מודיעין היא בירת קציני המילואים בשירות פעיל
נתונים חדשים מגלים כי העיר הצעירה עקפה את שוהם וכפר סבא במספר הקצינים המתגוררים בה: 6.3 אחוזים. תל אביב גברה על ירושלים

בדיקה מיוחדת שערך שבועון צה"ל "במחנה" מגלה: העיר הצעירה היא בירת קציני המילואים, עם לא פחות מ-800 מפקדים בשירות מילואים פעיל.
במסגרת הבדיקה שנערכה השבוע נמדד היחס שבין מספר הקצינים המתגוררים בעיר לבין מספר תושביה שמצויים בגיל הקריאה לשירות - כלומר עד גיל 45.
את המקום הראשון כבשה, כאמור, מודיעין, שאוחדה לפני שבע שנים עם המועצה האזורית מכ בים-רעות. למעשה, המילואימניקים מהווים 6.3 אחוזים מאוכלוסיית מודיעין כולה.
איש מתושבי העיר לא התפלא אתמול למשמע הסטטיסטיקה, שכן אנשי צבא בכירים רבים מתגוררים בתחומה. אולם נדמה כי "סוד ההצלחה" טמון בעובדה שרובם ככולם ממשיכים להתנדב לצה"ל גם בתום חובת המילואים שלהם.
"אצלנו זה מובן מאליו", הודה תא"ל (מיל') יצחקי חן (62), מפקד אוגדה 162 לשעבר שמתנדב כבר 12 שנה למילואים. "היישוב שלנו הוקם על בסיס ערכי הצבא ואהבת הארץ, והחינוך שאנחנו מעניקים לילדים שלנו הוא בהתאם", הוסיף תא"ל חן, שרק ביום ראשון השבוע חזר לביתו מהבסיס.
שני חבריו לעיר, קצין השלישות סא"ל (מיל') מקס איטח וסגן מפקד קורס מ"פים מג"דים לשעבר, סא"ל (מיל') איציק סנדלר, צעירים מחן בעשור וממשיכים גם הם לעלות על ב'. "הרצון שלנו, מעבר לתרומה למדינה, הוא גם לשמש דוגמה לילדים שלנו", הוסיף איטח, "וחינוך, כמו
את הנתונים המשמחים קיבל אתמול גם ראש העיר מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, ואולי בכלל בו טמון הסוד: ביבס עצמו הוא סגן-אלוף במילואים שמשרת כמפקד גדוד הכשרות ואימונים לשעת חירום. שני סגניו ורוב חברי המועצה שלו עושים גם הם מילואים באופן קבוע.
"על פי נתוני צה"ל, מודיעין היא העיר המגויסת ביותר בארץ - בסדיר, בקבע ובמילואים", גילה ביבס, "אנחנו עמלים רבות כדי לשמור על נתונים אלו ואף לשפרם, וזאת כדי להוות דוגמה לכל הערים בארץ נגד ההשתמטות והסרבנות".
נראה שרוח ההתנדבות של המבוגרים נוחתת גם על בני הנוער בעיר: מאה אחוז מבוגרי תיכון מכבים-רעות מתגייסים לצה"ל, ומעל ל-60 אחוז מהם ממלאים תפקידי קצונה. "המפקדים האלה הם הגרעין החברתי הקשה של העיר הזאת, והערכים שהם מביאים איתם מקרינים על כל הסביבה", סיכם חבר מועצת העיר דני רוזנפלד.
אבל לא רק מודיעין מככבת בבדיקה הראשונה מסוגה: במקום השני נמצאת המועצה המקומית להבים ואחריה הערים שוהם, רמת השרון וקריית אונו - שסוגרת את החמישייה הראשונה. במאבק בין ירושלים לתל אביב מנצחת העיר ללא הפסקה, שבה מתגוררים כ-1,200 קציני מילואים. ירושלים תפסה רק את המקום השלישי מהסוף מקרב הערים הגדולות.
מספר דומה של מפקדים על ב' מתגוררים ביהודה ושומרון - נתון שמעיד גם הוא על חלקם ההולך וגדל של קצינים דתיים בשדרת הקצונה הצה"לית. לקיבוצניקים, לעומתם, משתייכים כאלף קצינים בשירות מילואים פעיל, אבל הרוב הגדול של הקצינים במיל' מעדיף בבירור את הכרך: 72 אחוז מהם מתגוררים בערים.
במקום האחרון בדירוג הערים נמצאת בית שמש, שמצויה במגמת התחרדות בשנים האחרונות. ואיך נראים המילואימניקים עצמם? מפילוח הגילאים עולה כי מרבית אנשי המילואים הם בני 30-25, ארבעה אחוזים הם מתנדבים מעל גיל 40 - מספר שהוכפל בשנתיים האחרונות. 10 אחוזים מאנשי המילואים הם נשים בגיל ממוצע שעומד על 26, בעוד גיל הגברים הממוצע הוא 32.