קצ'ינסקי - הכוכב שהפך לנשיא פולין

כוכב סרט קולנוע שהתנגד למצעד הגאווה בוורשה ותמך בשימור מורשת יהודית. קווים לדמות האיש שנודע בהתנגדות לקרמלין ונהרג דווקא ברוסיה

nrg מעריב | 10/4/2010 14:52 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נשיא פולין לך קצ'ינסקי, שנהרג היום (שבת) בהתרסקות מטוסו ברוסיה, נחשב לדמות שנויה במחלוקת בזירה הבינלאומית, אולם הוא זכה להערכה רבה בקרב אזרחי ארצו. רבים מהם התאספו ליד ביתו עם היוודע דבר האסון, בכו והניחו זרי פרחים. קצ'ינסקי היה נשוי למריה בת ה-65, כלכלנית במקצועה, שנספתה אף היא בהתרסקות. לזוג בת יחידה, מרתה בת ה-29, ונכדה בת שבע, אווה.  

לך קצ'ינסקי נולד בוורשה ב-18 ביוני 1949, 45 דקות אחרי אחיו התאום ירוסלב. אביהם היה לוחם בתנועת ההתנגדות הפולנית מול הנאצים במלחמת העולם השנייה, וסיפוריו חיזקו בקרב שני הילדים את תחושת הלאומיות. בגיל 12 שיחקו שני האחים בסרט "שני הילדים שגנבו את הירח" וזכו לתהילה.

בתחילת שנות ה-70, אחרי שסיים את לימודי המשפטים, החל קצ'ינסקי בעקבות אחיו כשהצטרף למחאות נגד מדיניות השלטון הקומוניסטי במסגרת תנועות הפועלים. ב-1980 הפך קצ'ינסקי ליועצו של לך ולנסה, מנהיג תנועת "סולידריות", ושנה לאחר מכן הוא נעצר בשל "פעילויות בלתי חוקיות". הוא שוחרר אחרי 11 חודשים.   

האחים קצ'ינסקי המשיכו בפעילות במסגרת תנועת סולידריות, ולאחר נפילת הקומוניזם ב-1990, הם הובילו את בחירתו של לך ולנסה לנשיא החדש, בבחירות החופשיות הראשונות שנערכו במזרח אירופה.
צילום ארכיון: אי-פי
נשיא פולין קצ'ינסקי ורעייתו צילום ארכיון: אי-פי
הקים מוזיאון למרד גטו ורשה

ב-1991 מונה קצ'ינסקי לשר הממונה על ענייני הביטחון בלשכת הנשיאות, אולם הוא פוטר לאחר שנה בשל חילוקי דעות עם הממשלה. בשנים 1992-95 עמד קצ'ינסקי בראש הוועדה העליונה המפקחת על הפעילות הכלכלית של המדינה, ובין יוני 2000 ליולי 2001 הוא שימש שר המשפטים והתובע הכללי.

ב-2001 הקימו האחים קצ'ינסקי את מפלגת החוק והצדק, שהציבה במרכז את ערכי הכנסייה הקתולית השמרניים, כאשר

לך שימש נשיא המפלגה בשנתיים הראשונות לקיומה.

ב-2002 נבחר קצ'ינסקי לראש עיריית ורשה ברוב גדול, ובמהלך כהונתו הוא קידם הקמת מוזיאון לזכר מרד גטו ורשה ואת המוזיאון לזכר הקהילה היהודית בבירה הפולנית. כמו כן עורר קצ'ינסקי סערה כאשר מנע בשנים 2004-05 את קיום מצעד הגאווה בעיר, ובעקבות זאת קבע בית הדין האירופי לזכויות האדם כי מדובר בהפרה של חוקי האיחוד.

האידיליה המשפחתית-פוליטית

קצ'ינסקי נבחר לנשיא המדינה בדצמבר 2005, כאשר במהלך הקמפיין הוא הכריז כי העם הפולני זקוק לנשיא שיגן על האינטרסים שלו. הוא הבטיח לחזק את הצדק החברתי במדינה, וזכה לאמונם של התושבים.

מיד לאחר היבחרו מינה קצ'ינסקי את אחיו ירוסלב לראש הממשלה. אולם השליטה המשפחתית לא נמשכה זמן רב, לאחר שדונלד טוסק ניצח בבחירות הכלליות ונבחר לראש הממשלה. בין השניים היו חילוקי דעות רבים, ולא פעם הטיל קצ'ינסקי וטו על חוקים שקיבלה ממשלתו של טוסק.

קצ'ינסקי ניצל את השפעתו על מדיניות החוץ בשני תחומים מרכזיים. כאשר נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ורג' בוש, פעל לקדם את הצבת מערכת ההגנה מפני טילים במזרח אירופה, הסכים קצ'ינסקי להציב על אדמת פולין את הטילים המיירטים, וזאת על אף איומי רוסיה. גם במסגרת התוכנית החדשה של ממשל אובמה, עשויה פולין לארח כמה מערכות יירוט של טילים.

קצ'ינסקי גם עורר זעמם של חלק ממנהיגי אירופה אחרי שהביע התנגדות ממושכת לאמנת ליסבון לביצוע רפורמה במוסדות האיחוד, בטענה שמדובר בפגיעה בריבונות הלאומית. רק בסוף 2009, אחרי שהאמנה אושרה במשאל העם החוזר באירלנד, חתם עליה גם קצ'ינסקי ואיפשר להכניס אותה לתוקף.

צילום: רויטרס
אזרחים אבלים ליד בית הנשיא בפולין צילום: רויטרס
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''חדשות חוץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים