חדש בתכנית הלימודים: סיפור עיירות הפיתוח

שר החינוך החליט כי יש ללמד את ההיסטוריה של עיירות הפיתוח כחלק מהגשמת הציונות והתפתחות המדינה, ולתקן "עוול היסטורי"

אפרת זמר | 21/3/2010 5:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עיירות הפיתוח הן חלק בלתי נפרד מסיפורה של המדינה כבר עשרות שנים. חלקן הפכו לסיפורי הצלחה וליישובים משגשגים, אך רבות מהן לא הצליחו להתרומם כלכלית ולהתקדם קדימה. עכשיו החליטו במשרד החינוך כי הסיפור שלהן יכנס לתוכנית הלימודים של חטיבות הביניים והתיכונים במסגרת שיעורי הסטוריה וגאוגרפיה, והתלמידים ידרשו להיבחן בנושא כחלק ממבחני הבגרות.
עין זהב, קריית שמונה. שנות ה-50
עין זהב, קריית שמונה. שנות ה-50 רפרודוקציה: חמד אלמקת


במשרד החינוך מתייחסים להכנסת הנושא לתוכנית הלימודים בצורה נרחבת כ"תיקון עוול הסטורי", ולמעשה מודים כי נעשה אי צדק בכך שתלמידים עד כה לא למדו כיצד קמו עיירות הפיתוח בארץ, מה מאפיין אותן וכיצד התפתחו.

התוכנית החדשה גובשה על ידי שר החינוך, גדעון סער ויו"ר המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך, ד"ר צבי צמרת. סער התייחס לנושא בכנס שנערך ביום חמישי האחרון בתיכון "ברנקו וייס" בבית שמש לציון שישים שנה לעיירות הפיתוח.

"החברה הישראלית גרמה וגורמת עוול מתמשך לסיפור האמיתי של עיירות הפיתוח במדינת ישראל ובחברה הישראלית", אמר סער. "הסיפור האמיתי של תפקיד ערי הפיתוח בהגשמת הציונות ובהתפתחות המדינה הוא סיפור שלא מסופר. מהנרטיב שנבנה כאן נעדר התפקיד שמילאו וממלאות ערי הפיתוח בקביעת גבולות המדינה, בהתיישבות היהודית בדרום ובצפון, בקליטת העלייה והנאמנות לאתוס הלאומי המתבטאת באחוזי הגיוס  לצה"ל ובשירות ביחידות הלוחמות".
"מפעל אדיר שבן גוריון דירבן אותו"

מרבית עיירות הפיתוח בארץ נבנו במהלך שנות החמישים. התושבים, רובם עולים חדשים מצפון אפריקה, נשלחו לגור בישובים חדשים באזורי פריפריה לא מיושבים בנגב ובגליל על מנת לפזר את האוכלוסיה ברחבי הארץ.

תקופה זו נלמדת במסגרת הפרק "עלייה וקליטה ועיצוב פני החברה במדינת ישראל" בתוכנית הלימודים בהסטוריה, אך עד כה עוסקת התוכנית בקליטת עליה, בזכרון השואה וביחסים עם שאר מדינות המזרח התיכון. כעת אמורות עיירות הפיתוח לתפוס מקום של כבוד בתוכנית הלימודים.

ממשרד החינוך נמסר, כי על פי התייעצויות שערך ד"ר צמרת,

בלימודי הגיאוגרפיה יוכנס הנושא במסגרת לימודי ארץ ישראל ובלימודי היסטוריה ישולב סיפור עיירות הפיתוח בפרק העוסק בעשור הראשון להקמת המדינה.

על פי בכירים במשרד החינוך, "מדובר במפעל אדיר שבן גוריון דירבן אותו ולאחרונה מלאו לו שישים שנה. אנשים שוכחים שמקומות כמו באר שבע, אילת, אשדוד ואפילו קריית אונו התחילו כעיירות פיתוח. מצד שני נשאלת השאלה מי נשאר עם הסטיגמה ולמה, והתוכנית תעסוק גם בהיבטים ביקורתיים. הכוונה היא להתייחס לצורת ההתיישבות הזאת בצורה נרחבת, כפי שמתייחסים למושבים ולקיבוצים".

נכון להכניס את הפריפריה למיינסטרים

בעיירות הפיתוח מברכים על ההחלטה, ולדברי מנהל מחלקת החינוך בעיריית אילת, ד"ר דרורי גניאל, "יש בהחלטה הזאת איזה צדק פואטי לגבי הפריפריה הגאוגרפית בארץ".

ד"ר גניאל הוסיף, "אני מופתע ושמח שהחליטו לא לציין רק את הערים הגדולות. מאז קום המדינה והכרזת בן גוריון על הצורך ביישוב הנגב, הרבה ממשלות עשו את המהלך של יישוב הפריפריה, ובפועל יש לנו גם השגות על הדרך בה עשו את זה".

ד"ר דניאל ציין את אילת כדוגמא, ואמר שטוב להכניס את הפריפריה לזרם התודעה המרכזי. לדבריו, "אילת היא שער דרומי למדינה, אבל היא נותנת דוגמא  לפריפריאליות. אין עיר מרוחקת ומבודדת יותר. זה מעשה נכון להכניס את זה למיינסטרים". 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים