מחפשים עקבות: עכנים בסכנת הכחדה
הם חיים, בינתיים, במערב הנגב ובחולות סיני. הם בני משפחת הצפעיים, המטילה מורא על רוב בני האדם. המצאותם קריטית מבחינה אקולוגית. הם טורפים זוחלים ושומרים את האיזון הטבעי. זן נדיר

אילן יוחסין: השלושה שייכים למשפחת הצפעיים (Viperidae) – אליה שייכים מרבית המינים הארסיים החיים בארץ (שבעה מתוך תשעה מינים). משפחה מכובדת, המטילה מורא על רוב בני האדם.
מאפיינים חיצוניים ותקיעת יתד: עכן קטן הוא הנחש הארסי הקטן ביותר בארץ ואורכו המרבי 40 סנטימטר. תפוצתו המרכזית במדבר סהרה (חולות צפון אפריקה), ומשתרעת מזרחה עד לחולות סיני ומערב הנגב. בניגוד למרבית מיני הנחשים בישראל, בהם קשה להבחין בין הזכר לבין הנקבה בעזרת הדגם והצבע, בעכן קטן (לרוב) אצל הנקבה קצה הזנב כהה, כמעט שחור, ואצל הזכר הזנב צבעו כצבע הגוף – דמוי חול.
עכן חרטומים מגיע לאורך מרבי של כ-90 סנטימטר. תפוצתו דומה לזו של העכן
עכן גדול מגיע לאורך מרבי של 75 סנטימטר. תפוצתו המרכזית חצי האי ערב, ומשתרעת מערבה עד לחולות של עמק הערבה, משני עברי הגבול בין ירדן לבין ישראל. האוכלוסיות בישראל חסרות "קרניים" כמתוארות לעיל בעכן החרטומים, אך בחצי האי ערב בחלק מן האוכלוסיות יש כאלה.

הרגלים וגינונים: כשהעכן מתחפר לחלוטין, רק נחיריו ועיניו נותרים חשופים מעל פני החול – כדי שיוכל לנשום ולהיות מוכן לפעולה במקרה שיגיע אויב או מזון פוטנציאלי. גם כשהעכן נותר מחופר חלקית, הוא מוסווה בצורה מדהימה ולא ניתן כמעט להבחין בו. שלושתם מעדיפים לארוב לטרף כשהם מחופרים, חלקית או לגמרי, בחול. אם המארב אינו עולה יפה, הם "עוברים דירה" למיקום חדש ושוב מסתווים בחול ואורבים מחדש. בשעות היום העכנים מסתתרים בתוך מחילות של בעלי חיים אחרים או נותרים מחופרים במקום מוצל, למשל מתחת לשיח.
שעת אוכל: קיים גם דמיון במזונם של השלושה. העכן הקטן, בשל מגבלות גודלו הקט, ניזון בפרוקי רגליים, לטאות ומכרסמים קטנים, תפריט כמעט זהה קיים אצל צעירי עכן גדול ועכן חרטומים. הבוגרים של עכן גדול ועכן חרטומים מתמקדים בטריפת מכרסמים, ציפורי שיר, לטאות ואולי גם נחשים אחרים. בגלל אורחות חייהם הליליים, המידע הקיים לגביהם הוא חלקי בלבד.
גורמי סכנה: שלושת העכנים שלנו מוגדרים כמינים בסיכון ("מינים אדומים") לפי המדדים של האיחוד הבינלאומי לשמירת הטבע מטעם האו"ם (IUCN): עכן גדול ועכן חרטומים נמצאים שניהם בסכנת הכחדה (endangered) ואילו עכן קטן בדירוג עתידו בסכנה (vulnerable), בעיקר בגלל שהם מוגבלים לבתי הגידול החוליים של הנגב והערבה אשר נמצאים תחת לחצי פיתוח והשפעות אדם נוספות ועתידם בסכנה גדולה.
מספרי ברזל: לא ידוע.
המצאותם של העכנים קריטית מבחינה אקולוגית. הם טורפים זוחלים אשר יכולים לפגוע בנו ועוזרים לשמר את האיזון הטבעי. כולנו תקווה כי נזכה לשוטט בחולות עוד שנים רבות, עם הילדים ועם הנכדים, ולפגוש את דיירי החולות החמקמקים. או לפחות איזה סימן חיים בחול. זה תלוי רק בנו, אם נשכיל לשמור לדורות הבאים את מה שקיבלנו למשמורת.
