סבבה בבסיס: גיור צבאי בשירות המילואים
בעקבות הצלחת קורס "נתיב" הפועל לגיור חיילים במהלך השירות הסדיר בצה"ל, הוחלט באכ"א לכלול בו לראשונה גם חיילי מילואים

חיילי מילואים צילום המחשה: ברקאי וולפסון (למצולמים אין כל קשר לתמונה)
בשנת 2003 הקים צה"ל את קורס "נתיב," שמוגדר כפרויקט משותף לחיל החינוך והמכון ללימודי היהדות. את הרעיון הגה ראש אגף משאבי אנוש, האלוף בדימוס אלעזר שטרן, שגילה כי רבים מן העולים החדשים המשרתים בצה"ל נשבעים לספר הברית החדשה ולא לתנ"ך. את הפרויקט ממשיך ביתר שאת ראש אכ"א הנוכחי, האלוף אבי זמיר, שהצליח בשנת 2009 להרחיב את היקף החיילים שהצטרפו לפרויקט.
צוות חשיבה באכ"א קידם את קורס הגיור המזורז, שבמשך שבעה שבועות דואג כי החיילים יעברו ברית מילה במסגרת ניתוח ומכשיר אותם כיהודים. מאז 2003 למדו בקורס "נתיב" כ9,000- חיילים וחיילות, מתוכם 6,700 שאינם יהודים על פי ההלכה. 4,200 מהם המשיכו בתהליך הגיור וסיימו אותו. לדברי גורמים באכ"א, בשנת 2008 התגיירו 450 חיילים, ובשנת 2009 כמעט הוכפל המספר.
המילה האחרונה
לדברי קצינים באכ"א, מדובר בתהליך שמקצר את תהליך הגיור באופן מהותי עבור אלו שרוצים בכך, לעומת התהליך באזרחות שמכביד על האזרחים שמבקשים להתגייר. "הקורס מהווה פתח ראשוני לכלל החיילים העולים בצה"ל," הסביר אחד הקצינים, "להכרת תרבות ומורשת ישראל."
חיילים עולים החדשים מחויבים להגיע לכנס הסברה על קורס "נתיב," כנס שמסביר על מטרות הקורס, מהלכו ותרומתו לחייל. בתום כנס ההסברה ניתנת בידי החייל ההחלטה האם הוא מעוניין להשתתף בקורס או שאינו מעוניין. חייל החותם על ויתור בהשתתפות בקורס נתיב מוותר על
זכות זו.
בחודשים האחרונים נעשתה חשיבה מחודשת על הנושא באגף כוח האדם, והוחלט לפתוח מסלול גיור גם לחיילי מילואים. חלק מתוכנית ניסיונית יחלו החל מחודש הבא שלושים חיילי מילואים בתהליך הגיור, שיכלול את טקס המילה, ובסופו יוכרזו כיהודים כדת וכדין.
"מדובר בחיילי מילואים שהחלו את מסלול הגיור ולא סיימו אותו מסיבות שונות, ובכאלה שרצו לעבור את המסלול אך הדבר לא היה באפשרותם," הסביר הקצין הבכיר. "אין שום סיבה שלא נסייע גם חיילי מילואים, ואם יהיה מספיק ביקוש והם יעמדו בקריטריונים - נרחיב את התהליך."