סקס קטלני: מתי הפעם האחרונה שנבדקתם?

סרט שישודר במוצ"ש בערוץ 10, יגרום לכם לרוץ להיבדק, גם אם אתם בטוחים שבני הזוג נקיים ממחלות מין

כרמית ספיר-ויץ | 10/3/2010 12:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ב-1885 לקה גי דה מופסאן בסיפיליס. זה יכול היה להיות פרט מיני-שערורייתי שירמז על הרגליו המינים של הסופר הדגול, אלמלא לקה בנפשו בגלל המחלה ומת במוסד. רגע לפני שתגידו "עגבת זו ענתיקה", ישודר בערוץ 10 (מוצ"ש הקרוב, 21:30) סרט מטלטל מבית מדרשה של אורנה בן-דור: "סקס קטלני".
אורנה בן דור
אורנה בן דור צילום: רענן כהן

125 שנה לאחר שמופסאן נפח את נשמתו בין קירות וחלוקים לבנים, סקס הוא הנושא הכי מוכר - אבל איכשהו נוצרה הפרדה בין סקס למחלות מין, ולא בצדק. נדמה שמחלות המין עברו מהעולם. רק נדמה. הסטטיסטיקה מראה אחרת: אחד מארבעה מאזרחי ישראל נושא נגיף או חיידק של מחלת מין. בעולם, מספר החולים במחלות מין גבוה ממספר החולים במחלות לב וסרטן גם יחד.

התזה של בן דור ברורה ומבהילה: עד לפני כעשור איידס היה שם נרדף למחלת מין סופנית - אלא שמאז שמעמדה של המחלה השתנה מסופנית לכרונית, נדמה שנפרצה הדרך לכל יתר המחלות. כולם יכולים להידבק במחלות מין. הן לא בוררות קבוצות על פי מעמד סוציו-אקונומי או השכלתי, ולא מדובר בתופעה של העולם השלישי.

איידס, עם כל הכבוד, מגמדת את יתר מחלות המין, ולא בצדק. זיבה, מיקרופלזמה, קלמידיה, גונוריאה, סרטן צוואר הרחם, קנדילומה מרובת זנים - כל אלה מחלות שנמצאות במגמת עלייה. ובישראל, הדיווח על מחלות מין לא מדויק במקרה הטוב, ורשלני במקרה הרע.
"יותר יחסי מין עם יותר פרטנרים"

קחו לדוגמה את וירוס הפאפילומה, הגורם היחיד לסרטן צוואר הרחם. 80% מאוכלוסיית המדינה נגועה בו. בדיקת פאפס היא בדיקה שיכולה להביא לגילויה המוקדם של המחלה ולהציל חיים, אבל רוב הנשים במדינת ישראל לא מבצעות אותה אפילו פעם אחת.

עוד? בבקשה: 20% מהנשים המתקשות להרות חלו במחלת מין שלא היו מודעות לה, כך שמהצד השני ניצבות הפריות המבחנה - פיתוח של פתרון לעקרות שנוצרה בגלל מחלות מין. המסקנה ברורה: רופאים לא תמיד מספרים את כל האמת הקשורה למחלות

מין.

נשים נורמטיביות נדבקות מגברים סופר-נורמטיביים ולהפך, ועל כך תעיד גלריית המומחים שגויסו לסרט. ד"ר שרגא וקסלר, רופא נשים בכיר ומומחה למחלות מין, טוען כי בשנים האחרונות קיימת עלייה משמעותית במספר הנדבקים במחלות מין בישראל.

"זה לא ששיעור ההידבקות יותר גבוה", מחדדת ד"ר דגנית סמואל, רופאת נשים בכירה, "אנשים פשוט מקיימים יותר יחסי מין עם יותר פרטנרים. הכל חשוף ופתוח". ד"ר סמואל מציעה זווית התבוננות פרקטית: הכל עניין של כסף.

אין מדריכים מסודרים

"צריך לרתום את החברות שיש להן עניין לשווק את החיסון לסרטון צוואר הרחם, לצורך הגברת ההבנה והידיעה שאפשר להימנע ממחלות. לא כל אחד מסוגל לשלם עבור החיסונים והבדיקות, אז שוב הגענו לרפואה של עשירים".

נקודה חשובה נוספת בסרט היא היעדר מדריכים מסודרים. הכל מפוזר. "המדריכים הם קבוצת גניקולוגים שלוקחים את זה לעצמם כדגל", אומרת ד"ר סמואל, "באמת אכפת להם לעסוק במניעת מחלות מין, אבל זה לא מספיק. צריך לדבר ולא להתבייש להטיף".

לילך בן-מאיר, מדריכה ומרצה במרפאת לוינסקי בתל אביב - המרפאה היחידה שמאפשרת טיפול במחלות מין וממומנת על ידי משרד הבריאות - עוברת בין בתי הספר ונתקלת בבורות משוועת. "הצעירים מכירים את האיידס, בגלל הכותרות שהיא קיבלה, אבל הרוב לא מכירים את מגוון המחלות האחרות ולא יודעים שאפשר לשאת וירוס ולא לדעת, כי אין סימנים", היא מסבירה.

"אחד המסרים החשובים שלנו הוא שאם הם קיימו יחסי מין בלי הגנה, כדאי שיבואו להיבדק. אי אפשר להסתמך על מראה אסתטי של הפרטנר או אינטואיציות".
אז אולי הכי טוב להתנזר.
"אני תמיד אומרת שהדרך הכי טובה היא להפסיק לעשות סקס או לעשות עם עצמך, אבל בגלל שאנחנו בני אדם עם מאוויים, וסקס מעצים זוגיות טובה, כדאי לראות איך אנחנו עושים את זה בצורה הבטוחה ביותר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תקשורת''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים