עופר היישוב: אסור לגעת, וגם אסור להתקרב
פגשתם עופר נטוש בטבע? תתאפקו. אל תיגשו אליו, אל תאכילו, אל תזיזו. אנשים חושבים שהם מצילים את העופר, וגורמים לו נזק אדיר
וודלי אחראי לכלוב האקלום של חיות הבר ברמת הנדיב. הכלוב ממוקם בשולי פארק הטבע היפהפה שעל מורדות הכרמל, מול השכונות האחרונות של זכרון יעקב. לכאן משוגרות חיות בר שעברו טיפול הצלה ראשוני בבתי החולים של הספארי ורשות הטבע והגנים. צבועים שנדרסו, דורבנים שנפצעו, עופות דורסים שנוצותיהם נתלשו באכזריות וכנפיהם נקטמו על ידי אנשים טובי לב. וודלי מנסה להכשיר את דייריו בהדרגה לקראת החזרה לטבע. המתאימים ישוחררו, האחרים יתגוררו כאן עד יומם האחרון.
רוב החיות שמגיעות לטיפולו של וודלי עברו התעללות מעשה ידי אנוש. אבל יש גם מקרים שבהם הנזק נגרם מעודף טוב לב. זה קורה בעיקר בתקופה הזו, עונת ההמלטות החמה של הצבי הארץ ישראלי. וודלי ושומרי הטבע האחרים, פונים אליכם בתחינה: אם אתם רואים עופר צעיר נטוש בין השיחים, תתאפקו. אל תיגשו אליו, אל תגעו בו, אל תאכילו, אל תזיזו, בוודאי אל תעשו מה שישראלים רבים מדי, שטופי רצון טוב, עושים מדי שנה: לוקחים את העופר איתם ומוסרים אותו לאחת מפינות החי הפזורות בארץ.

"התופעה הזו מחמירה עם הזמן", אומר אוהד הצופה, אקולוג מרשות הטבע והגנים. "ככל שתרבות הפנאי מתפתחת ויותר ישראלים מטיילים בטבע, כך יש יותר מפגשים עם עופרים שרק עכשיו נולדו". העופר נעזב מפני שהצבייה ברחה מפחד האנשים, או משום שהלכה לחפש מזון. בשובה היא מניקה אותו וגוררת אותו לנקודה אחרת - לעתים במרחק עשרות מטרים, שם היא שוב משאירה אותו לזמן מה, וחוזר חלילה. מטיילים שנתקלים בעופר סבורים בטעות שהוא ננטש, ומכריזים על מבצע הצלה. רק שבכך הם חורצים את דינו.
ברגע שעופר רך בא במגע עם בני אדם, הוא מוחתם (מלשון חותם). מכאן והלאה, הוא משוכנע שהוא בן אנוש. כשיתבגר, וירצה לגונן על הטריטוריה שלו, בעיקר בתקופה שבה ההורמונים רותחים, בני אדם אחרים ייחשבו על ידו לאויב, והוא עלול לתקוף אותם בפראות. בשנים האחרונות התרחשו כמה תקיפות כאלה, חלקן הסתיימו בפציעות קשות ואשפוזים. כדי להגן על הציבור, עופר כזה ייאלץ לבלות את חייו בכלוב או להיות מוצא להורג.
"זו טרגדיה", אומר הצופה. "אנשים חושבים
גם בגיל מבוגר יותר ההחזרה של עופר מוחתם לטבע היא מבצע עם סיכויי הצלחה נמוכים. הצופה: "עופר מוחתם לא מפתח פחד מבני אדם, מכלבים, מטורפים. הוא כמובן גם לא יודע להשיג לעצמו מזון. בשנים האחרונות היו כמה ניסיונות של השבת עופרים לטבע, והם לא שרדו. השורה התחתונה פשוטה: אם אתם רואים עופר נטוש, אל תיגעו. אפשר להתקשר למוקד רשות הטבע והגנים, כוכבית 6911, אנחנו נבוא לבדוק אם הוא זקוק לעזרה. זה נהדר שאנשים מטיילים, אבל בקצב הזה נישאר בלי צבאים".
aviv67@gmail.com