המבקר: קבורה אזרחית הפכה לעסק כלכלי

מבקר המדינה גילה כי ב-9 יישובים חקלאיים בארץ מתבצעת קבורה אזרחית ללא רישיון ושעבר כל חלקת קבר גובים 7,000-24,000 שקל

עידו אפרתי ודליה מזורי | 11/5/2010 17:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
11 יישובים חקלאים בהם מבוצעת קבורה אזרחית הפכו את בתי הקברות – הניצבים על קרקעות המדינה - לעסק כלכלי משגשג. כך עולה מדוח מבקר המדינה שבדק את נושא הקבורה האזרחית בישראל.
 
הדמיית בית הקברות האזרחי בכפר סבא
הדמיית בית הקברות האזרחי בכפר סבא הדמייה: עמותת מנוחה נכונה

בתי העלמין ביישובים החקלאיים, הניצבים על אדמות המדינה המנוהלות על ידי מינהל מקרקעי ישראל , נועדו לקבורת חברי היישוב החקלאי ובני משפחותיהם בלבד. למרות זאת, טוען המבקר, הפכה הקבורה האזרחית באותם היישובים להיות עסק מסחרי –במסגרתו נמכרות חלקות לקבורת נפטרים שאינם חברי היישוב החקלאי או בני משפחותיהם.

"חלקות קבר נמכרו תמורת תשלום גבוה החורג מהתעריפים שנקבעו בתקנות. הסכום שנגבה בעבור כל חלקת קבר הוא בין 7,000 ל-24,000 שקל, זאת בנוסף על דמי קבורה של כ-3,500 שקל, שאותם משלם המוסד לביטוח לאומי. פעילות זו נעשית ללא רשיון על פי חוק שירותי הדת או על פי חוק הקבורה האזרחית, ללא אישור המינהל ועל כן  בניגוד לחוק", קובע המבקר.

מנתונים של הביטוח הלאומי המובאים בדוח, בשנים 2006-2008 נקברו ב-11 היישובים החקלאיים  יותר מחמש מאות נפטרים בשנה. מתלונות שהתקבלו בביטוח הלאומי בשנים 2004-2008 עולה כי חברות הקבורה ביישובים חקלאיים גבו ממשפחות הנפטרים עבור הקבורה סכומים הנעים בין 7,500 ל-24,000 שקל, ועבור רכישה בחיים של קבר הן גבו סכומים שנעו בין 16,000 ל-23,000 שקל.

שר הדתות התערב

"נראה כי ההיצע המצומצם של קרקעות שסיפקה המדינה לקבורה אזרחית עודד את הכניסה של יישובים חקלאיים לתחום זה - ביישובים חקלאיים מסוימים הפכה הקבורה לחלק מפעילות כלכלית-עסקית - אולם הדבר נעשה בלא שהוסדר כדין", מדגיש המבקר. 

בתשובה למבקר המדינה טענו היישובים החקלאיים כי בכך הם מהווים חלופה לקבורה אזרחית הנחוצה כל כך. אולם הביקורת העלתה כי רק שניים מהיישובים החקלאיים שמקיימים קבורה מסחרית מחזיקים ברשיון לעסוק בקבורה אזרחית. שאר היישובים החקלאיים לא הוכרו

כבתי עלמין אזרחיים חלופיים בהתאם להוראות חוק הקבורה האזרחית ותקנותיו.

"לדעת משרד מבקר המדינה, יישום חוק הקבורה האזרחית יאפשר לספק את הביקוש לקבורה על פי השקפת עולמו של אדם. בדרך זו תתאפשר קבורה אזרחית בהיקף גדול יותר ובמרחק סביר בין בית עלמין אחד למשנהו ובעלות נמוכה, בהתאם להוראות החוק".

ראוי לציין כי מאז נכנס לתפקידו השר לשירותי דת, יעקב מרגי, הוא פעל כדי לטפל בתופעה במסגרתה ישובים חקלאיים הפכו את הקבורה החילונית לעסק כלכלי מצליח.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים