תעלומה: מי התינוקת הראשונה של העמק?

כמאה שנה נחשבה שלומית סלוצקי לתינוקת הראשונה שנולדה בעמק יזרעאל. כעת התגלה מכתב, לפיו ירדנה בצר היא הנושאת בתואר

אחיקם משה-דוד | 17/5/2010 8:12 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מי הייתה התינוקת העברייה הראשונה שנולדה בעמק יזרעאל? במשך מאה שנה היו בטוחים בעמק כי הילדה הראשונה שנולדה עם תחילת ההתיישבות היהודית על אדמות היישוב העברי הראשון, מרחביה, הייתה שלומית סלוצקי. אולם, מסמך היסטורי שהתגלה לאחרונה מעלה שם אחר: ירדנה בצר, בתם של ישראל ושפרה, מראשוני המתיישבים במרחביה.

התינוקת ירדנה בצר ובני משפחתה
התינוקת ירדנה בצר ובני משפחתה 
היה זה גואל הקרקעות המיתולוגי יהושע חנקין, אשר לפני כמאה שנה קנה ממשפחת סורסוק הלבנונית 9,600 דונם קרקע בכפר פולה, שניצב בלב עמק שומם.

באוקטובר 1910 עלו על הקרקע חנקין ושלושה מאנשיו, ובינואר 1911 הצטרפו ראשוני חברי הקואופרציה שהכינו את הקרקע בפני חברים נוספים, חקלאים בהכשרתם, שהגיעו כעבור חודשיים.

הקואופרציה הוקמה על פי חזונו של פרופ' פרנץ אופנהיימר, כלכלן יהודי-גרמני, ובבסיסה הרעיון להעניק לחברים שכר דיפרנציאלי.

הקואופרציה התפרקה ב-1918, ובשנת 1929, לאחר כמה קבוצות של הכשרה חקלאית שעברו במקום, שבאחת מהן הייתה חברה גולדה מאירסון, לימים ראש הממשלה לשעבר גולדה מאיר, הקים גרעין שאחד מראשיו היה מאיר יערי, לימים מנהיג מפ"ם ושר בממשלות ישראל, את קיבוץ מרחביה.
"שמה ירדנה, שכן ראשית הוויתה התרחשה על גדות הירדן"

פירוק הקואופרציה אשר ממנה צמח היישוב העברי בעמק, רק הגביר את האגדות על ימי מרחביה הראשונים. אחת מהן הייתה על אודות שלומית סלוצקי, מי שהתפרסמה כתינוקת העברייה הראשונה בעמק. שלומית, בתם של רחל ונוח, מראשוני המתיישבים באדמות מרחביה השוממות, הוכרה במשך כל השנים כילדה הראשונה בפרסומים השונים על תולדות העמק.

תמונתה של הילדה הקטנה בתוך גינת הירק על רקע הבתים הראשונים, הפכה לאחד מסמלי המקום, ואף מפורסמת בהזמנה הרשמית לחגיגות המאה. בין היתר, מסופר בדברי ימי העמק על העז הראשונה במרחביה, ששימשה כמקור חלב לתינוקת הראשונה שלומית.

קרוב למאה שנה החזיק המיתוס הזה מעמד, עד שלאחרונה התגלה מסמך מזיכרונותיו של אחד מוותיקי המקום, המטיל ספק

בהיותה של סלוצקי התינוקת הראשונה בעמק. מדובר בזיכרונותיו של ישראל בצר, איש "השומר" ומראשוני המתיישבים במרחביה, אשר תיעד בנו נחמן, והתגלו לאחרונה בארכיון המקומי.

וכך תיאר ישראל בצר את הימים הראשונים בהתיישבות החדשה, יחד עם רעייתו שפרה ושאר חברי הקבוצה שהגיעו לאחר תקופת הכשרה באום ג'וני, לימים דגניה, הקיבוץ הראשון: "עלינו לפולה בחורף כ"ד בטבת תרע"א (1911). התחלנו מיד לעבוד את השדות לבל נאחר את העונה. בעזרת חברים מהגליל ומדגניה חרשנו את השדה והכינונו לזריעה. למקום קראנו 'מרחביה'.

"חודש לאחר עלייתנו נולדה לנו, משפחת שפרה וישראל בצר, בתנו הבכורה ירדנה, אשר ראשית הווייתה התרחשה על גדות הירדן. הייתה זאת הבת הראשונה במרחביה".

"הדבר החשוב ביותר הוא שנולד כאן דור ראשון של צברים"

בצר הוא סבם של ראש המועצה הנוכחי אייל ושל מוקי, מוותיקי סיירת מטכ"ל, שעומד כיום בראש המכינה הקדם צבאית של החברה להגנת הטבע במעגן מיכאל. בצר הסב השתייך לחברי ארגון השומר, שעלו למרחביה במסגרת הקואופרציה. בתו , ירדנה, נולדה על פי זיכרונותיו בתאריך 24 בפברואר 1911, לפחות שנה לפני תאריך הולדתה של שלומית סלוצקי.

שלומית סלוצקי
שלומית סלוצקי 

במרכז המבקרים של מרחביה, הנמצא בחצר הגדולה שהקים בשנת 1912 אלכסנדר בראוולד, שלימים תכנן גם את מוסד הטכניון בחיפה, מרוכזים סיפוריהם של היישוב עצמו ושל ראשוניו. עם זאת, גם הארכיונאית של הקיבוץ, צביה רייל, מתקשה לפסוק איזו תינוקת באה לעולם קודם.

"אין לי חוות דעת בנושא, כי בוויכוח על ראשונים מוטב לא להתערב", היא מסבירה בדיפלומטיות.

"יש כל הזמן ספקות מי הייתה הילדה הראשונה, ואני יודעת על לפחות עוד מישהי נוספת שיכולה להיות הראשונה. מה שבטוח הוא שזאת הייתה בת ולא בן. על פי הידוע לי, שלומית סלוצקי נולדה בשנת 1912 או 1913 ולכן, אם אכן המכתב מדויק, ירדנה היא הבת הראשונה. אתה יודע מה? זה בדיוק כמו השאלה מי כבש את אילת".

נכדו של ישראל בצר והאחיין של ירדנה, ראש המועצה אייל בצר, מסכם בחיוך את המאבק על התואר: "הדבר החשוב ביותר הוא שנולד כאן דור ראשון של צברים, אחרי אלפי שנים בגלות. מאז כבר גדל בעמק דור חמישי לאותם המייסדים, שממשיכים בפיתוח העמק לטובת מאה השנים הבאות".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים