התוכנית של צה"ל: מושל צבאי לרצועת עזה
צה"ל נערך להסלמה באיזור שתוביל לכיבוש הרצועה. במקרה כזה, ימונה מושל צבאי כמו לפני הסכמי אוסלו: קצין מהמשטרה הצבאית

בצה"ל לא מתעלמים ממרוץ ההתחמשות של חמאס ושאר ארגוני הטרור שעשויים לתקוף את ישראל ברגע של הידרדרות אזורית, במהלכה ישוגרו רקטות לעבר שטח ישראל גם מלבנון ומסוריה.
בהתאם לכך מתאמנים כוחות צה"ל והמשטרה הצבאית לאפשרות שצה"ל יפשוט על כל רצועת עזה, כולל העיר עזה וערים פלסטיניות נוספות, וייאלץ לשלוט בהם לאורך זמן.
במסגרת האימונים, נאמר לקצינים במשטרה הצבאית כי על היחידות השונות להיערך לאפשרות שבה צה"ל ימנה מושל צבאי לעזה.
"נאמר לנו שבמסגרת המוכנות לכלל התרחישים כבר נבחר קצין למשימה, שיידע איך לנהל את המצב ברצועת עזה במידה שהגופים השלטוניים יפסיקו לתפקד", הסביר גורם צבאי שנכח בפורום סגור שדן בנושא, "כך שאם הצבא יידרש להשתלט על השטח הוא גם יידע לסייע לתושבים וייתן מענה ראוי".
גורם ביטחוני הוסיף אמש: "במבצע עופרת יצוקה צה"ל סייע לאוכלוסייה הפלסטינית, אבל לא מינה גורמים לדאגה מוחלטת לכלל בעיות האוכלוסייה בשטחים שבהם שלט צה"ל".
לדבריו, "אחרי דוח גולדסטון והביקורת העולמית הלא-מוצדקת, ברור שלא ניתן יהיה להתעלם מזה, וכמו שבעיראק ממנים מושל צבאי כשמשתלטים על פלוג'ה, כך ייעשה גם אם יידרש ברצועת עזה".
במהלך מבצע עופרת יצוקה, גם בלי שמונה מושל מסודר, נאלצו כוחות צה"ל לדאוג במקביל
עוד בתוכנית המגירה: הקמת מתקני כליאה שיהיו מסוגלים להכיל אלפי עצורים פלסטינים החשודים בפעילות טרור. "כדי להחזיק בהם לאורך זמן, ותחת תנאים מקובלים, ההיערכות חייבת להיעשות בצורה ברורה וקפדנית", הסביר הגורם הצבאי.
במשטרה הצבאית מתכוונים להסתייע במערכת ביומטרית מתקדמת שצה"ל ומשרד הביטחון הפעילו לפני עליית החמאס לשלטון ברצועת עזה במטרה לאפשר את כניסת הפלסטינים לעבודה בישראל, ובבדיקה של אלו שחזרו דרך מעברי הגבול.
"תהליך התיעוד הביומטרי התחיל מזמן, אבל יתחדש בקרוב כדי להקל על האוכלוסייה הפלסטינית שמגיעה לישראל במקביל למעקב אחר מרשם האוכלוסין, ואם נידרש לסווג את העצורים או אוכלוסייה לא מעורבת בטרור נעשה זאת בהצלחה", הסביר גורם צבאי שמעורב בסדרת האימונים כהכנה לאפשרות של הידרדרות ברצועת עזה.
השלטון הצבאי שהוטל בעבר על רצועת עזה הופסק לאחר החתימה על הסכמי אוסלו ומסירת האחריות לרשות הפלסטינית.