זוהי עג'מי: האחים קובטי בגרסת המציאות
אחיו של יוצר הסרט המועמד לאוסקר מדברים על מסכת ההשפלה וההתעללות שעברו מידי שוטרים ביפו. "זה דיכוי, צריכה להיות התעוררות"
אף שמדובר באותה שכונה, הפעם לא היה מדובר בסרט המועמד לאוסקר, "עג'מי", שבו השתתף כשחקן משנה ואף היה שותף בהפקתו לצדו של אחיו, יוצר הסרט, סכנדר קובטי. במוצאי שבת, דקה לפני שנעצר על ידי המשטרה, הבחין טוני באחיו, ג'ראייס, כשהוא נלקח לניידת משטרה, ונחלץ לעזרתו.
השוטרים עמדו בדרכו וטענו כי טוני השתולל, תקף אותם, דחף וקילל. הם ניסו לתפוס אותו, אולם טוני הדף אותם. אחד השוטרים הוציא תרסיס פלפל וריסס ישירות לתוך עיניו. "כל מה שאני זוכר הוא כאבים איומים", משחזר טוני כשעיניו בוהות לכיוון חוף הים של יפו, השכונה שממנה הורחק על ידי המשטרה למשך חמישה ימים.
"התחננתי לשוטרים שישטפו לי את העיניים, אבל הם לא התייחסו אליי ורק גררו אותי בכוח לניידת. ג'ראייס כבר היה כבול בניידת וביקשתי ממנו שיירק לי על העיניים. הייתי בטוח שריססו עליי גז מדמיע מטווח אפס".
במה השוטרים האשימו אותך?
"הם טענו שתקפתי אותם בזמן שהיו עסוקים בחקירה של שני ילדים שקברו כלב בחורשה מול הבית שלי. הייתה מהומה וירדתי לרחוב. הסקרנות שלי הייתה גורלית. בתחנת המשטרה התייחסו אליי כמו אל עבריין והתעללו בי כמו במשטרים חשוכים. זו המדינה שבה אנחנו חיים?".

הרגשת כמו בסצנה מתוך "עג'מי"?
"בסרט לא הייתי חף מפשע, במציאות כן. בסרט מוצגים השוטרים כאנושיים, במציאות הם לא. זה לא נורמלי לתקוף כך אנשים".
במשטרת מחוז תל אביב מבטלים את גרסתו של טוני וטוענים כי הוא תקף את השוטרים במהלך קטטה המונית. לטענת השוטרים, טוני התנגד בכוח למעצר עד שאחד מהם הרגיש מאוים ולכן הוציא את תרסיס הפלפל. השיא, כך טענו, היה כאשר ג'ראייס צעק לעברם מהמושב האחורי "אשרוף את השוטרים כמו שהנאצים שרפו את היהודים, אחד-אחד". טוני וג'ראייס מכחישים אמירה כזאת.
טוני (29) וג' ראייס (30) נולדו בשכונת עג'מי ביפו למשפחה מוכרת. אמם, מארי קובטי, היא אשת חינוך ותיקה שהקימה בעבר את בית הספר האורתודוקסי ולאחר מכן ייסדה ביפו את בית הספר הדמוקרטי הערבי הראשון, אותו היא מנהלת עד היום. שני
לפני כחמש שנים החליט טוני להיכנס לעולם הסרטים בעקבות אחיו, סכנדר (34), וכיום הוא אחראי למציאת אתרי צילום עבור חברות הפקה בארץ ובעולם. עד עתה השתתף טוני בהפקת הסרטים "איים אבודים" ו"כלת הים", סדרת הטלוויזיה "אמאל'ה", ואף עזר בהפקת סרט של היוצרת האמריקאית הפרובוקטיבית, נינה מנקס.
ג'ראייס, בוגר לימודי הנדסה וסטודנט לתואר שני במינהל עסקים, ויתר אף הוא על העולם הטכני לפני כשנה וחצי. מתכנון תחנות כוח עבור גרמניה חדר לעולם הקולנוע, כמו שני אחיו. כיום גם הוא אחראי למציאת אתרים עבור חברת הפקה מאנגליה המצלמת בארץ. במקביל, עובד ג'ראייס בשבתות כטבח במסעדת בבאי ברחוב קדם.
בשבת שעברה, בסביבות השעה 18:00 בערב , סיים ג'ראייס עוד משמרת במסעדה ופנה לביתו הנמצא באותו הרחוב. בדרך הבחין בשלוש ניידות ובשוטרים החוקרים שני נערים שקברו את כלבם. השוטרים, שהוזעקו ליפו בעקבות דיווח על פריצה לדירה, חשדו בתחילה כי הנערים מטמינים רכוש גנוב. אחיהם של הנערים יצא אל השוטרים בכעס. לטענתם, הוא נופף בידיו בצורה מאיימת ולאחר מכן תקף אותם ללא התגרות מצדם.

בתוך דקות הפך הרחוב לשדה קרב. צעירים מהשכונה הקיפו את השוטרים בצעקות, ואילו השוטרים הזעיקו לעזרתם כוחות רבים. את הסלמת ההתרחשות כבר לא ניתן היה לעצור. טוני יצא מביתו להתקרב להתקהלות. ג'ראייס היה בדרכו מהמסעדה ושמע את התושבים צועקים על השוטרים.
"באופן עקרוני אני בורח מהמולות כאלה", אמר. "כל מה שעשיתי הוא לשאול את השוטרים למה הם צועקים ועושים בלגן עם הניידות שלהם. אחר כך שתקתי, העדפתי ללכת, אבל כאשר צעדתי קצת קדימה הרגשתי שמישהו מושך אותי מאחור, ותוך שנייה הרגשתי את האזיקים. הייתי בהלם. מה, אני עבריין מסוכן פתאום? סירבו להגיד לי מה קורה ורק הכניסו אותי לתוך הניידת.
"אמרתי לעצמי שעדיף לשבת בשקט, כי תכף השוטרים יבינו שנעשתה טעות וישחררו אותי, אבל אז ראיתי את טוני רץ לעברי ושואל את השוטרים למה נעצרתי. אני לא יכול לשכוח איך שמעתי אותו צועק 'התעוורתי, תקראו לאמבולנס', מרחוק היה נראה כאילו כל הפנים שלו התמלאו בדם. השתוללתי. צעקתי. אמרתי לשוטרים שהם מתנהגים כמו ברברים. הכניסו גם את טוני לניידת וזרקו אותו מקדימה על הרצפה. הוא צעק ודפק עם הרגליים כי כאב לו. גם אני צעקתי שיעזרו לו".
אלא שבמקום לסייע לטוני, החליט אחד השוטרים כי הדרך הטובה ביותר להרגיע את ג'ראייס היא להתיז גם עליו תרסיס פלפל. "ניסיתי לעצום את העיניים", אומר ג'ראייס בכעס, "אבל השוטר פתח לי אותן והתיז לי את התרסיס".
על האירועים שהיו בתוך תחנת המשטרה מתקשים האחים לספר. טוני משפיל את ראשו, קולו של ג'ראייס רועד. הם שהו בתחנה עד אחרי השעה 01:00, שם חוו, לטענתם, מסכת התעללויות והשפלות, המתובלת בשנאה לערבים.
"קשה לי עדיין לדבר על מה שהיה", אומר ג'ראייס. "השוטרים הכניסו אותי לחדר וביקש ממני להתפשט לגמרי. אני עומד שם עם עיניים בוערות והם מתנהגים אליי כמו אל סוחר סמים. אחד השוטרים אמר לי בגסות שיאנסו אותי, שיאנסו את אמא שלי ואת כל הערבים ביפו. הם לא הפסיקו לומר שמה שעשו בעזה זה כלום לעומת מה שיקרה עכשיו ביפו. כעסתי, אבל הייתי מופתע לא פחות.
"בשלב מסוים, נכנס לחדר קצין בכיר ואמר לי שאילו הייתי במדינה מוסלמית אז היו חותכים לי את הראש. שאלתי אותו למה הוא מדבר כך, ואחת השוטרות קטעה אותי ואמרה:'הוא לא אמר כלום, אתה הוזה. יש לך כנראה הפרעה נפשית'. אני מודה שפחדתי. אחד השוטרים צחק עליי בפנים ואמר לחבר שלו: 'תראה איך ההומו הזה רועד'. מהרעידות נפלתי על הרצפה ומישהו שם בעט בי. עצמתי עיניים וביקשתי למות".
טוני, ששהה בחדר אחר, מספר כי ניסה להרגיע את עצמו בעזרת יוגה, גם כאשר ביקשו ממנו להתפשט. "אני שליו בדרך כלל, אבל בתחנה הרגשתי שהנשמה שלי יוצאת. כל הזמן קללות וצעקות. שכבתי אחר כך במסדרון עם עיניים עדיין עצומות מהתרסיס ושמעתי את השוטרים מקישים ליד האוזן שלי עם מקלות כדי לעצבן. אחר כך הביאו צופר אוויר חזק. לא עניין אותי כלום רק שייתנו לי לשטוף את העיניים. בסוף לקחו אותי לשירותים ואחרי שתי דקות אמרו לי שאפסיק לבזבז מים כי יש משבר במדינה. איפה האנושיות שלהם? בכיתי והתחננתי והם לעגו לי".
טוני וג'ראייס החליטו לא לוותר ולהגיש תלונה למח"ש באמצעות סנגורם, עו"ד גיורא זילברשטיין. מבחינתם, התלונה היא סמלית ואינה מייצגת רק את אותו אירוע במוצאי שבת, אלא תשים קץ לתחושת ההשפלה של תושבי יפו.

"היום אני מוכן לשבת בכלא ולמות, רק כדי שהשוטרים ישלמו על התנהגותם", אומר ג'ראייס בזעם עצור. "אי אפשר להתעלל סתם באנשים. השוטרים ביקשו ממני שאבטיח להם שלא אדבר עם התקשורת ולא אספר על מה שהיה בתחנה, אבל לא הסכמתי לחתום על כלום. הבעיה היא שכולם רגילים שביפו לא עושים כלום. אנשים משתיקים את עצמם. זה הדיכוי של יפו, והכל בגלל שאנחנו פלסטינים. רק עכשיו הבנתי עד כמה אנחנו מדוכאים ומקבלים בשתיקה את ההשפלה שלנו על ידי השוטרים".
אתם מאמינים שמשהו ישתנה במרקם היחסים ביפו בעקבות התלונה שלכם?
"צריכה להיות התעוררות. האלימות של המשטרה צריכה להיפסק. אנחנו לא יכולים לשתוק יותר. צריכה להיות נקודת סוף לנושא הזה, ולדעתי הגענו אליה".
ומה הפתרון שלכם למתח שבין השוטרים לתושבי יפו?
"עד היום ברחנו כשראינו את המשטרה, וכעת אנחנו רוצים לעמוד מולה. המשטרה ביפו היא כמו הממשלה, עושה מה שהיא רוצה. שום פילוסופיית חיים מטופשת לא תסייע כאן, רק מעשים. למרות הכעסים, אנחנו אופטימים, הדיכוי בנה כאן מרקם חדש, שיחזק אותנו ויאגד אותנו. השינוי יהיה בלהגיד קודם כל את האמת ואת כולה. הבעיה ביפו לא קשה יותר מלהגיע לירח, ואת זה עשינו לפני 40 שנה. צריך רק לעבוד על הבעיה".
המעצר יהפוך לסרט הבא שלכם?
"אולי, לא הספקנו לחשוב על זה. בטח לא כרגע. קודם נפתור את המציאות".
סנגורם של טוני וג'ראייס קובטי, עו"ד גיורא זילברשטיין, מסר כי הוא אוסף כרגע מסמכים ועדויות במטרה להגיש נגד השוטרים תלונה במח"ש: "ראוי לסגור את התיק הזה מחוסר אשמה. מרשיי מתעקשים שלא השתמשו בביטוי נאצים. אני בודק את התנהלות השוטרים בפרשה".
רפ "ק אבי צברי מדוברות משטרת מחוז תל אביב הכחיש את טענות האחים וציין כי יעבירו ביוזמתם את עדויות השוטרים למח"ש: "מדובר באירוע חריג, שבמרכזו הגיעו שוטרים לטיפול באירוע פריצה, אולם מצאו עצמם מותקפים מצד חשוד שנמלט מהמקום. לאחר מכן הותקפו השוטרים על ידי עשרות תושבים שהתקהלו סביבם. נעשה שימוש בכוח סביר כדי להסדיר את האירוע. בשלב מסוים לא היה מנוס והשוטרים נאלצו לנטרל את החשודים שהתפרעו בעזרת גז פלפל. מדובר באירוע חריג וחד פעמי, ואין לו כל השפעה על מרקם היחסים המצוין בין תושבי יפו למשטרה".