הופכים זבל (פרות) לזהב

טכנולוגיה חדשנית ברפתות בעמק יזרעאל הופכת את הזבל שמייצרות הפרות למצע רביצה עבור הפרות עצמן. "זו רפת עם אפס ליטר שפכים", מתגאה מנהל הרפת בהרדוף

אביב לביא | 4/5/2010 10:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הנוסחה "זבל=זהב" מהווה את אחד מעמודי התווך של תפיסת העולם הסביבתית. בכנס השנתי ה-22 למדעי הבקר לחלב שיחל היום בירושלים, יציגו אנשי משרד החקלאות, בשיתוף התאחדות מגדלי הבקר ומועצת החלב, את התפיסה העדכנית לפיה גם זבל של פרות יכול להפוך לזהב.

במשך שנים היוו השפכים של הרפתות מפגע סביבתי קשה. פרה ממוצעת מייצרת שפכים בהיקף של 20 אלף ליטר בשנה, וברפת גדולה, המכילה מאות פרות, היקף השפכים מגיע למיליוני ליטרים בשנה. כשהשפכים אינם מטופלים כראוי, נוצרים מפגעים של ריח וזבובים. טיפול הולם, לעומת זאת, כרוך בעלויות גבוהות.

ניסוי שנערך עתה בשתי רפתות גדולות - הרפת האורגנית בהרדוף והרפת בקיבוץ יזרעאל - מוכיח שניתן להחזיר את השפכים אל תוך הרפת, להשתמש בהם כמצע רביצה לפרות ואת העודפים לפזר כדשן בחלקות חקלאיות.


צילום: יוסי מלול
''מכניסים מזון לפרות ומוציאים חבל וקומפוסט'' צילום: יוסי מלול

"מדובר ברפת עם אפס ליטר שפכים", אומר יורם קלגרד, מנהל הרפת בהרדוף, הרפת האורגנית היחידה בישראל. "זה מעגל אקולוגי סגור. מכניסים מזון לפרות ומוציאים חלב וקומפוסט".

מעבר לחיסכון הכלכלי, מדובר בצמצום משמעותי של ההשפעה המזיקה שיש לרפתות על הסביבה. קלגרד: "בעבר קנינו

חומרי ייבוש לרפת בעלות של 70 אלף שקל בשנה, שהיו מגיעים באמצעות משאיות שנסעו לכאן מאות קילומטרים ממחצבות בנגב. את הזבל הרטוב של הרפת נהגנו לפנות באמצעות ביובית ששאבה והסיעה אותו לאתר קומפוסט במרחק של 70 קילומטר. עכשיו כל הזיהום הסביבתי וההוצאות האלה נחסכו".

"חוליה במעגל הטבע"

המגמה החדשה והניסוי שנערך בהרדוף (220 פרות ) וביזרעאל (כ-300), יוצגו בכנס על-ידי אנשי שירות ההדרכה במשרד החקלאות. בהרדוף מברכים על המגמה, אבל מרגישים שיש מי שמנסה להצניע את חלקה של הרפת האורגנית בקידום הפתרונות הסביבתיים.

"אצלנו חושבים למעשה כבר כמה שנים על הרפת כעל חוליה במעגל של הטבע", מסביר קלגרד - "את מיחזור השפכים אנחנו כבר מיישמים בפועל. הרעיון הזה בא מרפת אורגנית בגלל תפיסת העולם הסביבתית. אנחנו לא זקוקים לקרדיט, אבל יש לי הרגשה שלכל הנוגעים בדבר נוח לטשטש מעט את העובדה שמדובר ברעיון שנולד ברפת האורגנית, כי לכאורה זה יגיד משהו פחות טוב על הרפתות והחלב הרגילים. "אולי בגלל זה אפילו לא הזמינו אותי להופיע בכנס. הם הולכים עכשיו לבדוק את מה שאנחנו כבר הוכחנו שאפשרי".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "מהרפת בהרדוף אכן יצאו במהלך השנים הרבה יוזמות ירוקות. את השימוש החוזר בשפכים הם התחילו לבצע באופן לא מוסדר, בעוד שעכשיו מדובר בהצעת מחקר משותפת למשרד ולשתי הרפתות שתיבחן בצורה מסודרת האם זה עובד לאורך זמן".

צילום: ערן ארז
מעגל אקולוגי מלא צילום: ערן ארז

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים