחון תזונתי ומחירים גבוהים של מוצרים כמו לחם משפיעה עליהם באופן דרמטי".
אלפי משפחות מגיעות לאי ביטחון תזונתי
וינטרוב הוסיף כי "ההוצאה על מזון בקרב משפחות בעשירונים התחתונים של החברה מהווה למעלה מ-50% מסל ההוצאות המשפחתי, לעומת כ-13-15 אחוזים בקרב משפחות בעשירונים העליונים. לכן כל עלייה כזו היא דרמטית ומשפיעה ישירות על אותן משפחות המתקשות במקביל לעמוד בתשלומי המשכנתא, ספרי הלימוד לילדים וההוצאות השוטפות".
על פי מחקרים שנעשו בעמותת לתת, עשרות אלפי משפחות הסובלות מחוסר במשאבים מגיעות לאי ביטחון תזונתי ונמצאות מתחת ל"קו הרעב", כאשר הסכום אותו הן יכולות להוציא על מזון אינו מגיע לסכום הנדרש לכך.
מחיר ממוצע
של לחם בפיקוח (לחם אחיד כהה ולבן, חלה או לחם אחיד פרוס) הוא 5.69 שקל. מנתונים שפרסם משרד הבריאות בעבר עולה כי משפחה בת חמש נפשות צריכה לצרוך שני כיכרות לחם ביום בכדי לעמוד בסף הביטחון התזונתי ולעבור את "קו הרעב". סך ההוצאה הממוצעת למשפחה בת חמש נפשות היא 2804 שקל, מתוכם 346 שקל על לחם המהווה כ-13 אחוזים מכלל ההוצאה החודשית.
"לצערי אנחנו נתקלים ביותר ויותר משפחות שאפילו לא מצליחות להוציא 1600 ו-2000 שקלים על מזון במשך חודש אחד, מה שלמעשה הופך אותם למשפחות הסובלות מביטחון תזונתי", אומר וינטרוב.