החשמל כמעט הכי זול בעולם, הזיהום עלול לגדול
בתחילת החודש הוזלו תעריפי החשמל בישראל. בדקנו כמה משלמים על חשמל בעולם. בהולנד – 28.5 סנט לקוט"ש, באיטליה – 25.8 סנט ובבריטניה – 21.9 סנט. ובישראל? 12.07 סנט. כך מעודדים אותנו לצרוך יותר חשמל. הדשא של השכן

בתחילת החודש חלה ירידה במחירי החשמל בעקבות הוזלת מחירי הפחם, והגברת השימוש בגז טבעי (מתאן), הפולט פחות מזהמים לאוויר. לצד הורדת המחירים, נשמעו קולות מחאה מצד הארגונים הירוקים. "הממשלה הכריזה בין היתר על יעד של 20% חסכון באנרגיה עד 2020. עכשיו עם הורדת התעריפים, המגמה עלולה להיות הפוכה", מזהירה נילי גרוסמן, מנהלת קמפיין האנרגיה של גרינפיס.
הורדת והעלאת תעריפי החשמל משמשת בכל העולם ככלי לריסון ביקושי החשמל. כאשר מדינה מחליטה להוריד תעריפים, היא למעשה שולחת לצרכן מסר שלכאורה יש חשמל בשפע ולכן הוא יכול לצרוך ולבזבז כאוות נפשו. "תופעה כזו, גורמת כביכול להצדקה של הקמת תחנות פחמיות נוספות, להן אנחנו מתנגדים בכל תוקף", אומרת גרוסמן.
לדבריה, משרד התשתיות טוען שאין מספיק חשמל וחייבים לבנות עוד תחנות כוח. הדרך הטובה ביותר- הנקייה והזולה - היא לחסוך את החשמל וזה לא אומר רק להגיד לאנשים לכבות את האור.
במדינות מערביות, מתבצעות תכניות שלמות בתחום החשמל - החל בהחלפת נורות, דרך ביטול אופציית הסטנד-ביי במכשירי חשמל וכלה בהחלפת מזגנים ובידוד מבנים. מאחר וחימום וקירור הם זוללי החשמל המרכזיים, התמקדות בדרכי פיתרון לבעיה זו, למשל על ידי שימוש בבנייה חכמה וירוקה יותר בבידוד מבנים, תביא לידי כך שאנשים לא ירגישו את הצורך להדליק מזגן.
בנוסף, ישנם הכלים המוניציפאליים - קביעת תעריפי מינימום גבוהים (לשם עידוד החיסכון), והשקעות ציבוריות באנרגיות מתחדשות וחלופיות. באירופה וארצות הברית התפלגות מקורות החשמל היא מגוונת וכוללת שימוש נרחב באנרגיות כאלו.
בדנמרק למשל, 20% מהחשמל מיוצר על ידי טורבינות רוח. בארצות הברית כ-15% מהחשמל מיוצר מאנרגיה מתחדשת. בצרפת 54% ממקורות האנרגיה הם גרעיניים. בבולגריה 28% מהמקורות הם גרעיניים. בשוויץ 76% מהמקורות הם הידרו- אלקטרים (אנרגיה שמקורה בתנועת מים),
אגב, השימוש בגז טבעי הוא לא עד כדי כך ידידותי. אמנם ביצור קוט"ש אחד של חשמל על ידי פחם נפלטים 830 גרם של פחמן דו חצני , בעוד שבגז טבעי נפלטים 600 גרם פחמן דו חמצני בלבד. אך גם 600 גרם זו כמות בלתי מבוטלת של מזהמים הנפלטים לאטמוספרה.
מחירים זולים לפעמים עלולים לעלות לנו ביוקר. מנתוני החשמל שפורסמו בדוח הסטטיסטי האחרון של חברת חשמל, עולים נתונים מדאיגים. ב-2008 הצריכה הממוצעת לנפש עמדה על 6,307 קוט"ש - בערך כפליים מממוצע הצריכה לשנת 1990. אם אותה מגמת עלייה תימשך, והתלות שלנו בדלקים פוסיליים לא תיפסק, נמצא את עצמנו בבעיה נטולת מרפא בעשור הקרוב.